Jak odstranit plombu (štítek) bez poškození

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
rnbw

#16 Příspěvek od rnbw »

On chce odstranit tu nalepku na spodku fotky. Pod tou v strede nie je nic.
Sandal

#17 Příspěvek od Sandal »

Souhlasím s Ekkarem. Každý divadlo má jednou konec.
Lepší jednou ukázat, než desetkrát vysvětlovat :-)
PotPalo

#18 Příspěvek od PotPalo »

POZOR! Didaktik M je nastriekaný sivou farbou, plasty sú pôvodne biele. Alkohol spôsobí roztopenie farby a nechutné škvrny.

Tá nálepka nedrží nejako silne, ide odlepiť, stačí ju podobrať. A podľa mňa dávať na opravovanú vec naspäť záručnú nálepku a vydávať to za nikdy neopravované v pôvodnom stave je podvod.

Čo tam v ňom mohlo dymiť? Inak funguje? Zvykne sa tam prehrievať stabilizačný tranzistor na 12V. Tomu by pomohlo znížiť vstupné napätie ktoré je aj cez 20V. Ak to dymilo ale funguje, uprav zdroj.
Je na čase vymeniť primátora Bratislavy, a celú tú neschopnú pakáž okolo.
xsc

#19 Příspěvek od xsc »

Topící tranzistor nekouří. Čekal bych elyt nebo keramiku se svodem.
PotPalo

#20 Příspěvek od PotPalo »

Chcel si napísať tantal... tie vedia pekne horieť. (elektrolyty tam snáď ani niesu)
Je na čase vymeniť primátora Bratislavy, a celú tú neschopnú pakáž okolo.
Vla

#21 Příspěvek od Vla »

Tantal blafnul,měl jsem stejný problém. Počítač nebyl zaplý cca 8let.
Mikras
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od Mikras »

Mě se zdá, že je ta samolepka přilepená skoro celou plochou k tomu spodku. Pokud pod ní není šroubek, tak se od toho plastu v horní části nálepky odlepí sama. Není to přilepené ani půlkou toho horního přistřiženého řádku.
Sandal

#23 Příspěvek od Sandal »

Předstírat (i před sebou), že se tom nikdo nevrtal protože samolepka je neporušená, mi přijde trochu divný, nezlobte se na mne.
Lepší jednou ukázat, než desetkrát vysvětlovat :-)
rnbw

#24 Příspěvek od rnbw »

Mikras píše:Pokud pod ní není šroubek
Je tam.
EKKAR

#25 Příspěvek od EKKAR »

Prostě u věci, která je i výrobně dávno obsoletní NEMÁ CENU UDRŽOVAT VÝCHOZÍ STAV NĚJAKÝ ZÁRUČNÍ PLOMBY, OBZVLÁŠŤ POKUD VYKAZUJE ZNÁMKY ZÁVADY. Protože pak máš dvě možný varianty - buďto ti jde o uchování aspoň nějaký funkčnosti - a pak se prostě vysereš na nějakou plombu jak Bílej Tesák na prérii, protože chceš fungující věc s nějakou funkční hodnotou - anebo ti jde jenom o zachování nepoškozený plomby a je ti naprosto u dvou půlek, že se z pod krytu kouří jako z ruSSácký zemljanky a line se odtamtud smrad jak z ruSSký vojenský kuchyně ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
samec

#26 Příspěvek od samec »

Podvádzať sa samozrejme nemá. Ale než tu nálepku zničiť a zahodiť, je lepšie ju nalepiť vedľa.
EKKAR

#27 Příspěvek od EKKAR »

Tady vůbec nejde o podvod. Buď tu věc chce vzhledově originální, ale nebude funkční = stav muzeálního, ale nepoužitelnýho "těžítka" neboli "lapače prachu" někde na polici nebo ve vitríně, anebo rezignuje na plnou originalitu, opraví závadu - a bude mít funkční kus, kterej ano nebude mít onu neposkvrněnost zaručující panenskou blánu ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
judeware

#28 Příspěvek od judeware »

Použil jsem jeden z firemních fénů, které se používají k servisní činnosti se SMD a k zafukování bužírek. Vybral jsem si kus s úzkou trubicí na konci (s průměrem asi 1cm), byl nastavený na 80°C (teplotu jsem neměnil). Po chvilce fénování z pěti cm jsem zaúřadoval velkým kobercákem, anžto byl ze všech nožíků nejostřejší. Trpělivě.

Po odkrytování jsem zjistil několik chyb a závad. Vraj odchází oranžový tantalový C12, 6M8 (vpravo od MC1377, je spíš vlivem závady hnědý) a kvůli němu shořel T1 KC635 (vlevo od černého DINu). Potvrzeno. Kromě toho byl výstupní "videoodpor" R29 75R elektricky paralelně k R27 220R, tedy nesmyslný kydanec (vlevo dole) mezi odpory propojuje videovýstup se vstupem VF modulátoru (taky jsem na R29 naměřil 55,8Ω). A konečně odpor R31 1K visel jednou stranou v luftě a místo toho se víceméně dotýkal odporu R30 1K5 na jeho druhé straně (přímo pod černým DINem). Didaktik při ládování nepískal (ovšem pruhoval, příkaz BEEP ale funguje) a vzorová hra (Chequered flag, soubor .wav na notebooku) naběhla jen jednou. Pak už jen loading error na úplném konci. A to jsem to zkoušel ještě asi desetkrát.

Někteří z vás správně pochopili, že šetrné odstranění plomby ≠ opětovné nalepení po zásahu. Ohledně počtu kondenzátorůch - dva oranžové plastové elektrolyty, pět oranžových tantalových, tři modré. Modulátor jsem neotvíral, zdroj téžž ne.

Schéma - Didaktik M '91
Přílohy
IMG_0395.JPG
Střeva se závadami
Střeva se závadami
Naposledy upravil(a) judeware dne 20 dub 2025, 09:24, celkem upraveno 1 x.
rnbw

#29 Příspěvek od rnbw »

judeware píše:Didaktik při ládování nepískal (ovšem pruhoval, příkaz BEEP ale funguje)
To je vlastnost, nie chyba.
workhard
Kontaktovat uživatele:

#30 Příspěvek od workhard »

Měl jsem ho taky a řekl bych, že při loadování to pískalo.
Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
Odpovědět

Zpět na „Poradna“