je to tu: http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... 76#1323476Habesan píše:Hlasuji pro článek.Cust píše:Kdyby byl zájem, dám to sem vylepšené jako článek.
Gramofon Tesla NC 470
Moderátor: Moderátoři
- DowenBlade
1. čím naplnit zvedáček ramínka?
2. čím naplnit nádobku antirezonátoru?
v textu jsem opět nenašel jasnou opověď
děkuji za opovědi
Když si s tím pohraješ, nastavíš to i v tlumiči rezonancí, jen ten šroubek nezanoříš tak hluboko. Asi by tam by slušel spíše Lukosil 25 (Lučební závody Kolín), jestli se ještě dělá.
Motorek SMR300-100-230 se stále dá sehnat, ale původnímu můžeš hřídelku přimáznout mazivem s teflonem nebo molykou, případně, pokud dráty dají, motorek otočit, aby řemínek tahal hřídelku do nezaleštěné plochy ložisek.djiri píše:lze nekde sehnat novy motorek do tohoto obstarozniho stroje, posledni dobou mi zaca obcas povrzavat, dik
- DowenBlade
Děkuji za tipy na plnidla.Hill píše:Když si s tím pohraješ, nastavíš to i v tlumiči rezonancí, jen ten šroubek nezanoříš tak hluboko. Asi by tam by slušel spíše Lukosil 25 (Lučební závody Kolín), jestli se ještě dělá.
Skleněná baňka antirezonátoru má být naplněna až po okraj? V současné době v ní nic není.
- DowenBlade
Před seřizováním musí být ramínko v dobrém stavu, hlavně ložiska a antirezonátor.
Hladina tlumícího oleje je označená v dokumentaci gramofonu.
Já do toho používal olej z kataraktových spouští starých deonů.
Pokud v tom byla původní náplň, nezdegenerovaná, dalo se "sdílet" nastavení pro různé přenosky a člověk ušetřil kupu času, stačilo to jednou vyexperimentovat a pak už jed duplikovat. Některé přenosky si nechají dost líbit, některé jsou poněkud náročnější.
U mne to byl logický pokus, modelařině se věnuji a tak se u mne patřičná lahvička našla.. Mělo by to být něco jako https://www.rcauta.cz/silikonovy-olej-a ... cps-p38564 , podstatné je to číslo hustoty (já mám nějaký zakoupený už před lety, takže úplně přesný odkaz nemám).
Existuje i ještě hustší (250000cps), ale nezkoušel jsem, ten doma nemám a kupovat jsem nechtěl. Tak když 100000 vypadá dobře, tak už více neřeším.
Tlumič raménka jsem (zatím) neřešil, v něm je oleje dost, tak zatím nemám snahu doplňovat.
A jinak obecně k NC470 (NAD5128) - v podstatě mi už vše v gramofonu funguje dobře, ale když nasčítám strávený čas a i některé nutné nákupy, tak to objektivně nemá smysl. Tento model žádný zázrak audia nebyl a vyrovnají se mu i celkem levné gramofony (i pod 5000), které budou fungovat ihned.
Má to smysl při cíleném zájmu o retro a zejména zájmu právě o tento model jako vzpomínku na mládí, ale zázraky se prostě nedějí…