osciloskop S1-83

Problémy s měřícími přístroji, detektory fyzikálních veličin, detektory kovů a další

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
EKKAR

#46 Příspěvek od EKKAR »

RuSSáckou techniku bych primárně "střepem" neoznačoval. Oni moc dobře věděli, komu u nich taková technika padne do drápů - takže všecko se dělalo podle základní poučky "KISS" ("keep it simply stupid") s mnohonásobně předimenzovanou konstrukcí, často doslova odolnou i blízkýmu jadernýmu výbuchu. Důvod - protože jen málo veškerý techniky mělo tu kliku, že její obsluha nebyl pologramotnej mužik, věčně nacucanej jako klíště samohonkou. Podle toho byly léta konstruovaný nejen zbraně, ale i jiný bojový prostředky - protože civil byl u nich odsouzenej tvořit přípravku pro armádu a tak dostával v podstatě to, co v armádě dosloužilo nebo zastaralo natolik, že už to ani ruSSácká armáda nehodlala udržovat. Střepy z takový techniky ale právě učuňuje ten jejich způsob používání a údržby - "co nejde ani silou, to určitě půjde ještě větší silou" a "když tě všecko zradilo, pomůže ti kladivo".
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
lesana87

#47 Příspěvek od lesana87 »

samec píše:Inak všetko samé tranzistory. To prežije aj výbuch Černobylu.

Zhorí tranzistor? Vymeníš tranzistor za podobný tranzistor a ide ďalej. Zhorí integrač? Tak nič, šrot. Spotrebovaná spotrebná elektronika.
No nevím, já mám ty osciloskopy tři, dva už toho zažily docela hodně a jsou už pěkně sflikované. Těch integráčů je tam víc. Co si pamatuju, tak v jednom integráči odešel jeden tranzistor, tak jsem k němu přilepila externí. V jednom skopu odešlo žhavení, tak jsem k trafu měniče (celé je to napájené DC/DC měničem) přilepila druhé malé tráfko vyrábějící jen žhavicí napětí. Jednou to tam hořelo kolem VN a vypálilo to kus plošňáku. Takže bych s tou chválou dost šetřila.
masar

#48 Příspěvek od masar »

lesana87 píše:Nevím, povídej, jakého faux paux jsem se dopustila? :oops:
Vůbec žádnýho. Jen mi přišlo, že tím zprovozněním klesne jeho cena. Je to jen můj pocit. Někdo to může vnímat opačně.
Netušil jsem, že moje poznámka rozvíří tuto debatu.
Já nemám špatný vztah k sovětským osciloskopům, C1-94 mi sloužil docela dobře a splňoval většinu požadavků a hlavně - byl dostupný.
:wink:
ondraN

#49 Příspěvek od ondraN »

Já jsem za svůj život, hlavně tu mladou část, vlastnil několik ruských přístrojů. Protože v té době nic jiného nebylo, nebo bylo zoufale drahé. A od té doby mám k těmto střepům averzi. Strávil jsem více času jejich opravováním, než používáním. A když fungovaly, na jejich měřící výsledky bylo stejné spolehnutí, jako vlaky ČSD. A ta povídačka o neporuchovosti je jen mýtus. Neznal jsem nikoho, ze svého bastlířského okolí, kdo by je chválil a liboval si, jak bezvadně fungují. No, i v této krátké diskuzi, je celkem dost nářků :P
jardafiala

#50 Příspěvek od jardafiala »

Já mám C1-94 ještě z minulého století, jediná závada za tu dobu byl vadný tranzistor synchronizace. Na mé měření (nf a občas detekce mf 10,7MHz) úplně stačí. Teď , po těch letech utíká s přepínáním rozsahů horizontálně stopa, použitelný je dál...
hajeklubos

#51 Příspěvek od hajeklubos »

