Náhrada BC211 a BC 313
Moderátor: Moderátoři
Taky se nepočítám mezi hifipýry, ale teprve na osciloskopu jsem viděl, co mi je na tom zvuku tak nepříjemného, jaké zkreslení to vlastně je.
Do T820 bych se nerozpakoval použít jako náhradu KFY48/KFY18. Jsou co do použitelnosti dostatečně podobné a všude je jich dost. Pak zběžná kontrola (kliďák, teplotní stabiilita, sinus a obdélník) a jedem.
Obecná rada "do levného krámu jakoukoli obyčejnou součástku" nemusí fungovat. Rozdíl mezi podprůměrným (ale správně fungujícím), a zkaženým zesilovačem pozná i artilerista v invalidním důchodu. Není to jako stříbro vs. měď a podobná nesmyslná zaklínadla.
(Jinak si tam ale samozřejmě dejte co chcete.)
No, taky nejsem hi-fi-pejr, ale tohle bych si tvrdit netroufnul. Ono nejde o Ft jednotlivýho trandu, ale o celkovou rychlost zapojení - ale i zes teoreticky schopnej 1MHz může znít kravsky, pokud ti to někde neutáhne proudově a začne ti limitovat na nějakým mezistupni. Musíš to prostě mít sehraný, třeba ty Ransomem zmíněný Dudkovy DPA byly produkt svý doby, kdy U NÁS NA PULTECH před rokem 2000 nic lepšího nerostlo, ale Kazzatel z toho doslova dokázal vytřískat zázraky. Mít Pavel k dispozici to, co mezitím vyjelo z labáků v Japonsku a USA, věř tomu, že kilotunám světovejch "takykonstruktérů" by se chodidla sevřely v pěst, až by si poslechli to, co by s tím dokázal ...jenicek píše:Aha, takže je to rozdíl asi jako měď a stříbro na kabelech k reprákům.
Já jsem jen obyčejnej člověk s normálníma ušima, takže ke svý smůle se musím spokojit s tim, že klidně můžu použít tranzistor s o mnoho nižším mezním kmitočtem než 50MHz.
A kutilmile - nelituju tě
Ale ASO500 s KD503/2 MHz byly dělaný vysloveně pro velký prostory - ozvučení sálů a nikdy jsem takovou reklamaci na nekvalitu neslyšel/nečetl. Źe by ten efekt potlačil VT?
Že by ten efekt platil jenom pro budiče a ne pro konce a pleteme hrušky s jabkama?
A kutilmile - nelituju tě
Rychlý tranzistor NENÍ podmínka pro stavbu zesilovače.
Konstrukce celá funguje správně právě s tím, s čím byla navržená a doladěná.
Starej bambusák hraje normálně s koncákama s ft 300kHz. Ale pokud někoho napadne dát tam bez dalších úprav něco rychlejsího, rozkmitá se mu.
Novější zesilovač bývá celej navrženej a doladěnej s 300MHz budičena a 30MHz koncákama - na to je dělaná topologie, pracovní body a kompenzace. Pokud tam vyměníš bez dalších úprav budiče za něco obecnýho a koncáky za 3MHz, začne zakmitávat. A to je jak potenciálně nebezpečný, tak dobře slyšitelný, protože se zvuk stane nedefinovaně nepříjemným a pozná to i dement (opakovaně ověřeno).
Nepropaguju tady žádnej hájend, jenom upozorňuju, aby se nic nezaměňovalo nahodile.
- jurajmojzis