Kde koupit poctivý N MOSFET IRFP250N ?

Náhrady součástek všeho druhu, informace a dotazy k součástkám

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Maxipes_

Kde koupit poctivý N MOSFET IRFP250N ?

#1 Příspěvek od Maxipes_ »

Dobrý den,
umělá zátěž ET5410A (400 W, 150 V, 40 A čína, ale zevnitř i zvenku poctivě vypadající, ani nebyla moc levná) se po prvním použití stala umělým zkratem. To použití nebylo na hranicích parametrů (jen 5 A a 55 V), vybití akumulátoru proběhlo bez potíží (přerušení vybíjení pravděpodobně způsobila BMS ochrana v akumulátoru) a po dalším nabití a pokusu připojit zátěž, se už chovala jako zkrat.
Zátěž obsahuje 6 kusů IRFP250N, tři shora na tunelovém chladiči profukovaném větrákem a tři zdola. Horní trojici jsem vypájel, jeden kus byl proražen, dva dobré jsem vrátil a zátěž funguje (ovládaní fungovalo i před tím, ale svorky byly ve zkratu.
Otázka zní, kde koupit nové tranzistory (a za kolik)?, aby to nebyly čínské parodie na tranzistory. Např. Půhy.cz je má za 45 Kč, ale najdou se i za 160 Kč. Teď jsem zjistil, že EZK to zabalila úplně, napřed nám zrušili prodejnu v Olomouci a 1. 12. loni hodili flintu do žita úplně, škoda. Za každou dobrou radu děkuji.

P. S. parametry tranzistoru, ať to nemusí nikdo hledat: 200V/30A/214W/75mohm TO247
Celeron

#2 Příspěvek od Celeron »

Koukni na ECOM.CZ od nich mě zatím žádný sračky nepřišly. Možná ještě KTS-AME, ale tam si už taky pár lidí stěžovalo. Já jsem nedávno od AME kupoval feta do svý jednotranzistorový zátěže IRFP90N20 a i když jsem se pohyboval na hranici SOA, tak to vydržel. Jinak asi Mouser nebo Farnell.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
JirkaZ

#3 Příspěvek od JirkaZ »

Semic (po předchozím tel. či emailovém ověření původu, kdysi mívali skutečný International Rectifier, nyní píšou Infineon).

Docela nedávno tu proběhla rozsáhlá debata na téma umělá zátěž a SOA, prostuduj si to.

IRFP250N nemá garantovanou DC SOA a tak velmi záleží na koncepci a předimenzování, zda vůbec to mají šanci přežít.

PRCákovi nevěř ani vlastní jméno.
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

Ze dvou možností často volím tu třetí.
jenicek

#4 Příspěvek od jenicek »

Myslím, že nějaký IRFP250N ve skládku mám. Z hlavy nevim, jestli nový nebo pájený, ale je to z dob, kdy se ještě dalo spolehnout na originalitu (přes 20 let zpátky). Mám se podívat?
Maxipes_

#5 Příspěvek od Maxipes_ »

Děkuji za ochotu, už jsem objednal 6 ks IRFP260N v tom ECOM za 280 Kč i s dopravou, takže to bude ještě o něco víc předimenzované a snad to vydrží. Stejně si myslím, že ten tranzistor byl asi nějak nepovedený nebo to jsou všechno čínské zmetky a byl první na řadě. Snad vydrží ty ovládací obvody s procesorem a displej.
Celeron

#6 Příspěvek od Celeron »

Tu IRFP260 jsem viděl ve více konstrukcích umělý zátěže, když jsem hledal informace kolem svý zátěže, kde byla původně teslácká KUN05.
Viz to moje vlákno co zmínil JirkaZ.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Maxipes_

#7 Příspěvek od Maxipes_ »

Děkuji.
Olchor

#8 Příspěvek od Olchor »

Až to zapojíš, pro sichr kukni osciloskopem, jestli konec nekmitá. FETy, speciálně v paralelním spojení to často dělají.
Maxipes_

#9 Příspěvek od Maxipes_ »

Děkuji. To bych se mohl podívat s těmi pěti původními funkčními tranzistory a potom s těmi novými. Vyzkoušet to při různém výkonu a různém napětí? A kdyby to kmitalo, tak to používat jako vkusné těžítko?, nebo zkusit přidat nějaké keramické blokovací kondenzátory?
Odpovědět

Zpět na „Součástky“