Výber RF slúchadiel
Moderátor: Moderátoři
Artaban, vezmi si bežné FM rádio a porovnaj ho so šumom tých slúchadiel. Bežne počúvam na štuplíky z phonu. Že by ma chcel odpočúvať sused mi je fuk. Dokonca keby sme mali doma rovnaké slúchadlá, možnosť napojiť sa na jeden zdroj vidím ako výhodu.
Obyčajné FM rádio pripojené k slúchadlám a proti nemu transmitter (nie šuntítko) by hralo k spokojnosti. A bez latencie a vyžarovania naproti (digitálna obojsmerná komunikácia). Pripadá mi, že to proste odflákli.
Ináč keď si vezmeš systém BT prenosu, tak signál musí byť stratovo kódovaný príslušným kodekom, čo degraduje kvalitu. Sú výnimky. Ak poznáš princíp FM, tak vieš, že keď sa urobí dobre, prenos by mal byť lepší. Keď je tuner dostatočne vybudený, šum je minimálny. Tak buď stanička vysiela slabý signál (z pochopiteľných dôvodov asi áno) a to spojme s ekonomickým (šmejdáckym) prijímačom a vlastne som si odpovedal sám.
Oprava, používa sa kmitočet ďaleko mimo FM pásma. Takže nie je dôvod držať sa na uzde. Tak neviem. Možno aby tých 864 MHz nerušilo telefóny.
- Artaban001
A to, jak je kvalitní FM přenos rozhoduje cena výrobku. Kolikrát je to zbastlený jen tak, aby to fungovalo, kdežto Bt musí dodržovat protokoly, aby to fungovalo a jak je odfláklej VF přenos, má to jen malý dosah.
A kutilmile - nelituju tě
- Artaban001
Jinak se kdysi prodávaly bezdrátový sluchátka, který využívaly infradiod modulovaných frekvenčním signálem - každý kanál měl svůj FM kmitočet.
Tu si dovolím nesouhlasit. Samozřejmě respektuju Tvoje preference, jen nesouhlasím se zdůvodněním. Tahle představa je založená na špatných zkušenostech s jednoduchými lacinými zařízeními. To by bylo stejně nefér jako odsoudit FM přenos proto, že u tvých sluchátek šumí. Před časem jsem měl doma FM Sennheisery, které nešuměly.Duvsan píše: Ináč keď si vezmeš systém BT prenosu, tak signál musí byť stratovo kódovaný príslušným kodekom, čo degraduje kvalitu. Sú výnimky. Ak poznáš princíp FM, tak vieš, že keď sa urobí dobre, prenos by mal byť lepší.
Ztrátové kodeky vzali na milost už i audiofilové, protože přišli na to, že problém nebyl ani tak ve ztrátové kompresi, jako v aušusovém následném řetězci. Bluetooth nemůžeš porovnávat podle přijímače/dekodéru za dolar s kodekem SBC. Moderní BT má HiRes kódování (LDAC, APTXHD) a nově i bezeztrátové kodeky (ALAC). A za tím může následovat velice kvalitní D/A převodník - ten nakonec rozhodne o výsledku. Kdyby mi bluetooth přenos kazil řetězec, určitě bych ho nepoužíval. Ale používám.
Problém je, že ani drahá sluchátka s přenosem kodekem LDAC nejsou zárukou dobrého výsledku, když výrobce zmrší akustickou stranu. PortaPro Wireless co mám na stole, hrají na píču připojená drátově, a ještě o něco hůř na originální bezdrát. SONY WH-1000XM4 jsou naprosté peklo navzdory implementaci HiRes kodeku. Dvoje dobrá sluchátka co používám denně ve spojení s dobrým kapesním BT přijímačem/headampem hrají naprosto perfektně. Nevím ale o žádných BT sluchátkách, která by za přijatelnou cenu spojila oboje (akustickou část s elektronikou). Dělené mi to vždycky přijde lepší.
Sluchátka s FM přenosem proto radím radši dražší. Ty Sennheisery jsem dostal kdysi za odvoz, měly jen vyheknuté akumulátory. Byl to typ starý asi patnáct let, přesné označení už fakt nevím, ale otevřená konstrukce a tvar podobný HD599. Přenos zvuku se mi líbil, i zvládaly slušný dosah. Daroval jsem je pak dál. Doufám, že to Sennheiser od té doby nezčubil...
Hodně dělá ta otevřená konstrukce mušle. U uzavřenejch se musí hodně popracovat na konstrukci mušle i měniče, aby zvuk nebyl "kelímkovej", kdežto ta volná zadní strana membrány akustickýho měniče, kterej díky circumaurální konstrukci nemá akustickej zkrat, ta dělá fakt hodně ...ransom píše:...
Sluchátka s FM přenosem proto radím radši dražší. Ty Sennheisery jsem dostal kdysi za odvoz, měly jen vyheknuté akumulátory. Byl to typ starý asi patnáct let, přesné označení už fakt nevím, ale otevřená konstrukce a tvar podobný HD599. Přenos zvuku se mi líbil, i zvládaly slušný dosah. Daroval jsem je pak dál. Doufám, že to Sennheiser od té doby nezčubil...
A kutilmile - nelituju tě