Zvýšení otáček elektromotoru

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
p32

#16 Příspěvek od p32 »

workhard píše:V pohodě, to jen holomóčan tu zase plácá nesmysly - ...
90W je nic, my jsme na odsávání bordelu od řezaček papíru měli větráček 45 kW. Dej silnější motor.
Když něčemu nerozumíš a neumíš číst, tak se raději nevyjadřuj. Nebo si zkus znovu přečíst popis parametrů toho ventilátoru a kam je doopravdy určený. Ty by sis do garáže či podobné dílny dával taky ventilátor 45 kW? :roll:
p32

#17 Příspěvek od p32 »

BOBOBO píše:K čemu je mu ventilátor bez cirkusu okolo ? Aby si ho položil na stůl .
Copak jsi myslel tím cirkusem kolem toho? Ty víš, jak má velkou dílnu nebo jestli tam má u stávajícího ventilátorku ten cirkus nebo ne nebo jestli ho vůbec potřebuje? Nic konkrétního nenapsal a dávat turbo k 90W ventilátoru je dost utopie.
pm_

#18 Příspěvek od pm_ »

Klid kluci, to je asi moje chyba. V prvním postu jednoznačně nezaznělo, že je to motor z odsavače k pile (to je ten cirkus okolo) a ne z dílny ven. A těch 90W má ten můj motor...

Obrázek
martinkopp

#19 Příspěvek od martinkopp »

Projeď bazoš nebo aukro, investuj pětikilo třeba do tohohle a máš klid https://dum.bazos.cz/inzerat/198851459/ ... -hecht.php
Frekvenční měnič za ta prachy nepořídíš ani kdyby ti k něčemu byl, jako že není.
pm_

#20 Příspěvek od pm_ »

:D mám, viz předchozí stránka.

Ještě k tomu výkonu - u mě není problém klesání otáček, ten ventilátor točí jak má. I kdyby měl 2kW a točil 3000, výsledek bude stejný. Piliny jsou jemné a vedení se nepřicpává, takže jediné co potřebuju je zvýšit objem odsávaného vzduchu. A to se stane buď větší turbínou, nebo rychlejšími otáčkami. Nebo se pletu?
workhard
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od workhard »

p32 píše:
workhard píše:V pohodě, to jen holomóčan tu zase plácá nesmysly - ...
90W je nic, my jsme na odsávání bordelu od řezaček papíru měli větráček 45 kW. Dej silnější motor.
Když něčemu nerozumíš a neumíš číst, tak se raději nevyjadřuj. Nebo si zkus znovu přečíst popis parametrů toho ventilátoru a kam je doopravdy určený. Ty by sis do garáže či podobné dílny dával taky ventilátor 45 kW? :roll:
Já číst na rozdíl od tebe, blbečku, umím, proto mu nedoporučuju nesmysly.
Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
workhard
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od workhard »

pm_ píše::D mám, viz předchozí stránka.

Ještě k tomu výkonu - u mě není problém klesání otáček, ten ventilátor točí jak má. I kdyby měl 2kW a točil 3000, výsledek bude stejný. Piliny jsou jemné a vedení se nepřicpává, takže jediné co potřebuju je zvýšit objem odsávaného vzduchu. A to se stane buď větší turbínou, nebo rychlejšími otáčkami. Nebo se pletu?
Pleteš. Ten tvůj motor má 90W, což jak sám vidíš, nestačí. I se sebelepším frekvenčním měničem bude mít stále jen 90W, nebo se ti ho podaří nakrmit víc a shoří. Prostě to nějak předělej na silnější motor, jiná možnost není.
pm_

#23 Příspěvek od pm_ »

Asi si nerozumíme, v tom posledním postu není o měniči ani slovo. Já jen předpokládám, že odsavač s 2kW motorem o 3000 otáčkách bude odsávat stejně efektivně, jako ten můj 90w, který točí stejných 3000/min. Samozřejmě při stejně velké turbíně. Takže i když koupím výkonější motor s podobnými otáčkami, nepomůžu si.
workhard
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od workhard »

Tak teď jsem se v tom nadobro ztratil. Co máš tedy v plánu? Jestli ti jde o zvýšení množství nasávaného vzduchu, to samozřejmě zvýšením otáček nastane a na zvýšení otáček potřebujeme co? No vyšší výkon...
Naposledy upravil(a) workhard dne 04 bře 2025, 15:53, celkem upraveno 1 x.
dred

#25 Příspěvek od dred »

Určite si nepomôžeš zvýšením výkonu, lebo turbína ti väčší prietok vzduchu pri menovitých otáčkach nedá...
Podstatne by si mohol zvýšil odťah použitím komutátorového, alebo nejakého BLDC motora a svišťať na otáčkach 10 000+ ale to by konštrukcia turbíny musela byť stavaná na tie otáčky... To je ten "cirkus"...že to už nešuští, ale reve!!
workhard
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od workhard »

Asi bych zkusil sehnat rozměrově shodný 3f motor, bůhví kolik ten jednofázák má reálně otáček při zatížení tou turbínou.
pm_

#27 Příspěvek od pm_ »

Nejspíš tolik, kolik je na štítku. Ten motor a turbína je jeden celek z nějakého chlazení prehistorických sálových počítačů a štítek by měl popisovat chování celku, ne? Píšu, že to patří k sobě.
ransom

#28 Příspěvek od ransom »

Dopravit větší objem vzduchu znamená vykonat víc práce. K vykonání více práce potřebuješ větší výkon. Ne jenom otáčky.
Pak tu je otázka aerodynamiky. Tedy jestli zvýšení otáček skutečně zvýší odpovídajícím způsobem průtok. Otáčky oběžného kola jsou volené podle aerodynamické účinnosti. Snížením se dá průtok regulovat. Zvýšením... Těžko říct.
Suma sumárum potřebuješ jiný ventilátor.
Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
dred

#29 Příspěvek od dred »

ransom píše: Suma sumárum potřebuješ jiný ventilátor.
Tak,tak... :agree:
martinkopp

#30 Příspěvek od martinkopp »

Musíš vzít v úvahu nejen průtok vzduchu, ale i tlak. Když to napíšu nějak uchopitelně, budeš mít kompresor který má tlak obrovský, ale průtok vzduchu minimální, nebo třeba PC větráky u kterých je průtok veliký, ale jen za malého tlaku, takže za 3m vysavačovou hadicí díky tlakovým ztrátám ani nepoznáš že máš ty větráčky zaplé, kdežto na kompresor to nebude mít žádný měřitelný vliv.

Prostě ten větrák je pro tvůj účel slabý. Nemá význam špekulovat co a proč když se v tom neorientuješ. Orientují se v tom výrobci těchto odsávání a kdyby tam šel dát 90W motorek, určitě by je tam dávali. A jestli si místo 90W připojíš třeba 10kW motor, výkon odsávání se ti nezvedne ani ň, pokud budou mít stejné otáčky a stejnou turbínku.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“