LED displeje 3 palce a větší

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Celeron

LED displeje 3 palce a větší

#1 Příspěvek od Celeron »

Potřebuju udělat DC voltmetr s velkým displejem, minimálně 3 palce výška. Lepší by byl 4 palce, ale už je tam obrovskej cenovej skok.
Tyhle větší displeje mají většinou v každým segmentu 5-8 LED zapojených do série nebo sérioparalelně. To znamená, že se budou muset anody napájet vyšším napětím nebo vyšším proudem.
Zkoušel jste to někdo zprovoznit s C520 nebo ICL7107? Jde mi hlavně o problematiku výkonový ztráty v převodníku. Mám tady pár modulů s C520, bez displejový desky, nejradši bych je na to upotřebil než dělat plošák na ICL. Rozsah C520 v pohodě stačí. D147 snese 15V/40mA, D146 dokonce 30V/40mA a je to otevřený kolektor, z toho obavu nemám.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
EKKAR

#2 Příspěvek od EKKAR »

57mm = 2,24" vejšky znaku by ti nestačilo? Mám tady nějaký červený i zelený, musel bych se podívat kolik kterejch. Skoro všecky nepájený. Ale tutově to má 4 čipy v sérii na každej segment, společná anoda.
Datašit typu, kterýho mám určitě 4 nepoužitý kusy:
https://optoeleshop.com/images/pdf/CSS-2314F-21.pdf
Svítí zeleně.
Pak tady mám celou "tyčku" = 10ks stejně velkejch, taky zeleně svítících, který mají jediný označení : KOUHI, což ale je Hongkongská firma, produkující LED displeje. Pinout mají stejnej. U obojích je černý čelo s bílým plastem na segmentech.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
martinkopp

#3 Příspěvek od martinkopp »

A v čem by měl být problém s C520D s výkonovou ztátou? Vždyť on ty ledky přímo nespíná. Katody jdou přes driver, anody přes tranzistory?

Velké 7segmentovky jsme s kámošem řešili nedávno. Potřeboval aby byl displej naběhlý okamžitě po připojení napájení, takže rpi+monitor apod. nepoužitelné. S cenama velkých segmentovek dospěl ke stajnému zjištení jako ty, takže si nakonec nechal udělat a osadit v jlcpcb 10cm vysoké desky s ledkama, tamtéž mu vytiskli z černého fotoresitu rámeček na segmenty a z bílého difuzní plošky a jeden segment ho tak vycházel snad kolem $2.
JirkaZ

#4 Příspěvek od JirkaZ »

Jirko, kolikamístný voltmetr a s jakou přesností?
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

Ze dvou možností často volím tu třetí.
Celeron

#5 Příspěvek od Celeron »

Psal jsem, že C520 vyhovuje a ten má rozsah -99 až +999. Přesnost neřeším, ani u originálu CA3162 o ní nic nepíšou, jen tam je popsaná teplotní stabilita.
Je to na měření baterky 48V, displej bude venku nad dveřmi baterkárny aby byl už z dálky vidět. Dvoupalcový hodiny co mám jsou k přečtení na 5-10 metrů, třípalcový budou stačit, odhaduju, že budou vidět 10-15 metrů, větší jsou asi zbytečný.
Karle, červený bych asi bral 3 ks (možná 6 ks), mají forward 8,4V. Jestli to jsou tedy čtyřčipovky. Zelený né.
Martine, psal jsem to obecně taky pro ICL a displeje se sériově-paralelním řazením čipů v segmentu.
Jirka

JirkaZ

#6 Příspěvek od JirkaZ »

No takže bych možná volil konstrukci s MCU (Atmel či PIC, dnes už všechno pod Microchipem), je jich na webu dostatek.

Výhodou je, že výstupy na display můžeš jednoduše a v podstatě jakkoliv posílit či převést na vhodnou úroveň.
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

Celeron

#7 Příspěvek od Celeron »

Jirko, psal jsem, že ty moduly s C520 s odděleným displejem tu mám pár kusů hotovejch. Takže jen na univerzálce prodrátovat tři segmentovky a dobastlit vstupní dělič a použít step down modul z 48V na cca 9V pro displej a pak lineár 78L05 pro napájení C520. To je za hodinu hotový.
Smolit něco s Atmegou328, k tomu plošáky a čekat na PRCáka, to zrovna nemusím.
Jirka

JirkaZ

#8 Příspěvek od JirkaZ »

No dobře, HW řešení je vždycky lepší, i když v tomto případě si myslím, že zrovna C520 kvůli budoucí příp. opravitelnosti možná nebude to úplně pravé ořechové...

