Oprava pojezdového kolečka do sprchového koutu

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
PavelFF

Oprava pojezdového kolečka do sprchového koutu

#1 Příspěvek od PavelFF »

Dobrý den,
další mechanická závada.
Kamarád má rozbité kolečko do sprcháče. Jezdí po hliníkové kolejnici a má po obvodu nějakou dost tvrdou umělou hmotu. Sprcháč má asi 20let a hmota na několika místech praskla a kus se vylomil. Předpokládám, že ostatní kolečka na tom budou podobně, ale zatím se nerozpadla.

Rozměr nevím přesně (přinesl mi to do hospody a já to jen stačil vyfotit), ale průměr je asi pětikoruna a tlouštka asi 5-7mm.

Nemáte někdo poblíž Brna možnost vytočit kroužek ze silonu(?). Původně je to tam nějak zastříknuté nebo nalisované, protože mosaz pod plastem je drážkovaná.

Nebo nějakou radu jak to spravit. Soustruh nemám a ani kousek vhodného materiálu.
Přílohy
Ložisko_LQ.jpg
Ložisko_LQ.jpg
petrfilipi

#2 Příspěvek od petrfilipi »

Za chvíli bude Ampér a tam bude prodejce zázračného lepidla. A k tomu prodává sypkou hmotu, která po styku s lepidlem ztvrdne. Myslím, že prášek půjde nahradit jedlou sodou. Takže udělej malé šalování, nasypej trochu sody, prokapni lepidlem. Atd atd. A pak to obruš pilníkem. Mám takhle dotvarovaný kus odstředivého čističe vzduchu v pile HQ36 a drží to a drží to.
Anebo 3D tisk z nějakého odolného materiálu.

PF
dred

#3 Příspěvek od dred »

Pokiaľ sklo či iné "presklenie" na sprcháči nepotrebuje komplexnú výmenu - tieto "pojazdy" dostať na alíku a asi už na Temu za úplne smiešnu cenu... Nahradiť "vylúpané" koliečko nemá význam... celý set stojí pár €... za chvíľu sa ti zbortia ďaľšie koliečka...
Kvicala_r

#4 Příspěvek od Kvicala_r »

Tisk z PET-G by to mohl celkem zdatně zvládat taky. Zalisovat do něj ložisko by neměl být problém...
dj_Paul

#5 Příspěvek od dj_Paul »

Lozisko, nebo i cokoliv jiného se dá i zatisknout...

běžně takto dělám magnety, nebo čtvercové matky
rnbw

#6 Příspěvek od rnbw »

To povodne lozisko nevyzera velmi zdravo. Toci sa vobec?
doktor365

#7 Příspěvek od doktor365 »

Kolečka objednávám z alika, nebo z alegra. Koupíš i u nás,ale ceny velké.
Celeron

#8 Příspěvek od Celeron »

To je nahoře ve sprcháči a nebo dole ve vaničce? Pokud dole, kuličkový ložisko v prostoru, kam stříká tvrdá voda, mejdlo, umytá mastnota , to je ale pěkná konstuktérská hovadina. :roll:
Obyčejná cínobronzová nebo hliníkobronzová hřídelka s delrinovým kolečkem, bez kuličkovýho ložiska, navěky.
Původní kolečko spíš než prasklo se ošoupalo, protože ložisko se zacpalo bordelem z vody. Taky jsem to řešil, soustruh naštěstí mám.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
dred

#9 Příspěvek od dred »

Pokiaľ by si mal dať vyrobiť kvalitné pojazdy na takýto "kvalitný" sprchový kút, tak asi si radšel kúpiš po pár rokoch nový - a nemusíš ho "drhnúť - alebo prítulka" od usadenín vodného kameňa a usadenín na skle či tom polykarbonáte-či čo to je...
Mal som taký polykarbonát takmer 15 rokov... na vrchu bolo len plastové "koliesko" a na spodnej časti len plastový "hák" - s pojazdom nikdy problém za tú dobu nebol...no na naliehanie ..mám teraz 4 roky takýto systém.. ale 15 to nedá určite :lol:
kejki

#10 Příspěvek od kejki »

Chce to znát rozměry, je toho hodně druhů, něco prodávají i s navazujícím plastem. Příklad temu
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“