snížení-odečtení síťového napětí trafem
Moderátor: Moderátoři
Obrázek příloha je výcuc z datového listu téměř stejný typ co mám, nemůžu teď dohledat datový list pro ten můj typ.
Když se podíváme na graf a data, tak:
příkon pro otáčkový stupeň 1: 50W, podle grafu max 50W, to sedí
příkon pro otáčkový stupeň 2: 55W, podle grafu max 62W, to nesedí
příkon pro otáčkový stupeň 3: 60W, podle grafu max 69W, to nesedí
takže ty údaje příkonu na štítku/v datovém listu čerpadla jsou tedy vztažené k čemu nebo jakému provoznímu stavu?
Na těch grafech je to přece uvedeno. Jsou vztaženy k provozním stavům v daném rozsahu dopravní výšky H, množství Q a odpovídající příkonu P při splnění ostatních uvedených podmínek.bc546 píše:...takže ty údaje příkonu na štítku/v datovém listu čerpadla jsou tedy vztažené k čemu nebo jakému provoznímu stavu?
Jsme na třetím listu a pořád nevíme ani typ čerpadla, jehož grafy jsi sem dal, ani ten, o který se jedná. Ale dozvěděli jsme se, že asi bude také třírychlostní.
Aspoň něco.
Není v této řadě?
Jak jsi psal uŽ předtím, tak to byly nesmysly. Nikde jsem se nedočetl, jak jsi k těm výsledkům došel. To jsi jako čerpadlo vymontoval, přichystal s kádí s vodou, aby to cirkulovalo dokola a přepínal a měřil?bc546 píše:p32: takže zpátky k nezodpovězené otázce, proč bez vody má příkon podle štítku a s vodou o dost vyšší.
Psal jsi o příkonu 93 W s vodou místo 65 W naprázdno. Ta čerpadla jsou dost kvalitní a vydrží opravdu dost. Jak ho tam máš dlouho a co je to za typ?
první meření bylo na stole, zapl jsem ho na 3 sekundy a odečetl údaj, toto pro každou rychlost. Následně jsem ho namontoval do systému, zavodnil ovzdušnil a znovu měřil příkon na všech 3 rychlostech přepínače. Je namontované týden nové.
""93 W s vodou místo 65 W naprázdno"" toto bylo meřeno na druhý stupeň přepínače rychlosti.

K tomu jen poznámku - závislost příkonu na napájecím napětí (přepětí) není vůbec plochá a je třeba to brát v úvahu.
Také je třeba brát v úvahu poznámky výrobce k daným grafům, kde je m.j. uvedeno:
"Všechny křivky udávají průměrné hodnoty a nesmí
se používat jako garanční křivky. Pokud je
požadován určitý minimální výkon, musí být
provedeno individuální měření."
se používat jako garanční křivky."" se vyviní a hotovo? Jakože příkon +50% je okej? Nebo jak to chápat?
Pokud "jen" nesplňuje udávané parametry, můžeš si stěžovat třeba tady na fóru, (ale to je asi tak všechno). Nebo můžeš zkusit nějaké amatérské zásahy k nápravě stavu.
--------
To jsou poměrně velké rozdíly mezi téměř stejně označenými modely. Hlavně rozdíl mezi jednotlivými "rychlostními" stupni. Proto i rozdíly v naměřených hodnotách budou větší.bc546 píše:p32: typ je UPS 25-60, štítkové údaje 40W-65W-95W
Asi to teda budu muset zkusit snížit s tím trafem a změřit znovu příkony. Zatím jsem tento fígl nikdy nepoužíval. Je třeba nějak orientovat sekundár nebo je to jedno?
Sekundár (nebo primár) je třeba orientovat tak, aby došlo k odečtení sekundárního napětí od síťového, jinak dojde k jejich součtu.bc546 píše:Je třeba nějak orientovat sekundár nebo je to jedno?
A pokud máš napětí v síti 250V~ místo 230V~, pak je tohle navýšení příkonu pravděpodobné - viz níže uvedený příklad (pochází odtud)
první meření bylo na stole (NOVÉ ČERPADLO), zapl jsem ho na 3 sekundy a odečetl údaj, toto pro každou rychlost. Následně jsem ho namontoval do systému, zavodnil ovzdušnil a znovu měřil příkon na všech 3 rychlostech přepínače. Je namontované týden nové.
""93 W s vodou místo 65 W naprázdno"" toto bylo meřeno na druhý stupeň přepínače rychlosti.