Linux: Nespouští se mi xfwm4 při startu xfce4

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Mahoney

#16 Příspěvek od Mahoney »

Když nemůžeš nic najít, pusť si přes noc test RAM.
asdf
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od asdf »

Tak správně se asi má spustit xfce4-session a ten má spustit ten xfwm4.
Přílohy
xfce4.png
xfce4.png
lesana87

#18 Příspěvek od lesana87 »

asdf píše:Hmm. Tak hledám, hledám a moc se v tom nevyznám. Napadá mě akorát reinstalace, ale to asi nechceš slyšet.
Ale dyť už to zase funguje, stačilo ten wm pustit ručně a už se zase spouští automaticky. To je jako když se mi přestane automaticky spouštět při náběhu X jabber, i když je spuštěný při vypnutí, musím ho spustit ručně a za pár dní se zase začne spouštět automaticky. Nechápu to, asi nějaký kouzla.
asdf
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od asdf »

Hmm, to taky nechápu. To je fajn, že to funguje.
lesana87

#20 Příspěvek od lesana87 »

Já jsem kdysi začínala na Linuxu 2.0 (Slackware 3.1) a při 2.4 jsem na delší dobu odpadla a dneska na ty dbusy, systemdy, applety a pythony čumím jak péro z gauče. :(
nonius

#21 Příspěvek od nonius »

Možná se při spuštění správce oken obnovilo nebo opravilo poškozené nastavení nebo spouštěcí skript. Možná bylo poškozené nastavení pouze pro jednoho uživatele, kdyby se přihlásil jiný uživatel, mohlo by to naběhnout správně. Mohlo se při vypínání počítače něco špatně zapsat.
lesana87

#22 Příspěvek od lesana87 »

No jo, ale který skript nebo konfigurační soubor? Všechny jmenované, které se na xfwm4 odkazují, mají datum modifikace v roce 2023 nebo ještě starší. Může linux něco přepsat, aniž by se změnil datum modifikace?
nonius

#23 Příspěvek od nonius »

Pokud máte zapnutý logování, tak se podívejte na logy. V logu Xfree to asi nebude. V adresáři /var/log mám docela dost logů, ale v Linuxu se už dlouho nešťourám, tak nevím v čem to hledat. Možná by pomohl někdo na jiném fóru.
V domovském adresáři by měl být soubor ".xsession-errors", tam by se měly tyto chyby zapisovat, ale ten se vytváří nový vždy při spuštění a zůstává pouze jeden předchozí.
Pokud se něco změnilo, tak spíše v domovském adresáři.
Do /etc a /usr většinou běžný uživatel nemůže zapisovat. Záleží na nestavení přístupových práv. Mohl do toho zapsat systém, ale ten bez vědomí uživatele (nebo správce) zapisuje pouze do několika souborů, u mne "resolv.conf" a "adjtime" v /etc. Datum (čas) změny nebo modifikace by to mělo přepsat, takže tady bych problém nehledal.

Doplněno:
Ještě mne napadlo, že by mohl být problém v nějakém souboru tvořící vyrovnávací soubor (cache) nebo v dočasném souboru v /tmp.
asdf
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od asdf »

Jsem to teď trochu zkoušel. Mám xubuntu ve virtuálním počítači. A zkusil jsem spustit na windowsech xming a v tom virtuálním počítači na něj nasměrovat ten /etc/xdg/xfce4/xinitrc. No, jednou to skoro i naběhlo, ale dopadne to při každém spuštění úplně jinak. Takže se asi nedozvím, jak to vlastně funguje. No, ty moderní linuxy jsou na mě taky nejaký zamotaný.
rnbw

#25 Příspěvek od rnbw »

Neviem ako v Slackware, ale v Debiane sa /tmp maze pri boote.
lesana87

#26 Příspěvek od lesana87 »

Na .xsession-errors jsem koukala hned na začátku, je z 1.dubna a .xsession-errors.old z 18. února. Takže nic k dnešku. V /tmp jsou nějaké soubory .xfsm-ICE-?????? z dneška, ale ty netuším, co jsou zač. Jsou v nich odkazy na soubory v adresáři /tmp/.ICE-unix, ty jsou nečitelné, nějaké MIT-MAGIC-COOKIE-1, v tom se fakt nevyznám.

Edit: Ve /var/log/messages jsem našla hlášku o xfwm4 ze včerejšího večera z okamžiku, kdy jsem vypínala PC:

Kód: Vybrat vše

kernel: traps: xfwm4[1192] trap int3 ip:b6dc8b27 sp:bfc24890 error:0 in libglib-2.0.so.0.7000.3[b6d82000+9b000]
Mahoney

#27 Příspěvek od Mahoney »

Co jsem tak prolézal linuxová fóra, tahle chyba se občas objeví na všech "debianích" systémech a nikdo pořádně neví, co s tím. Kdyby se chyba opět objevila, zkus aktualizovat Glib, případně jádro. Co máš za grafiku?
lesana87

#28 Příspěvek od lesana87 »

Integrovanou v Intel 945 Express čipsetu.
lesana87

#29 Příspěvek od lesana87 »

Včera se mi při vypínání nějak kousnuly X windows, tak jsem to musela shodit z druhé konzole a dnes mi nenaběhla plocha s ikonama. :( Restart nepomohl. Pomohlo z terminálu spustit xfdesktop ručně příkazem "DISPLAY=:0 xfdesktop", jak mi minule poradil rnbw. Stejně by mě zajímalo, kam se ta informace, aby se něco příště nespustilo, uloží. Magie. :?
asdf
Kontaktovat uživatele:

#30 Příspěvek od asdf »

Něco jsem našel v Nastavení / Relace a spouštění / Aktuální relace.
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“