Co jste přinesli zajímavého ze sběrného dvora 5

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
stefan31

#106 Příspěvek od stefan31 »

Mám takto opravené aj staré DO RM-P72EG k JVC HR-D725EG, kde olej nebol, len zodraté plochy - a drží, ale na druhom takomto DO je vytrhnuté komplet celé tlačítko a prevalené hrany krytu (plech) - zrejme zaúradovali nervy pôvodného majiteľa .... :lol:

Stefan31
RayeR
Kontaktovat uživatele:

#107 Příspěvek od RayeR »

A z ceho/jakou vodivou gumu tam lepite? Me napada akorat ty pasky u LCD displeju treba v kalkulacce, ale to nema zrovna vhodny tvar...
PotPalo

#108 Příspěvek od PotPalo »

Gumičky do ovládačov sa predávajú náhradné. Obrázek

A zabudol som upresniť, že gumu umývať s obyčajným mydlom, nie tekutým! (po tekutom mydle ostáva všetko akoby mastné)
Je na čase vymeniť primátora Bratislavy, a celú tú neschopnú pakáž okolo.
rampage

#109 Příspěvek od rampage »

Jo, takýmito gumičkami som sa svojho času snažil opraviť zavrdnutú PMD klávesnicu, tým že som ich zlepil viac na seba aby dosiahli cca pôvodnú hrúbku toho pôvodného vodivého telieska. I tak som to na konci dňa vytrhal jak zuby a nahradil vysokými mikrospínačmi z Ali... :D
RayeR
Kontaktovat uživatele:

#110 Příspěvek od RayeR »

Tak jsem DO rozebral a byl tam ten 'olej' zas. Sem to umyl jarem. Otirat ty zadni gumove plosky tlacitek o papir neni zrovna dobry napad, protoze ten vodivy povlak je tak tenky, ze se tim sedre raz dva. Jedno tlacitko, co uz nereagovalo, tak vykazovalo odpor cca 1Mohm, zatimco ty jeste zdrava 20-50k. Tak jsem nemaje nic jineho po ruce vyzkousel stefanovu radu s vterinovym lepidlem a jemnym C praskem z verzatilky a tim se snizil odpor na par kohm a tlacitko tlaci, tak uvidime na jak dlouho.

Ja nevim, mam par DO starych A/V pristroju z '90, to uz je skoro 30 let a stale funguji bezchybne, zatimco tydle moderni srace vodejdou za par let...

Taky jsem si vsiml, ze kdyz jsem tu tlacitkovou gumu po myti susil horkovzdusnou pistoli (jen tak lehce), tak to teplo zpusobilo, ze se povrch orosil tim olejem zas, takze ono je to tim sracem nacucany jako houba a teplem se to z toho uvolnuje! kdo vi kolik toho v tom jeste je...
stefan31

#111 Příspěvek od stefan31 »

Tak si vlastne tu ako prvý zistil pravdepodobnú príčinu uvoľňovania toho oleja, možno by to chcelo príležitostne vyskúšať, či sa opätovným nahrievaním a umytím znižuje aj jeho množstvo - stačí okometricky .... :prst: , pretože je úplne jedno, akým spôsobom sa opraví nefunkčné tlačítko, ten olej odpudí všetko, čo na ňom je .....

Stefan31
EKKAR

#112 Příspěvek od EKKAR »

Ten "olej" je v podstatě produkt rozpadu tý "gumy" - v obou případech jde o silikon. Jde o to, že vlivem kyslíku ze vzduchu a UV záření všeobecně obsaženým v okolním světle se postupně rozpadá ten víc zpolymerovanej druh silikonu = pevná látka ve formě pružný "gumy" na "nižší polymery". Takže ze sebe "rosí" tu kapalinu, která se chová jako mastnota. Umytí čímkoliv situaci nikdy nezlepší, spíš zhorší - ke hmotě tlačítek se dostane další vzduch s kyslíkem. Stačí jedno ověření - tu kapalinu vyzkoušet na hořlavost. Polymer na bázi uhlíku bude hořet a čmoudit, silikon hoření nepodporuje ...

