zapojenĂ­ 3f motoru na tlaÄŤĂ­tko

Vše co se týká silnoproudu.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
EKKAR

#16 Příspěvek od EKKAR »

Ten "koncák NAHORU MAX" udělej v podobě desky z tenčí překližky nebo něčeho podobnýho, zavěšený cca 5cm pod strop. A našteluj k tomu do série pospojovanejch několik mikrospínačů rozmístěnejch tak, aby libovolnej rozepnul při nadzvednutí tý desky. Libovolně vysokej předmět na zvedáku bude mít svoje MAXIMUM bez ohledu na skutečnou vejšku zdvihu ... Pokud budeš mít mikrospínače spínací, dej je paralelně - STOP povel zase vydá libovolnej aktivovanej ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
hajeklubos

#17 Příspěvek od hajeklubos »

NAHORU MAX je poloha zvedáku před mech dorazem pístu aby motor netlačil olej. Je tam možná přetlakový ventil ale na něj by mělo dojít v nejhorším připadě. To co zvedáš s tím nesouvisí, to musíš hlídat.
Luboš
Dodatek- to co píše Karel je další vylepšení. Já řešil provoz samotného zvedáku v případě, že něco selže.
Naposledy upravil(a) hajeklubos dne 26 dub 2025, 07:47, celkem upraveno 1 x.
madmax1200

#18 Příspěvek od madmax1200 »

ransom píše:Protože je to lepší než aby mu náhodou shořel motor a zapálil olej. Montuje se přímo na nádrž. A přetížit se samozřejmě může.

Hill: Jasné, ale já upozorňoval na to, co má na zvedáku. Hydraulika není tlakové zařízení ve smyslu zákona. (Neexpanduje.)

Jen k tomu zvedáku (pár jsem jich zrovna nedávno zase připojoval). Pokud se pod to leze, MUSÍ mít automatickou mechanickou blokaci směrem dolů. Jen naprostej magor by lezl pod dvě tuny, které drží v luftě natlakovaná pístnice. Taky spouštění dolů čerpadlem (přepnutím tlaku před/za pístnici je špatně. Není to lis, dolů musí hever jít pouze samotíží. Pokud nejde, něco je špatně a nesmí to přetlačovat!
Všecky co jsem za roky viděl fungovaly tak, že čerpadlo tlačí pouze nahoru. Jakmile se čerpadlo zastaví, zvedák se zablokuje západkami na obou stranách; a v té poloze zůstane i kdyby se ze systému vypustil olej. Dolů se pouze uvolní západky (někdy je potřeba i krátké cuknutí nahoru) a otevře se ventil pod pístnicí, aby hever klesnul. To může být ovládané pouze mechanicky (páčka na ventilu táhlem spojená se západkami přes kladky), nebo elektricky (elektroventil otevře olej, elektromagnet vytáhne západky). Jakmile se spouštění dolů přeruší, musí zase dojít k zajištění.
To se dá vymyslet na několik způsobů a nemusí to být složité ani drahé. V žádném případě bych se nespoléhal na nějaké podkládání trubkou nebo trámem. Člověk zapomene, nebo nad tím jedinkrát mávne rukou a pak okolo běhá vyděšená čerstvá vdova. Na mě kdysi spadnul z heveru zadním koncem trabant, a o léta později se na mě něžně a ohleduplně položil třímetrákový skříňový rozvaděč. Vydržím hodně, jsem bytelnej, ale na auto a váhu zvedáku bych si opravdu netroufnul. Pár trvalých následků jsem už viděl. V rodině jsme jich pár měli. I smrťáky v okolí jsme měli. A vždycky to bylo nějaký zanedbání nebo podcenění.
Zvedáky nepadají denně, ale těch situací zachycených kamerami najdeš na YouTube i tak docela dost. Polovina z nich je vyvrácená špatně zakotvená stojna, polovina pak selhání západky na jedné straně.
(Celý popis platí pro nejčastější sloupový zvedák, nůžkový bývá zase častěji šroubový bez hydrauliky, pokud není i na větší auta. Ale pod to se blbě leze, to je tak do malý garáže.).

