Poptávám výrobu audio přechodky - křížový DIN 5
Moderátor: Moderátoři
Kluci z Čelákovic, Úval, Počernic, Hloubětína, Běchovic, prostě někde tam odtud, nemůžete Kuratkovi pomoci, jestli si v tom sám dost nevěří? Ať to nemusí nikam posílat...
V dnešní bezdrátový době se to moc nenosí, ale (naštěstí) zatím ještě nikdo nevymyslel, jak po internetu něco letovat nebo jinak bastlit ...EKKAR píše:Co kdyby sis do profilu napsal aspoň obecně, odkud jseš? Bylo by jednodušší napsat ti "Přijeď, půlhodinku na sbastlení najdem" - abys kvůli tomu nemusel jezdit přes půl Kocourkovska.Kuratko píše:...
Pokud by se přesto nějaká ochotná duše co by napájela přechodku (na kus krátkého kabelu)...
...
A kutilmile - nelituju tě
3 stránky o pripojení slúchadiel na p_o_sratom konektorre, ktorý sa už nepožíva...
To je problém ho vymeniť ??
Jo, někdo je přesvědčenej, že je nutný zachovat originalitu takovýho aparátu a odmítá i doplnění takovýho modernějšího konektoru někam na volný místo na panelu - a přesvědčuje o tom i původního tazatele a majitele aparátu. Ten to sám udělat neumí, tak shání někoho, kdo by mu s tím helpnul.dred píše:...
3 stránky o pripojení slúchadiel na p_o_sratom konektorre, ktorý sa už nepožíva...
To je problém ho vymeniť ??
A kutilmile - nelituju tě
Naproti tomu v SM260/261 je za konektorem místa spousta, tam vyměnit jde.
Jak už výše i ransom píše - jenže autor vlákna si netroufá ani zbastlit redukci, natož zasahovat do (finálu) receiveru
To Kuratko:
To připájení dnešních konektorů je ztíženo tím, že jsou z termoplastů. Dřívější Tesla konektory (a nejen ty "domino") mívaly tu část s piny vyrobeny z bakelitu - tedy termosetu. Tady bylo jejich pájení lehčí, konektor snesl vyšší teploty a hned jen tak se neroztekl (spíše "uškvařil"). Při velkém přehřátí to docela smrdělo.
Ty dnešní (China termoplast) mají navíc ještě ty piny poniklované (na rozdíl od Tesláckých postříbřených), a tedy o to hůře pájitelné.
Pokud se do toho pustíš sám, tak ti doporučuji (dobu pájení co nejkratší - nepřehřívat, ale přitom připájt - nevytvořit "studenta"!):
- nejprve oškrabej piny (které budeš potřebovat zapájet), až na čistý kov.
- poté konektor zastrč do protikusu (samice) - kvůli lepšímu odvodu tepla z té plast části! Protikus si budeš muset
pravděpodobně zakoupit zase co by ND.
- potom ty piny co nejrychleji pocínuj - olovnatou pájkou! (má nižší teplotu tavení než "bezolovo") a lépe smáčí kov.
A použij dobré tavidlo (lépe než jen kalafunu, raději pájecí pastu - je o něco agresivnější).
- a nakonec připájíš konce kabel. lanka (rovněž předem pocínované).
- pokud zůstanou zbytky tavidla (pasty) na spojích, dobře je omyj (štětečkem) isopropylem (lihem).
Stejně postupuj na opačném konci - zase zastrč konektor Jack 6,3 do protikusu (tady můžeš použít konektor sluchátek) - vč. oškrabání; pocínování a připájení lanka - jen si neopomeň nejprve navléknout "futrál" Jacka na kabel, abys pak nebanoval až po připájení a nemusel pájet (a tepelně namáhat) znovu
Přeji ti úspěšné zhotovení redukce.

