jednoduche fm radio

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zamčeno
Zpráva
Autor
Celeron

#76 Příspěvek od Celeron »

Zmije píše: To bude bezva až se do rádia místo baterek bude cpát lahvička s tekutým héliem, představoval bych si to ve formátu bombičky na sifón :D
Toho se nikdy nedočkáš. Když jsem kupoval před 8 lety naposled 50l distribučku hélia 48, tak stála 10 000,-. A cena stále stoupá. Problém je, že hélia jsou omezený zdroje a hlavně že je nerecyklovatelný, co se vytěží a uteče do vzduchu, projde atmosférou a zmizí ve vesmíru. Takže jeho zásoby jednou zcela dojdou.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
EKKAR

#77 Příspěvek od EKKAR »

Pokud se povede studená fúze, bude hélia jako vedlejšího produktu dost.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
rnbw

#78 Příspěvek od rnbw »

Najprv treba 30 rokov pockat na horucu.
EKKAR

#79 Příspěvek od EKKAR »

Horká funguje pokud se dobře pamatuju už někdy od roku 1952 ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
MiraSt

#80 Příspěvek od MiraSt »

Tady jsem radil ohledně stavby tuneru a dotyčný si pochvaloval jak to pěkně hraje. I já tento vykuchaný tuner stále používám trvale napojený na gramo vstup rádia se špatným VKV.
Posílal jsem elektřinu horníkům. Už dofárali. Důl Staříč - Paskov. Demolice běží naplno.
Mahoney

#81 Příspěvek od Mahoney »

pocitujlasku píše: Ja uz fakt zacinam verit, ze ta mlada (de)generacia ma problem s logickym myslenim
Vždyť je troll... Já se spíš divím, že je tu nikdo nepozná, je jich tu víc...
dusan94

#82 Příspěvek od dusan94 »

Taka otazka este jedna prosim:
Tie starsie radioprijimace maju ladenu nosnu frekvenciu cca do 104MHz.
Je mozne upravou ist na vyssiu frekvenciu? Vymena kondenzatora atd…
Lebo napr radiostanice su na 104.8, 106.6 atd. A tie sa mi nedaju naladit.
Dakujem.
Hill
Administrátor

#83 Příspěvek od Hill »

Ale o tom tu zatím nebyla řeč, prostě dřív se ten horní konec pásma nevyužíval. Ale to jsme řešili v jiných vláknech (například o tunerech RFT). Často to jde bez problémů, jen nebude souhlasit stupnice.
Tím myslím tunery laděné otočným kondenzátorem, nebo varikapy.
U tunerů laděných změnou indukčnosti to je nesrovnatelně komplikovanější a málokdy to vede k uspokojivému výsledku.
Ale, jak píšu, použij hledání, už to tu bylo a bylo toho dost.
dusan94

#84 Příspěvek od dusan94 »

Dobra, dekuji pekne.
Ta stupnice by mi pak ani nevadila.
Ta stupnice je i pro jine pasmo, mam tam uvezeno Strasburk, Viden, Graz, Saarbruecken a jine. Je to take stare radio…
To s tim radiem co chci bastlit to plati, to budu pres svatky vice studovat, nektere si zvolim a kde se bude dat objednat, objednam.
martinkopp

#85 Příspěvek od martinkopp »

Dovolím si doplnit že s SDR to není problém vůbec žádný.

Jen pro představu, právě stavím RF příjimač 433MHz (vím že je to něco jiného než FM) s SDR chipem který umí 140MHz-1GHz s -129dBm citlivostí. Celé zapojení má mimo blokovacích kondíků 7 součástek.
EKKAR

#86 Příspěvek od EKKAR »

dusan94 píše:...
Ta stupnice je i pro jine pasmo, mam tam uvezeno Strasburk, Viden, Graz, Saarbruecken a jine. Je to take stare radio…
....
Ty názvy byly platný v dřevních dobách rádyjovješčáňyja, když veřejný rozhlasový vysílání álias "broudkástink" provozovaly stanice vysílající na dlouhejch a středních vlnách. Ty pak byly přijímatelný na stovky a někdy i tisíce kilometrů. V tý době se zásadně vysílalo pouze amplitudově modulovaným signálem, přijímatelým pomocí sluchátek s vysokou imprdelancí doslova jen na holej oscilační obvod doplněnej anténou, uzemněním a detektorem z krystalu leštěnce olovnatýho čili galenitu.
xsc

#87 Příspěvek od xsc »

Ne, ty názvy byly platný v době prodeje rádia. Jen poloha některých se prakticky neměnila.
ok1hga

#88 Příspěvek od ok1hga »

martinkopp píše:Jen pro představu, právě stavím RF příjimač 433MHz (vím že je to něco jiného než FM) s SDR chipem který umí 140MHz-1GHz s -129dBm citlivostí.
to si vyrábíš sám, nebo to děláš podle něčeho ?
můžeš sdělit zdroj ?
martinkopp

#89 Příspěvek od martinkopp »

Podle datasheetu :-)
Si4362, je to podle mého názoru celkem povedený RF SDR příjimač. Umí mj. GFSK/GMSK modulaci, mimo běžné funkce příjmu dokáže příjimat i dekódovat přímo packety kde se dají nastavit jeho části jako preamble, sync word, CRC atd. až do takových detailů jako seed a polynom u CRC apod. Přijaté data z packetu uloží do FIFO a vyvolá přerušení nastavitelné na některý z jeho GPIO že bylo něco korektně přijato. MCU to pak už má jak na talíři a nemusí se srát s dekódováním. Chipy mám objednané, takže praktické zkušenosti zatím nejsou.

Tohle je ale jen jako příklad jednoduchosti a možnosti přeladění této technologie, uváděná citlivost je u šířky pásma jako v FM samozřejmě nesmysl.
dusan94

#90 Příspěvek od dusan94 »

No. Tak som chcel to radijko s TDA7000 postavit.
Vsetko IO avelmak ma, potesil som sa.
No a nema kondik 8p2. Som na nervy. Uplne prva mala suciastka a nema ju.

To som este neskusil ostatne.
Inak, to TDA radijko, nemate k tomu uz aj schemu jak bude DPS???
Musim sam navrhnut?
Zamčeno

Zpět na „Poradna“