Gramofon Tesla NC 470

Opravy, renovace, schemata historické techniky

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Cust

#136 Příspěvek od Cust »

Habesan píše:
Cust píše:Kdyby byl zájem, dám to sem vylepšené jako článek.
Hlasuji pro článek.
je to tu: http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... 76#1323476
jasnap

#137 Příspěvek od jasnap »

Vypadá to dobře :idea: jdu studovat :aplause:
djiri

#138 Příspěvek od djiri »

lze nekde sehnat novy motorek do tohoto obstarozniho stroje, posledni dobou mi zaca obcas povrzavat, dik
DowenBlade

#139 Příspěvek od DowenBlade »

Dobrý den pánové, repasuji NC 470 a ihned jsem narazil na problém popsaný na úvodu této diskuze, holt budu muset laborovat, neb kromě pořádného vyčištění všech pohyblivých součástek, jsem na řešení nenarazil. Dále mne zajímá?

1. čím naplnit zvedáček ramínka?
2. čím naplnit nádobku antirezonátoru?

v textu jsem opět nenašel jasnou opověď

děkuji za opovědi
Hill
Administrátor

#140 Příspěvek od Hill »

Ve zvedáčku ramínka se osvědčila silikonová vazelína používaná jako teplovodivá na chladiče (s úspěchem posloužila H7G Pasta silikonowa termoprzewodząca za velmi rozumnou cenu a ještě jí spousta zbyla).
Když si s tím pohraješ, nastavíš to i v tlumiči rezonancí, jen ten šroubek nezanoříš tak hluboko. Asi by tam by slušel spíše Lukosil 25 (Lučební závody Kolín), jestli se ještě dělá.
konosuke

#141 Příspěvek od konosuke »

Tizip - mazadlo na zip (bundy, kabely...)
or
mazadlo na rybářský navijáky - co je doma zrovna "poruce"
(možnosti je víc)
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
Hill
Administrátor

#142 Příspěvek od Hill »

djiri píše:lze nekde sehnat novy motorek do tohoto obstarozniho stroje, posledni dobou mi zaca obcas povrzavat, dik
Motorek SMR300-100-230 se stále dá sehnat, ale původnímu můžeš hřídelku přimáznout mazivem s teflonem nebo molykou, případně, pokud dráty dají, motorek otočit, aby řemínek tahal hřídelku do nezaleštěné plochy ložisek.
DowenBlade

#143 Příspěvek od DowenBlade »

Hill píše:Když si s tím pohraješ, nastavíš to i v tlumiči rezonancí, jen ten šroubek nezanoříš tak hluboko. Asi by tam by slušel spíše Lukosil 25 (Lučební závody Kolín), jestli se ještě dělá.
Děkuji za tipy na plnidla.
Skleněná baňka antirezonátoru má být naplněna až po okraj? V současné době v ní nic není.
Hill
Administrátor

#144 Příspěvek od Hill »

Není potřeba plná, jen tolik, aby šroubek byl zanořený správně hluboko, ale neštěrkal o dno. Ale odhaduje se to blbě, slyšet to není, je to moc nízko, bez měřicí desky to nenastavíš. Prostě to nějak zatlum a uvidíš: když bude některá deska vyhazovat na úder do velkého bubnu přenosku z drážky, máš to blbě. Tak šroubek zatočíš (nebo zaleješ) o další milimetr pod hladinu, nebo naopak ho přizvedneš. Nic víc s tím bez měřicí desky dělat nejde.
DowenBlade

#145 Příspěvek od DowenBlade »

Hill píše:Nic víc s tím bez měřicí desky dělat nejde.
děkuji za předchozí odpovědi, velice si jich vážím. Co se týče měřící desky, můžete mi dát prosím tip o jakou desku se jedná, sám jich mám doma cca 30, respektive možná půjde ještě někde sehnat.
Sendyx

#146 Příspěvek od Sendyx »

Supraphon 1119 9744 Testovací Deska Přenoskového Ramene / Deska Pro Kontrolu Parametrů Gramofonů, byla jako příslušenství u NC470.

Před seřizováním musí být ramínko v dobrém stavu, hlavně ložiska a antirezonátor.

Hladina tlumícího oleje je označená v dokumentaci gramofonu.
Curvetraceristé všech zemí spojte se!
Hill
Administrátor

#147 Příspěvek od Hill »

To je, ale není tam uvedený typ, hustota a viskozita. Takže to může nakonec vyjít o dost jinak.
Sendyx

#148 Příspěvek od Sendyx »

To samozřejmě, je to pak otázka nastavení. Správné množství oleje je asi takové, že to nevyteče při transportu hlavou dolů.
Já do toho používal olej z kataraktových spouští starých deonů.

Pokud v tom byla původní náplň, nezdegenerovaná, dalo se "sdílet" nastavení pro různé přenosky a člověk ušetřil kupu času, stačilo to jednou vyexperimentovat a pak už jed duplikovat. Některé přenosky si nechají dost líbit, některé jsou poněkud náročnější.
Curvetraceristé všech zemí spojte se!
tomashr

#149 Příspěvek od tomashr »

Pro zvedáček přenosky NC470 se mi nakonec osvědčil silikonový olej do diferenciálu RC modelů aut s hustotou 100000cps, to je taková fakt hustá a mazlavá konzistence. Přitom fakt hezky čiré, žádná “divná vazelína”.
U mne to byl logický pokus, modelařině se věnuji a tak se u mne patřičná lahvička našla.. Mělo by to být něco jako https://www.rcauta.cz/silikonovy-olej-a ... cps-p38564 , podstatné je to číslo hustoty (já mám nějaký zakoupený už před lety, takže úplně přesný odkaz nemám).
Existuje i ještě hustší (250000cps), ale nezkoušel jsem, ten doma nemám a kupovat jsem nechtěl. Tak když 100000 vypadá dobře, tak už více neřeším.

Tlumič raménka jsem (zatím) neřešil, v něm je oleje dost, tak zatím nemám snahu doplňovat.

A jinak obecně k NC470 (NAD5128) - v podstatě mi už vše v gramofonu funguje dobře, ale když nasčítám strávený čas a i některé nutné nákupy, tak to objektivně nemá smysl. Tento model žádný zázrak audia nebyl a vyrovnají se mu i celkem levné gramofony (i pod 5000), které budou fungovat ihned.
Má to smysl při cíleném zájmu o retro a zejména zájmu právě o tento model jako vzpomínku na mládí, ale zázraky se prostě nedějí…
judeware

#150 Příspěvek od judeware »

Jenže to by pak lidi nemuseli restaurovat vůbec nic. Pořád lepší kutit, než čumět na lejno ve vysílání současných televizních stanic.
Odpovědět

Zpět na „Opravy a restaurování starých elektropřístrojů“