Ano, existuje sdružený přístroj zvaný motorový spouštěč. Funguje podobně jako jistič, jenom tepelná spoušť má upravenou tepelnou setrvačnost pro hlídání I²t motoru a v jistém rozsahu je nastavitelná (nastavuje se štítková hodnota proudu motoru, nebo trochu míň). Nemusí se mu v běžných situacích předřazovat další jištění. Má silové kontakty, takže se s ním dá motor přímo zapínat a vypínat. Při ovládání stykačem se na spouštěč přidávají pomocné kontakty pro blokování ovládání a signalizaci výpadku. Na jednoduché stroje s jedním motorem (pily, vrtačky, míchačky...) se přidává podpěťová cívka (bez napětí nelze zapnout, je to ochrana proti samočinnému rozběhu po obnovení napájení).
Vyrábí to kdejaký výrobce elektro přístrojů.
Verte mi ,ze to je muj velký strašák .Zvedak jsem koupil od staršího pána ,který na něm léta dělal základni opravy brzdy,výměna oleje ,klempířské práce (prahy ).Měl by to byt jeden ze čtyř zvedaku ,které se používaly na zvedání autobusu .Snad nosnost jednoho 7,5 t.Podle masivnosti celé konstrukce ,pistu a řetězu ,bych tomu i věřil.Bohuzel nemá žádný štítek ,dle kterého by se to dalo dohledat .Usadil jsem ho na betonový základ do hloubky 1m o půdorysu 2x 1,5 m.I tak ale uvažuji o výrobě podpěrne konstrukce ,která by se pod pod auto instalovala ,když bude zvednuté .Samozřejmě ,že zvedak je vybaven zapadkovym systémem .Pist opravdu funguje pouze na zvedání .
madmax1200

#19 Příspěvek od madmax1200 »

EKKAR píše:Ten "koncák NAHORU MAX" udělej v podobě desky z tenčí překližky nebo něčeho podobnýho, zavěšený cca 5cm pod strop. A našteluj k tomu do série pospojovanejch několik mikrospínačů rozmístěnejch tak, aby libovolnej rozepnul při nadzvednutí tý desky. Libovolně vysokej předmět na zvedáku bude mít svoje MAXIMUM bez ohledu na skutečnou vejšku zdvihu ... Pokud budeš mít mikrospínače spínací, dej je paralelně - STOP povel zase vydá libovolnej aktivovanej ...
skvěl nápad ...dooy diky moc 👍👌
ransom

#20 Příspěvek od ransom »

Hříbek je ale zase naopak zbytečnost. Navíc to ani není dostatečně bezpečné
Všecky tovární zvedáky mají jenom jedno funkční tlačítko (nesmějí se dát ovládat z více míst) a to je těsně u hlavního vypínače. Vypínač je o tři řády spolehlivější než hříbek. U toho stačí aby kontakt vypadnul z těla a nedunguje. Navíc se může slepit nebo uváznout stykač a na to je ti hříbek k ničemu.
Hříbek se používá v jiných zapojeních, ponejvíc jako bezpečné zastavení ve spojení s dvoukanálovým bezpečnostním relé, závorami a pod., nebo jako total stop s podpěťovou cívkou hlavního jističe. A tam je naopak lépe když jich je víc v sérii. Kdyby některý selhal, ostatní fungují. Upadlé kontakty u ovladačů už jsem potkal mnohokrát.
Jinak total stop znamená úplné vypnutí napájení. Hříbek v ovládání je nouzové zastavení. Ty výrazy se pletou, ale každý znamená něco jiného.
Hlavní vypínač a tlačítko hned u něj je jednoduché a přitom vlastně nejspolehlivější řešení.

Cokoli má něco zastavovat, musí mít rozpínací kontakty. Nikdy spínací. (Ekkar).
Naposledy upravil(a) ransom dne 26 dub 2025, 07:54, celkem upraveno 1 x.
Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
madmax1200

#21 Příspěvek od madmax1200 »

fotky instalace
Přílohy
IMG_20250426_072936.jpg
IMG_20250426_072936.jpg
IMG_20250426_072815.jpg
IMG_20250426_072815.jpg
IMG_20250426_072959.jpg
IMG_20250426_072959.jpg
hajeklubos

#22 Příspěvek od hajeklubos »

Ještě jeden dodatek. Jakékoliv koncové spínače nikdy nezapojovat v režimu SPÍNACÍ. Nevím jak teď ale bylo to snad i zakázané.
Luboš
ransom

#23 Příspěvek od ransom »