"vidlice sluchátková 5 kol.kabelová" Redukce DIN5 konekt.EURO/JACK 3,5 stereo zdířka
Ve skutečnosti je na obou fotech jedna a ta samá redukce "DIN5-EURO/Jack 3,5". Z prvního fota je zřejmé, že to nemůže být konektor, protože to není rozebiratelé - je to zaflexované (tudíž redukce).
Sám ji někde mám - koupenu možná někde na burze? A mám i "opačnou" - Redukce JACK 3,5 stereo konekt / DIN 5p zdířka (tady jim taky v názvu/typu chybí to "upřesnění", ale ten 2. obr. to napovídá) :

Ta taky není u nás nikde k sehnání
I odkazy (na obě tyto redukce) jsou pouze na tom vebu VP Centrum (než je smažou) - protože už je dávno nemají v nabídce.
A stejně tak i "EURO-spojku" - Spojka DIN 5 PIN křížový samice z obou stran (i když si myslím, že na tom foto /zase ilustračním/ taky není ta spojka, nýbrž konektor-samice) :

Jen pro zajímavost - v nouzi nejvyšší by to šlo udělat ustřižením páru reprokonektorů z této redukce a místo nich zapojit samici jacka příslušného průměru. Ale to chce propískat, kam který vodič vede.
- josef_novak
tuto redukci jsem vlastnil když jsem kupoval B116. Ten sluchátkový výstup z B116 stačil vybudit repráky na ozvučení pokojeHill píše:Samotnou eurovidlici inzerují ještě na Francouzské na Vinohradech mezi zastávkami MHD Jana Masaryka v prodejně Elektronika Rasel.
Hotovou redukci na jacka nemají už asi skutečně nikde.
Jen pro zajímavost - v nouzi nejvyšší by to šlo udělat ustřižením páru reprokonektorů z této redukce a místo nich zapojit samici jacka příslušného průměru. Ale to chce propískat, kam který vodič vede.
Pročetl jsem několik starších (většinou 5 let a více) zahraničních vláken (kde ji sháněli třeba ke st. televizoru Philips, a pod.) a rovněž tam byly odkazy (většinou) na to TME (příp. jinam na samostatné konektory, pro její zhotovení).
Jediný odkaz (snad funkční) odkazuje na nákup v Litvě: https://www.dipolina.lt/lt/product/8202 ... in5sw.html (kde je snad ještě skladem - asi staré zásoby), z kterého je zřejmé, že je/bývala "za babku": Cena včetně DPH: 1,72 € /ks.
(Taky proč ne - vždyť na ní nic není)
Kdo umí lépe hledat "u číňana" (mě se nedaří - asi to chce "lepší" výrazy, než zadávám), tak tam snad ještě pořád (za tu "babku") musí být -
Samotné "EURO-konektory" má ještě i dnes kde-kdo.
josef_novak -
adapter słuchawkowy DIN590 wtyk - Jack 3,5 gniazdo
Vznikla tady (a nejen tady) polemika o konektoru DIN 5pin. Kde si pod tímto (neúplným) názvem každý může představit něco jiného - poněvadž 5-tipinové DIN konektory se vyrábějí ve třech variantách. Proto se dále rozlišují "doplňkem" v typu/názvu (vyjadřujícím úhlovou rozteč pinů). Taky dostávají specifické názvy podle (třeba přirovnávací) vizáže: audio; EURO; cube; domino; ...
Signálové (převážně) konektory DIN se začaly používat v 50. letech v Německu, nejprve jen pro audio. Jejich název dostaly právě podle německých norem DIN
Z počátku (v mono-éře) se vystačilo jenom s 3-pinovými, později (když "vzniklo" stereo) se rozšířilo o 5-tipinové (zákl. provedení: 180° do oblouku).
Jak šla postupně technika dopředu (a tyto 2 zákl. typy přestávaly stačit) - a dostávaly se i mimo audiotechniku, začaly se vyrábět i s více piny a s jejich různým rozložením (taky kvůli nezáměnnosti), při zachování původní velikosti "futrálu".
V přiložených tabulkách jsou (všechny?) konektory DIN - a právě některé i ve dvojím, či trojím provedení. Jsou tam vidět ty "úhlové (či obvodové) rozteče", které se dostaly do názvů/typů
Např. - pro tu "přetřásaný" konektor DIN 5pin EURO (či "domino"): DIN 590 (kde právě ta 90-ka označuje tu "úhlovou rozteč 90°" čtyř obvodových pinů konektoru).
Takto jsem proto dohledal ty požadované redukce na těch polských stránkách: adapter DIN590 / Jack 6,3 female
Přesto ani pod tímto výrazem jsem u "čiňana" nic nenašel. Zkuste to někdo, kdo tam běžně nakupujete a vládnete (na rozdíl ode mě) angličtinou.
Přestože "pšonci" jsou schopni sami vyrobit takovéto redukce, jsem přesvědčený, že i oni vozí valnou většinu z nich od "číňana"
- Přílohy