Ano bylo to poruchové. Měl jsi na výběr žádný měřák nebo CCCP měřák. Na druhou stranu dostal jsi k tomu noty a šlo to opravit. Dost z nás se na tom v podstatě „vyučilo“. Dnes se všechno vyhazuje. Buď to opravit nejde, v to je záměr nebo to už nikdo neumí. Vymíráme vážení. Poslední bytelná elektronika a domácí spotřebiče jsou z přelomu století. Dnešní CHINA si s kvalitou CCCP podává ruku. Bohužel votomtoje. Akorát je to naleštěný.
Pro zajímavost jsem zapnul to co je na obrázku, rok výroby 1981, funguje.
Luboš
Pro Jardu: Mrkni na ty tranzistory tuším KT315, je to moc dlouho.
Přílohy
CCCP merak.JPG
CCCP merak.JPG
jardafiala

#52 Příspěvek od jardafiala »

Dik,až to bude akutní kouknu, ten zmíněný v synchronizaci taky uhynul stářím.
hajeklubos

#53 Příspěvek od hajeklubos »

Pro úplnost. Můj osciloskop je OML 2M. Bohužel jsem potratil originál dokumentaci. Opravu jsem prováděl podle not z nějakého maďarského serveru. Jestli to tam ještě je nevím. Kdyby to někdo potřeboval jsou noty u mě k dispozici.
Luboš
lesana87

#54 Příspěvek od lesana87 »

masar píše:Jen mi přišlo, že tím zprovozněním klesne jeho cena. Je to jen můj pocit. Někdo to může vnímat opačně.
Jako že když ho dám na Aukro jako legendární, extra vintage, s kompletním příslušenstvím, nezkoušeno od korunky, bude ze mě milionářka? :D

Pokud si někdo zajistí dopravu, dám ho zadara. A když jsem ho před pár rokama z té bedny vyndala, zkusila jsem ho zapnout a fungoval.
Když jsme tehdá s kolegou na ty zelené bedny s azbukou narazili, čekali jsme alespoň AK-47, když už ne protitankové granáty. Jaké zklamání, že to jsou jen osciloskopy. :D
masar

#55 Příspěvek od masar »

lesana87 píše:...Když jsme tehdá s kolegou na ty zelené bedny s azbukou narazili, čekali jsme alespoň AK-47, když už ne protitankové granáty. Jaké zklamání, že to jsou jen osciloskopy. :D
I ty militaristko!:)
jardafiala

#56 Příspěvek od jardafiala »

Zdar, měl bych zájem, dopravu objednám a zaplatím. Přece jenom můj C1-94 už pomalu dosluhuje...Když tak se domluvíme přes SZ. Nebo lépe mailem na jardafiala@atlas.cz.
lesana87

#57 Příspěvek od lesana87 »

Tak to abych se koukla po nějaké krabici, přece jen S1-83 není žádné tintítko. :)
jardafiala

#58 Příspěvek od jardafiala »

Krabice od banánů? Jsem z české lípy, to je asi na to abych si dojel daleko? (Nevidím bydliště)
ransom

#59 Příspěvek od ransom »

Lesana:
Chtěl jsem ti nakreslit přáníčko k MDŽ, ale Pažout mi zlámal všecky pastelky.
Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
samec

#60 Příspěvek od samec »

rnbw píše:Ak mas vsetky casti, tak to zlep sekundovym lepidlom.
To nejde zlepiť. V zadnej časti má dvojitú stenu hrubú desatiny milimetra. Ani to nie sú pekné črepy s ostrými hranami, skôr potrhané a požuté. Nevadí. Trochu som to zjednodušil na pár riadkov pre OpenSCAD.

Kód: Vybrat vše

difference(){
 cylinder(h=14, d1=13, d2=12, $fn=12);
 cylinder(h=14, d=9);
 rotate([0,0,0])
  translate([4,0,0])
   cube([2.5, 2.5, 11], center=true);
 rotate([0,0,120])
  translate([4,0,0])
   cube([2.5, 2.5, 11], center=true);
 rotate([0,0,-120])
  translate([4,0,0])