Jak odstranit plombu (štítek) bez poškození
Moderátor: Moderátoři
Tá nálepka nedrží nejako silne, ide odlepiť, stačí ju podobrať. A podľa mňa dávať na opravovanú vec naspäť záručnú nálepku a vydávať to za nikdy neopravované v pôvodnom stave je podvod.
Čo tam v ňom mohlo dymiť? Inak funguje? Zvykne sa tam prehrievať stabilizačný tranzistor na 12V. Tomu by pomohlo znížiť vstupné napätie ktoré je aj cez 20V. Ak to dymilo ale funguje, uprav zdroj.
A kutilmile - nelituju tě
A kutilmile - nelituju tě
Po odkrytování jsem zjistil několik chyb a závad. Vraj odchází oranžový tantalový C12, 6M8 (vpravo od MC1377, je spíš vlivem závady hnědý) a kvůli němu shořel T1 KC635 (vlevo od černého DINu). Potvrzeno. Kromě toho byl výstupní "videoodpor" R29 75R elektricky paralelně k R27 220R, tedy nesmyslný kydanec (vlevo dole) mezi odpory propojuje videovýstup se vstupem VF modulátoru (taky jsem na R29 naměřil 55,8Ω). A konečně odpor R31 1K visel jednou stranou v luftě a místo toho se víceméně dotýkal odporu R30 1K5 na jeho druhé straně (přímo pod černým DINem). Didaktik při ládování nepískal (ovšem pruhoval, příkaz BEEP ale funguje) a vzorová hra (Chequered flag, soubor .wav na notebooku) naběhla jen jednou. Pak už jen loading error na úplném konci. A to jsem to zkoušel ještě asi desetkrát.
Někteří z vás správně pochopili, že šetrné odstranění plomby ≠ opětovné nalepení po zásahu. Ohledně počtu kondenzátorůch - dva oranžové plastové elektrolyty, pět oranžových tantalových, tři modré. Modulátor jsem neotvíral, zdroj téžž ne.
Schéma - Didaktik M '91