LED displeje 3 palce a větší

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
JoDiK

#16 Příspěvek od JoDiK »

Celeron píše:Ale v datašítu je u něho divná věc. Pokud jsou segmenty 4 sériový dvojce LEDek, tak mi nehraje Forward Voltage. Píšou 2-2,5V, to je přeci pro jednu červenou diodu.
Podle mně se jedná o informaci pro jednu diodu. Takže celkové výsledné napětí si musíš vynásobit 4x.
Celeron

#17 Příspěvek od Celeron »

V datašítech pro jiný vícenásobný segmenty číslicovek ale píšou celkový napětí, třeba 8,5V pro čtyři diody v sérii. Ale u jiných typů a výrobců. Tak mě to přijde divný.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
masar

#18 Příspěvek od masar »

Divné to je, ale věřit můžeš jen možnému, ne nemožnému.
:wink:
Celeron

#19 Příspěvek od Celeron »

Tys asi nikdy neviděl HP segmentovky, který měly víceledkový segmenty zapojený paralelně. :roll:
Jirka

masar

#20 Příspěvek od masar »

Ale viděl. A hlavně jsem viděl datasheet dané segmentovky. Ty snad ne?
V tomto případě by ti pomohlo použít i jednoduchou logiku:
Přílohy
Vf.png
Vf.png
Celeron

#21 Příspěvek od Celeron »

No právě že datašít tý segmentovky jsem viděl a kdyby nebyl rozpor mezi schematem a Forward Voltage, tak sem nic nepíšu. Ještě jsi nikdy nenarazil v datašítu na chybu? Já teda jo.
Jirka

EKKAR

#22 Příspěvek od EKKAR »

Jirko, 3D printr doma máš, co ti brání spáchat si "dekl" ve tvaru průsvitnejch segmentů obklopenejch tmavým neprůhledným a neprůsvitným pozadím v potřebný velikosti sám - a těch LEDek si pod každej segment napájet kolik potřebuješ? Pokud chceš velikost znaku 4", to je s malou odchylkou 10cm, 1 segment bude cca 5cm dlouhej - a zrovna tolik mají i výkonnější svítící LED-pásky. Dokonce se dají splašit nejenom bílý/teple bílý, ale i v různejch barvách a pak samozřejmě nejdražší RGB. Co jít touhle cestou místo dohadování se nad tím, jestli má prodejce/výrobce botu v datasheetu nebo ne, když si můžeš sám spáchat doslova displej na míru?
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
masar

#23 Příspěvek od masar »

Celeron píše:...Ještě jsi nikdy nenarazil v datašítu na chybu? Já teda jo.
No a proto jsem psal, že "věřit můžeš jen možnému, ne nemožnému."
Kruh se uzavřel.
nostalcomp

#24 Příspěvek od nostalcomp »

Teď teprve se na ten datasheet dívám pořádně a je fakt nějakej divnej. U toho VF píšou UNIT, čili bych to chápal, že to je na jednu diodu, respektive jeden paralelní pár diod. Ale asi bych to před použitím raději oměřil na reálném kousku.

Ten IF 30 mA je v absolute maximum ratings. V test conditions uvádějí IF 10 mA. Takže já bych tam dal odpory na 20 mA a to ty dekodéry 46/47 zvládají. Ale i to bych si předem oměřil a vyzkoušel.

DP má oproti segmentům jen dvě LED, ale ta se stejně musí řešit jinak, páč ji dekodéry 46/47 neovládají.
masar

#25 Příspěvek od masar »

nostalcomp píše:U toho VF píšou UNIT, čili bych to chápal, že to je na jednu diodu, respektive jeden paralelní pár diod. Ale asi bych to před použitím raději oměřil na reálném kousku...
Další nevěřící Tomáš? Otázka je přece prostá: Může existovat segment se dvěma (nebo více) diodami LED v sérii, jejichž součet Uf = 2,5V?
Pokud odpovíš, že ne, pak jsi to chápal správně a není důvod to ověřovat měřením. To by jedna LED musela mít Uf = 1,25V a takovou LED neznám (krom některých optočlenů).
Druhým důkazem, že pod Vf je v datašítu myšleno napětí na jediné diodě, je to, že ten údaj by nutně musel být jiný pro D.P. a jiný pro ostatní segmenty (viz můj obrázek výše).
V prvním případě se opíráš o znalosti a ve druhém o logiku. A komu je to málo, ať si to oměří.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“