Náhrada BC211 a BC 313

Přístroje, součástky, náhradní díly. Náhrady součástek, kompatibilita apod.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
BOBOBO

#16 Příspěvek od BOBOBO »

Jo chlapci , právě jsem dojedl uvařenou čočku a s cibulkou a klobáskou , trocha zelí , to vše vařené s láskou . A charakteristiku budu mít nejspíš vyrovnanou , středně rychlý zdvih a dobrý zvuk ve výškách . Už si potom vařím kafe . Náhradu nehledám .
Hill
Administrátor

#17 Příspěvek od Hill »

Samozřejmě, když máš 70 W koncák a honíš ho doma na nějakých 5 W středního výkonu, rozdíl mezi budiči s rychlými a pomalými tranzistory většinou ještě nepoznáš. Ale zjistíš to, až budeš ozvučovat větší prostor a vytočíš hlasitost výše: jak se v přechodových jevech začnou tvořit překmity, uslyšíš to i bez okamžité možnosti srovnání s "rychlejším" zesilovačem. I bez měření.
Taky se nepočítám mezi hifipýry, ale teprve na osciloskopu jsem viděl, co mi je na tom zvuku tak nepříjemného, jaké zkreslení to vlastně je.
rnbw

#18 Příspěvek od rnbw »

Ma to byt do T820A, tam sa nejaka nedokonalost strati :D
BOBOBO

#19 Příspěvek od BOBOBO »

Je fakt , že jsem stavěl tenkrát zesy pro DJ . Asi tam nic než volume doprava neznali . Měl jsem a mám udělátko s dvěma mgf indikátory s mikrospínačem a nastavoval jsem to za studena na hnutí ručky . Stížnosti na zákmity jsem neměl . Koncová zkouška u mne do 4Ω odporu byla vybuzení až se ze sinusu stal obdélník . Po chvíli vypadly DC relé . Musely to vydržet . Ale stejně nejhodnější byly ty konce s budícím trafem . Ty jsem nevyráběl , jen opravoval . Bylo to vinuté na výstupáckých jádrech z lampáčů . Škoda , že jsem neprovedl reverzink , ani trafo jsem si po přestavbě nenechal .
jenicek

#20 Příspěvek od jenicek »

rnbw píše:Ma to byt do T820A, tam sa nejaka nedokonalost strati :D
...přesně :wink:
ransom

#21 Příspěvek od ransom »

Jenomže ono opravdu nejde o zvuk pro zlatouché hifisty. Nevhodně zvolená náhrada může znamenat i nepříjemnosti, a v krajním případě i malér. Ne hned, ale časem.
Do T820 bych se nerozpakoval použít jako náhradu KFY48/KFY18. Jsou co do použitelnosti dostatečně podobné a všude je jich dost. Pak zběžná kontrola (kliďák, teplotní stabiilita, sinus a obdélník) a jedem.
Obecná rada "do levného krámu jakoukoli obyčejnou součástku" nemusí fungovat. Rozdíl mezi podprůměrným (ale správně fungujícím), a zkaženým zesilovačem pozná i artilerista v invalidním důchodu. Není to jako stříbro vs. měď a podobná nesmyslná zaklínadla.
(Jinak si tam ale samozřejmě dejte co chcete.)
Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
EKKAR

#22 Příspěvek od EKKAR »

jenicek píše:Aha, takže je to rozdíl asi jako měď a stříbro na kabelech k reprákům.
Já jsem jen obyčejnej člověk s normálníma ušima, takže ke svý smůle se musím spokojit s tim, že klidně můžu použít tranzistor s o mnoho nižším mezním kmitočtem než 50MHz. :lol:
No, taky nejsem hi-fi-pejr, ale tohle bych si tvrdit netroufnul. Ono nejde o Ft jednotlivýho trandu, ale o celkovou rychlost zapojení - ale i zes teoreticky schopnej 1MHz může znít kravsky, pokud ti to někde neutáhne proudově a začne ti limitovat na nějakým mezistupni. Musíš to prostě mít sehraný, třeba ty Ransomem zmíněný Dudkovy DPA byly produkt svý doby, kdy U NÁS NA PULTECH před rokem 2000 nic lepšího nerostlo, ale Kazzatel z toho doslova dokázal vytřískat zázraky. Mít Pavel k dispozici to, co mezitím vyjelo z labáků v Japonsku a USA, věř tomu, že kilotunám světovejch "takykonstruktérů" by se chodidla sevřely v pěst, až by si poslechli to, co by s tím dokázal ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
AZK401

#23 Příspěvek od AZK401 »

Mně do Danwattu rychlé tranzistory vysloveně nedoporučili. Tak tam chci zkusit KD607/617 :D
BOBOBO

#24 Příspěvek od BOBOBO »

Jsou budiče a konce .
ransom

#25 Příspěvek od ransom »

Však taky původní Danwatt na to nebyl dělanej. Verze s rychlýma tranzistorama je pro ně upravená. Problematický jsou prej ale obě verze.
BOBOBO

#26 Příspěvek od BOBOBO »

Je to jako v tom filmu , dávám těmto debatám ještě pár let a potom ransom zhasne . A ti mladí si určitě udělají vše dle sebe .
AZK401

#27 Příspěvek od AZK401 »

Původní nepůvodní nevím, já mám návod na V2 rev1 s TIP35/36. Ty mají 3 MHz. Takže na kolik W je můžu poslouchat, aby to mé citlivé ucho nepohoršovalo?

Ale ASO500 s KD503/2 MHz byly dělaný vysloveně pro velký prostory - ozvučení sálů a nikdy jsem takovou reklamaci na nekvalitu neslyšel/nečetl. Źe by ten efekt potlačil VT? :D

Že by ten efekt platil jenom pro budiče a ne pro konce a pleteme hrušky s jabkama?
EKKAR

#28 Příspěvek od EKKAR »

Budič musíš mít rychlejší než konec, aby na něm nevznikala případná limitace dřív, než na samotným konci - a zesáky s "lampovou" topologií, tzn. s výstupním trafem a z něj tahanou ZZV přes celej zesík jsou úplně jiná kapitola ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
ransom

#29 Příspěvek od ransom »

Dokáže tu vůbec někdo pochopit psané slovo?
Rychlý tranzistor NENÍ podmínka pro stavbu zesilovače.
Konstrukce celá funguje správně právě s tím, s čím byla navržená a doladěná.
Starej bambusák hraje normálně s koncákama s ft 300kHz. Ale pokud někoho napadne dát tam bez dalších úprav něco rychlejsího, rozkmitá se mu.
Novější zesilovač bývá celej navrženej a doladěnej s 300MHz budičena a 30MHz koncákama - na to je dělaná topologie, pracovní body a kompenzace. Pokud tam vyměníš bez dalších úprav budiče za něco obecnýho a koncáky za 3MHz, začne zakmitávat. A to je jak potenciálně nebezpečný, tak dobře slyšitelný, protože se zvuk stane nedefinovaně nepříjemným a pozná to i dement (opakovaně ověřeno).
Nepropaguju tady žádnej hájend, jenom upozorňuju, aby se nic nezaměňovalo nahodile.
jurajmojzis

#30 Příspěvek od jurajmojzis »

Tie tranzistory pojdu bez problemov nahradit typom KCY33/KCY34.Su to pomerne malo zname tranzistory, ktore sa robili v Piestanoch tesne pred koncom.
Zohnat sa daju.Tak isto sa stale daju zohnat aj povodne BC211/313,tak preco ich nahradzovat???
Odpovědět

Zpět na „Sháňka po přístrojích, součástkách nebo náhradních dílech“