zapojenĂ­ 3f motoru na tlaÄŤĂ­tko

Vše co se týká silnoproudu.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
EKKAR

#31 Příspěvek od EKKAR »

HF_Tech píše:...
Ekkara fakt nakopnout - jakákoliv bezpečnostní vypínací funkce se řeší rozpínacím kontaktem, nejlépe zdvojeným. Když něco upadne, aby se zařízení vždy vypnulo.
Ano, jen si kopni - hlavně že třeba zabezpečovací optický závory/clony pracovního prostoru stroje, kam se nemá bez nouzovýho zastavení dát šáhnout čapákem mají taky VŽDYCKY jako výstup rozpínací kontakt, co? Tolik jsem jich už v životě potkal - a speciálně na talijánskejch mašinách šmahem bezpotenciálovej SPÍNACÍ kontakt jako akční výstup ... Na německejch nebo rakouskejch nikdy, ale u Talošů jako by to bylo pravidlo. Přitom ale mašina má všecky €uropský certifikáty ISO, VDA, TÜV a já nevím jaký ještě - ale když nahradíte nějaký bezpečnostní čidlo ne zrovna tím "jejich", tak i když je náhrada papírově i mechanicky kompatibilní, mašinu nerozběhnete nebo až po úpravě zapojení.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
ransom

#32 Příspěvek od ransom »

A co Čína, Karle, co Čína?
Ty clony a zábrany, kterých mi prošlo rukama pár desítek, byly všecky do jedné dvoukanálové, a ovládají bezpečnostní relé. Všecky měly spínací kontakt. Ale proč? No aby seply právě při zavření zábrany nebo při dopadu paprsku. Proboha. Při otevření se rozepnou, při přerušení paprsku se rozepnou. A každej kanál je dvojitě posichrovanej. Spínací kontakt sepne při dosažení bezpečného stavu a tak povolí spuštění stroje. A jen a právě tehdy je kontakt spínací. U jinak konstruovaných zábran může byt naopak koncák na opačném směru! pohybu a rozepne při;! otevření. To jsou z hlediska bezpečnosti zaměnitelné systemy. NIKDY ale nesmí být spínací kontakt koncového spínače pohybu, nikdy u maximální nebo havarijní hladiny.
Branky v oplocení paletových tras mívají kombinaci spínacího a rozpínacího kontaktu. Ale koncák a kulisa jsou mechanicky sestavené tak, že jen při zavřené brance jsou oba kontakty vodivé. Najdeš to v návodu prakticky každého bezpečnostního relé.
Nechápu že zrovna Ty řekneš takovou blbost.
Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
EKKAR

#33 Příspěvek od EKKAR »

Víš, já to nekonstruoval, já to musel jen seřizovat, opravovat a vůbec udržovat v provozuschopným stavu. Takže neboj, vím wcg - jen prostě Taloši jsou prasata na druhou a s naprostým klidem i "pod certifikátem" postaví to, co už jsem popsal. Takže skutečně, pokud jsem v určitým místě potřeboval kvůli opravě dočasně zrušit ochranný prvky, nekonalo se žádný "překlemování" nebo "vyzkratování" příslušnejch svorkovnic, ale o prachsprostý odpojení jednoho z přívodů. A jednalo se přitom o část výrobní linky v ceně o 6 místech v €urobubákách, žádná samodomo produkce. Jen prostě soudruzi Taloši hodili bobek na to, co od jinejch sami vyžadujou. A kupodivu nikomu z vedení u nás tyhle zjištěný nedostatky těžkou hlavu nedělaly, hlavně že se vyrábělo a zákoši platili. Druhej exemplář stejnýho typu objednanej do fabriky v Primorsku (Bulharskej skorosultanát) podle svědectví lidí co ho tam jeli převzít a oživit už ale byl zapojenej jinak - což zase způsobovalo komplikace, když to chtěli obsluhovat stejně jako mašinu tady v Česku ... Já tam nebyl, ale lidi co jo nemají důvod neříkat pravdu.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
HF_Tech

#34 Příspěvek od HF_Tech »

Kdybys nebyl hlupákem, nestal by ses EKKARem... :roll:
EKKAR

#35 Příspěvek od EKKAR »

Jo, měl bych hezkou nerezovou lopatu a klid - hlavně od takovejch jako ty ...
Odpovědět

Zpět na „Silnoproudá technika“