A z toho celýho plyne, že ten na povrch vylučovanej "olej" jednou pro vždycky odstranit nejde, protože to je prostě výsledek (foto)chemický degradace LEVNÝHO A MÁLO CHEMICKY STABILIZOVANÝHO silikonovýho polymeru, ze kterýho je udělanej ten (většinou původně bílej) plátek s vlastníma hmatníkama tlačítek - protože prostě zase jednou (jako už tolikrát) ta žlutá mrdka PRCák ušetřil na něčem, co není na první pohled viditelný a co se jako 🤐 PRCácký kurvítko projeví až po létech používání ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
ransom

#113 Příspěvek od ransom »

Před časem mi kamarád přinesl ze SD vrak NAD2700. Vypadal jakoby v něm vybouchla nálož - nějaký moula ho prý rozkopal krumpáčem. DPS byly rozlámaný na střepy. Chladiče zkroucený. Trafo jsem někomu dal. Vytěžil jsem z něj ale originální Toshiby 2SA1302/2SC3281. Teď jsem je vyhrabal a diagnostikoval. Jsou v naprostém pořádku. Uce₀ ke 300V, beta při 10A kolem 50. Tak jdou do lowcost konců.
Přílohy
1000049082.jpg
1000049082.jpg
Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
rnbw

#114 Příspěvek od rnbw »

stefan31: Mozno by sa to dalo vyvarit vo vode.
PotPalo

#115 Příspěvek od PotPalo »

No len aby po vylúčení všetkého toho oleja neostala guma tvrdá.
Je na čase vymeniť primátora Bratislavy, a celú tú neschopnú pakáž okolo.
RayeR
Kontaktovat uživatele:

#116 Příspěvek od RayeR »

No pokud je to jak rika Ekkar, coz se mi zda celkem pravdepodobne, tak se toho oleje nikdy zcela nezbavime, nema cenu se to snazit vypekat/vysouset/vymyvat. Pro trvalejsi reseni by bylo treba ten silikonovy vylisek necim odizolovat, nevim, nejakou folii, ktera by mela na prilehajici strane nanesene vodive plosky. Prestrikat to lakem by asi dobre nedrzelo... nebo pouzit nejaka nahradni membranova tlacitka, videl jsem, ze se delaji takove klavesnicky ve forme samolepici folie, ktera se jen prilepi na PCB - tzn. ten puvodni silikon by uz slouzil jen jako mechanicke hmatniky prenasejici tlak na membrany nebo dalsi tlacitka. Pokud se ale casem roztece kompletne, tak by to chtelo nejake jine reseni, postavit si nejaky kvalitni programovatelny DO. Bohuzel ty bezne prodavane levne univerzaly pouzivaji asi to same...
rnbw

#117 Příspěvek od rnbw »

Este som nevidel DO, kde by sa ten silikon roztiekol.
RayeR
Kontaktovat uživatele:

#118 Příspěvek od RayeR »

Ja taky ne, ale pokud to ten olej uvolnuje permanentne, tak je to problem, kdo to ma porad rozebirat a omejvat. Najebat tam nake hallovky a magnety a vyfrezovat sasi z hliniku - reseni na vecne casy, takovy DO pak splni i funkci obusku :)
judeware

#119 Příspěvek od judeware »

judeware píše:...Nefungoval wifi klient (dnes jsem našel ještě jeden rejpanec mezi Amlogic a modulem AP6212)...
V rámci možností slepce (pět let za hranicí reálné dospělosti) :( poškozené místo opraveno. Ještě kdyby tak prvomajitelé odkládali do odpadu přístroje s dálkovým ovládáním... :D
Přílohy
IMG_0412.JPG
Před opravou "grafický spínač" wifi padal do 5sek. do OFF
Před opravou "grafický spínač" wifi padal do 5sek. do OFF
IMG_0410.JPG
IMG_0410.JPG
judeware

#120 Příspěvek od judeware »

Deska z ústředny ATEUS 420. Mnoho zajímavého materiálu: Z80 NEC, ojedinělý MOSTEK PIO&DART, GoldStar CTC, "značkové" OZ 1458, pěkné číslicové IO (a zajímavě značený Samsung KS74HCTLS244N)... 8O

KSN20 mi nic neříká a pokud by někdo chtěl hrníčky 1FE 607 002, ozvěte se. Nebudu mít pro ně využití.

Existují k tomuto zařízení po mnoha letech nějaká "uniklá" schemata?
Přílohy
IMG_0418.JPG
Na foto chybí EPROM
Na foto chybí EPROM
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“