Je to tak. Ekkar zase perlí.
madmax1200

#24 Příspěvek od madmax1200 »

ransom píše:Hříbek je ale zase naopak zbytečnost. Navíc to ani není dostatečně bezpečné
Všecky tovární zvedáky mají jenom jedno funkční tlačítko (nesmějí se dát ovládat z více míst) a to je těsně u hlavního vypínače. Vypínač je o tři řády spolehlivější než hříbek. U toho stačí aby kontakt vypadnul z těla a nedunguje. Navíc se může slepit nebo uváznout stykač a na to je ti hříbek k ničemu.
Hříbek se používá v jiných zapojeních, ponejvíc jako bezpečné zastavení ve spojení s dvoukanálovým bezpečnostním relé, závorami a pod., nebo jako total stop s podpěťovou cívkou hlavního jističe. A tam je naopak lépe když jich je víc v sérii. Kdyby některý selhal, ostatní fungují. Upadlé kontakty u ovladačů už jsem potkal mnohokrát.
Jinak total stop znamená úplné vypnutí napájení. Hříbek v ovládání je nouzové zastavení. Ty výrazy se pletou, ale každý znamená něco jiného.
Hlavní vypínač a tlačítko hned u něj je jednoduché a přitom vlastně nejspolehlivější řešení.

Cokoli má něco zastavovat, musí mít rozpínací kontakty. Nikdy spínací. (Ekkar).
bylo by hloupe vynechat hlavni vypínač a místo nej dat hned vedle tlačítka 3f jistic,který v případě problému jednoduše shodím ?
ransom

#25 Příspěvek od ransom »

Bylo by to značně neobvyklé. Jako ano. Funkčně by to bylo stejné. Jistič má ale malé krytí, když páčka kouká skrz dekl ven. Do autodílny by to chtělo radši IP44 nebo víc. Prach, někdy okuje od broušení...
Mohl bys použít motorový spouštěč v kryté krabici, ten se ale přes membránu z měkkého plastu blbě ovládá. Rukojeť vypínače je holt rukojeť vypínače.

Nemusiš citovat celej příspěvek, jinak ti za chvíli moderátor vycinká.
madmax1200

#26 Příspěvek od madmax1200 »

jasný ,ja jen chtěl ,aby bylo jasné na co reaguji 🙂.Tlačítko provedu .A teď k tomu koncaku.Je tam origo ,ale samozřejmě ,že jen na maximální výšku ,kterou ja díky výšce stropu nikdy nedosáhnu .Koncak který rozepne střecha auta je ideální . Strýček google určite napoví ,ale ja si radši nechám poradit od zkušených.Co bych mel měl správně použít ?Děkuji
HF_Tech

#27 Příspěvek od HF_Tech »

Na tu ochranu motoru bych dal novou motorovou spoušť od siemensu. Stojí to podstatně méně než nový motor. Typ s pomocným kontaktem, přes ketrý se zapojí ovladání stykače - když to vypadne nebo se vypne, tak je vše na stroji bez napětí. Pak ještě se stykač dává až za ochranu.

Koncový spínač bych asi pořešil lankem - cokoliv zatáhne za lanko, tak se to vypne. Je na to spešl vypínač s rozpínacím kontaktem. Když se to dá pod strop, tak nemusíš řešit výšku auta.

Ekkara fakt nakopnout - jakákoliv bezpečnostní vypínací funkce se řeší rozpínacím kontaktem, nejlépe zdvojeným. Když něco upadne, aby se zařízení vždy vypnulo.
Přílohy
siemens.jpg
Ochrana motoru Siemens 3RVxxxx.
Ochrana motoru Siemens 3RVxxxx.
ransom

#28 Příspěvek od ransom »

madmax1200 píše:ja jen chtěl ,aby bylo jasné na co reaguji.
To samozřejmě chápu. Stačí nadbytečný text smáznout. Jako já teď.
madmax1200

#29 Příspěvek od madmax1200 »

na mobilu je opruz mazat dlouhe předchozí zprávy a přes notebook mne me psaní zřejmě překládá automaticky do egyptstiny🤣...ne sranda ..diky za upozornění
ransom

#30 Příspěvek od ransom »

Já zase na mobilu dělám prapodivné překlepy. Nebo když klepnu na nabízené dokončení slova, trefím Z nebo U. Jsem línej zapínat noťas.
Za mě vše, příjemnou zábavu a já se jdu léčit.
Odpovědět

Zpět na „Silnoproudá technika“