Zvýšení otáček elektromotoru

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
pm_

Zvýšení otáček elektromotoru

#1 Příspěvek od pm_ »

Ahoj, je u tohohle motoru reálné zvýšit otáčky frekvenčním měničem, eventuálně o kolik? Pohání odsávání v dílně a občas nestíhá. Tvoří konstrukční celek s turbínkou, tak hledám jiné řešení, než jeho výměnu...
Obrázek
jirkati

#2 Příspěvek od jirkati »

Motoreek 90 w na odsávání z dílny je asi docela malý výkon. Nevím o jak velkou dílnu se jedná ani o jaký objem odsávaného vzduchu se jedná.
Když jsem řešil odsávání zplodin při svařování elektrodou z dílničky 3 x 5 x 2,7 m v domě tak nakonec nestačila ani turbinka 300 W. Od té doby svařuju venku pod přístřeškem, a bez odsávání.
jenicek

#3 Příspěvek od jenicek »

Je to 1f motor, tam toho s měničem moc nezmůžeš a ještě k tomu kolik bys chtěl vycucat z 90W motoru? Lepší měnič bude dražší než nový odsávání.
pm_

#4 Příspěvek od pm_ »

Máte samozřejmě pravdu, chtělo by to větší výkon. Původně se s tím odsávala pila, ktera měla docela dobře řešený prostor okolo kotouče a tam to stačilo. Ta připojená turbínka je docela velká. S novou pilou už to taková sláva není, protože přisává všude možně. Bohužel je to ta nejhorší kombinace - pilu používám jen občas, takže investice do nového odsávání není priorita, ale zároveň mi dost vadí ten následný nepořádek. Naivní plán byl koupit frekvenční měnič z druhé ruky za pár stovek, zvednout otáčky a uvidí se. A pokud to nepomůže, řešit co dál...
rnbw

#5 Příspěvek od rnbw »

Neda sa na obcasne pouzitie pouzit vysavac?
ondraN

#6 Příspěvek od ondraN »

Pro občasné použití malé cirkulárky používám vysavač. A ikdyž je ten odsavač dost blbě řešený, tak to vezme většinu bordelu.
pm_

#7 Příspěvek od pm_ »

rnbw píše:Neda sa na obcasne pouzitie pouzit vysavac?
Jasně, mám ho k maflu, používal jsem ho i ke stacionární pile, ale není to ono. Řežu sice jen občas, ale když už ji zapnu, je toho docela dost. Vysavač provozuju s papírovýni sáčky a i když to odsává uspokojivě, postupně klesá účinnost (jak se plní). A když je velký prořez, je potřeba měnit často. Už jsem k němu objednal cyklonový separátor, čímž se to asi vyřeší, ale stejně by se mi nejvíc líbilo, vytunit stávající odtah.
Jestli jsem to tedy správně pochopil, použít frekvenční měnič na 1f motor je neefektivní, nebo v čem je problém?
BOBOBO

#8 Příspěvek od BOBOBO »

Na jednu stranu píšeš , že jen občas , v besedě , že se ti zanáší pytlík za pytlíkem . Kup si klasiku odsávání a je . Stojí kolem 5tisíc .
p32

#9 Příspěvek od p32 »

Dej tam pořádnej ventilátor a máš pokoj.
BOBOBO

#10 Příspěvek od BOBOBO »

K čemu je mu ventilátor bez cirkusu okolo ? Aby si ho položil na stůl .
workhard
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od workhard »

V pohodě, to jen holomóčan tu zase plácá nesmysly - Povrchová úprava ventilátoru zaručuje vysokou odolnost. Je vhodný pro nenáročné aplikace při ventilaci hal, skladů, dílen, skleníků, šaten, restaurací, barů a kuchyní. Slouží k přepravě vzduchu bez mechanických částic, které by mohly způsobit abrazi či nevyváženost vrtule.

90W je nic, my jsme na odsávání bordelu od řezaček papíru měli větráček 45 kW. Dej silnější motor.
Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
BOBOBO

#12 Příspěvek od BOBOBO »

Motor tam má 2800 a vrtule bude z bakelitu či plastu . Zase z prdu kuličky .
jenicek

#13 Příspěvek od jenicek »

Všechny úpravy stávajících řešení budou slepé uličky nebo velký trápení.
Až budeš mít narozeniny, přej si třeba tohle za 3,5 tis.Kč a budeš mít radost něco dělat i když netvrdím, že je to hitparáda, ale proti řešením výše... :roll:
https://www.lidl.cz/p/parkside-odsavaci ... p100371741
HF_Tech

#14 Příspěvek od HF_Tech »

No reálně ten výkon je tak na odsávání od pájení. Na svářecím stole je motorek 250W nebo 370W a akorát tak stačí na kouř.
Jestli to má odsávat piliny, tak to chce výkon tak 780W až 1kW.
pm_

#15 Příspěvek od pm_ »

BOBOBO píše:Na jednu stranu píšeš , že jen občas , v besedě , že se ti zanáší pytlík za pytlíkem . Kup si klasiku odsávání a je . Stojí kolem 5tisíc .
Když potřebuješ auto 10x ročně na jeden den, taky ho koupíš? Ale kdo ví, třeba to tak dopadne...
workhard píše:... Dej silnější motor.
Dal bych rád a dokonce jsem i sháněl. Ale psal jsem to už na začátku. Motor je s turbínkou jeden konstrukční celek, tzn. je přírubový a s určitým průměrem hřídele. Bez velkých úprav by se to neobešlo. Naproti tomu ten frekvenční měnič ... :D
jenicek píše:Všechny úpravy stávajících řešení budou slepé uličky nebo velký trápení. Až budeš mít narozeniny.. https://www.lidl.cz/p/parkside-odsavaci ... p100371741
Tak stávající odsavač nějak odsává, tragédie to není. Popravdě řečeno- dílna není 100% láska, spíš nutnost, takže k narozkám radši něco jiného. A než z Lidlu, to už radši ten z Unimaxu za 5k.

Asi se to těžko vysvětluje. Většinou mají lidi dílnu jako koníček, nebo se tím živí a potom je jednodušší investovat plošně. Na druhou stranu - když něco dělám, snažím se to dělat co nejlíp a mám rád nářadí, na které se můžu spolehnout. V podstatě mám jen profi řadu Bosch a Makitu, docela drahý věci, takže utrácení se úplně nebráním. Ale velkou pilu využívám fakt sporadicky a odsávání nějak funguje, takže se mi do toho zatím nechce dávat větší prachy. Ještě počkám na cyklon z Ali a uvidí se. Třeba to bude řešení.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“