Zvýšení otáček elektromotoru

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
pm_

#31 Příspěvek od pm_ »

A já píšu něco jiného?
dred

#32 Příspěvek od dred »

pm_ v podstate si si odpovedal sám. Ten "ventilátorček" je nedostatočný... pri 90W a prietokom napr. "50" kubíkov za hodinu z "beztlakového" priestoru ti nevytvorí podtlak, ktorý by si chcel za pár sekúnd mať na úrovni "odsávania aspoň drevených pilín" v tomto prípade... Tu potrebuješ "iný typ turbíny" ako napr vo vysavači a riadne otáčky... a zúžený priestor na odsávanie...
:lol: Raz som bol v jednom hotelu, kde mali každé ráno pred raňajkami pustený v jedálni nejaký "sofistikovaný" vysávač - regenerátor a dezinfikátor vzduchu... revalo to jak sfiňa - samozrejme, ako každý hrncový vysávač... vstup 32mm rúra a výfuk rozvíril všetok prach - ešte aj z poličiek so spomienkovými predmetmi za ním :lol: :lol: :lol:
martinkopp

#33 Příspěvek od martinkopp »

Na odsávání čehokoliv s pevnou složkou se z mnoha důvodů používají výhradně ventilátory tohoto typu https://cdn.myshoptet.com/usr/www.uni-m ... h-1111.png
Tzn. ne vrtule ani bubny, zjednodušeně řečeno. Pořiď si neco takového.

Pokud chceš být extrémní kolenovrt, najdi někde starý vysavač zdarma, přidělej ho (nebo jen motor) k velkému kýblu od oleje nebo něčeho, dovnitř dej pytel a výfuk ven z dílny (i to už jsem viděl). A máš to funkční a zadarmo :-)
Naposledy upravil(a) martinkopp dne 04 bře 2025, 18:43, celkem upraveno 1 x.
pm_

#34 Příspěvek od pm_ »

Pánové, vy mě umoříte. Já vím, že je těžký předat komplexní informaci a hlavně vysvětlit to, co je pointou, ale tady je to ještě těžší než obvykle. :D Ten odsavač funguje a drtivou část pilin zvládá odsát. Opakovaně to píšu. Nenuťte mě fotit plnej zásobník, nebo natáčet video. Problém je v tom, že s předchozí pilou fungoval líp a chtěl jsem to nějak napravit. Možná je ta funkčnost dokonce adekvátní, nevím, nemám srovnání.
Díval jsem se na ten základní odsavač z Unimaxu za 5k a vychází dost podobně. Turbína 23cm (já 21cm) a otáčky 2950 (já 2840). Je otázkou, jestli by to bylo zásadní zlepšení...
martinkopp

#35 Příspěvek od martinkopp »

Když má 10x výkonnější motor tak tam rozdíl bude, a podstatný :-)
pm_

#36 Příspěvek od pm_ »

Podle mě nemusí, viz diskuze o otáčkách a průměru turbíny výše. Ten můj motor se nezadýchává resp jede na nominální otáčky, takže není důvod pro zásadně menší objem přepraveného vzduchu. Odsavač z Unimaxu má větší výkon pravděpodobně kvůli tomu, že musí zvládnout i odtah hoblin a to je hodně jinej příběh.

edit: samozřejmě je tu ještě jeden parametr, který neznám. Plocha lopatek. Průměr turbíny je zavádějící.
Naposledy upravil(a) pm_ dne 04 bře 2025, 19:48, celkem upraveno 1 x.
dred

#37 Příspěvek od dred »

pm_ píše:s předchozí pilou fungoval líp

Tá prechádzajúca píla mala zrejme lepšie vedenie vzduchu okolo nástroja - nevyhadzovala toľko borelu dookola a odsávanie to v pohode dalo.. Geometria nástroja je samozrejme dôležítá...či už na samotný rez (čo určite vieš) ale aj na vyhadzovanie pilín...+ "geometria" vedenia vzduchu okolo rezného nástroja..
Možno nový stroj ti vyfukuje viac vzduchu pred "porez" - aby si videl kadiaľ režeš.. a vzduchotehnika už ho dostatočne neodsaje...nemá na to výkon..
pm_

#38 Příspěvek od pm_ »

Je to tak. Měla řádově míň netěsností okolo kotouče a buben odtahu měl aerodynamičtější tvar. Ta nová je klasická malá stavební pila, u které odsávání žádný výrobce seriózně neřeší.
A ne že mi někdo napíše, že jsem si měl líp vybrat! :twisted:
ransom

#39 Příspěvek od ransom »

Psal jsem ti SZ už před pár dny.
Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“