Jinak jsem fakt nemyslel ATmega328, ale nějakou ATtiny, PIC16F675/676 apod. a k tomu třeba ULN2003 a pár transistorů. Display pochopitelně v multiplexu.

Tišťák pro to vyrobíš svépomocí.

Tady máš jedno z x publikovaných řešení (pouze pro inspiraci, na vyšší napětí by tam musely být drivery i pro anody).
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

Mahoney

#9 Příspěvek od Mahoney »

Nahraď tu D147D obvodem D347D, ten má otevřené kolektory, a pak si za to můžeš navěšet co chceš (myšleno budiče, tranzistory - samotný obvod to unáší tuším do 15V)...
Celeron

#10 Příspěvek od Celeron »

Hned v prvním příspěvku jsem psal, že D146 a D147 mají oba otevřený kolektory. Nebo to aspoň tvrdí katalog Tesla.
Asi sis to spletl s dekódováním přetečení a podtečení C520. D346 ukazuje - a -EE nebo EEE, D146 ukazuje nelogický hovadiny c a obrácený c.
Jirka

Mahoney

#11 Příspěvek od Mahoney »

Má proudové omezení, narozdíl od D147D, navíc tu nejsme sami, bonusem pro ostatní je odkaz na datasheet zajímavého brouka...
EKKAR

#12 Příspěvek od EKKAR »

Nemá proudový omezení, má proudový zdroje na výstupech = nepotřebuje sériový odpory mezi sebe a segmenty. To byly jedny z "vylepšenejch" verzí RFT, který Motorola a NatSemi neměly - ale Toshiba je třeba v programu měla. Bohužel ty proudový zdroje mají nemalou tepelnou ztrátu, která se u řad 7446/7447 rozptyluje na těch sériovejch odporech ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
masar

#13 Příspěvek od masar »

EKKAR píše:Nemá proudový omezení, má proudový zdroje na výstupech...
I ty filosofe!
:wink:
nostalcomp

#14 Příspěvek od nostalcomp »

Vím, že to není přesně to, co hledáš, ale zaujala mě ta shoda náhod. Zrovna před 14 dny byl totiž podobný velký displej k zobrazování měřených hodnot publikován v Hamíkovi č. 396, str. 2. Jasně, je to bezdrát a bez MCU se to neobejde. Ale třeba pro inspiraci...

Zaujaly mě tam ty budiče znakovek TLC5917IN od TI. Na TME je mají i v DIP THT verzi. Stejně tak ty 4" znakovky FYS-40011DUR-11. Koukám na její datasheet a k buzení by ty D146/147 měly plně vyhovovat. Nevím, kolik se toho má dělat a jaký je na to rozpočet, ale nepřijde mi ten cenový skok mezi 3" a 4" nijak děsivý.

Před časem jsem si s těmi 7-seg dekodéry docela hrál. Asi v polovině stránky je porovnávací tabulka s jejich parametry.
Celeron

#15 Příspěvek od Celeron »

Dík za odkazy, hodí se, hlavně ten 4" displej. Na TME jsem hledal a vyhazovalo mě to ceny kolem 6 stovek za kus i více. Tenhle mě hledání nenabídlo. Ale v datašítu je u něho divná věc. Pokud jsou segmenty 4 sériový dvojce LEDek, tak mi nehraje Forward Voltage. Píšou 2-2,5V, to je přeci pro jednu červenou diodu. Maximální povolenej proud na segment 30 mA, to spíš vypadá na paralelní řazení. A dederonský dekodéry na 30 mA končí, takže by to bylo knop. Nebo je to s tím Forwardem nějak jinak?
TLC5917IN zajímavá věc, na podobným sériovým principu jsem dělal buzení LCD displeje s 4094. Ale TME stav ve skladu 0. U Mousera je ale mají.
Taky jsem dělal s řadičem LED MM5451 displej 188888888. Jeden šváb PLCC, multiplex 5+4 čísla, řízení 89c4051
Jirka

Odpovědět

Zpět na „Poradna“