Hlavni jistič přídavné vodiče

Vše co se týká silnoproudu.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
bu2520

Hlavni jistič přídavné vodiče

#1 Příspěvek od bu2520 »

Na popud čezu jsem byl nucen vyměnit hlavní jistič (prý není čitelná jeho hodnota) byl to ještě starý bakelitový jistič kde se nedalo přečíst A. Při výměně jsem narazil na to že na přívodu je šestka na odchodu čtyřka průměr měď, ale na jedné fázi je na vstupu i na výstupu připojená ještě jednička drát která vede někam. Nevíte k čemu to slouží? Navíc u starého bakeliťáku byla ta jednička pod šroubkek u nového jističe je v jedné svorkovnici s větším průřezem, což si nejsem jist jestli normy dovolují a kontakt bude bezpečný.
vasekpetr1

#2 Příspěvek od vasekpetr1 »

Když je to na přívodu, tak příprava na HDO?:wink:
Pokud ne, tak černý odběr? :D
Stejně na to budeš potřebovat revizi, tak hledej, kam to vede, protože pokud je to na přívodu, tak je to neměřená část a to ti ČEZ nepřipojí.
Příprava na HDO by měla mít u elměru svůj vlastní jistič nízké hodnoty.
Schema.
Čerpáno odsud.
feliz_navidad

#3 Příspěvek od feliz_navidad »

bu2520 píše:Navíc u starého bakeliťáku byla ta jednička pod šroubkek u nového jističe je v jedné svorkovnici s větším průřezem, což si nejsem jist jestli normy dovolují a kontakt bude bezpečný.
Vždy je rozhodující, co uvádí výrobce v dokumentaci k jističi. Nevím o tom, že by některý povoloval použití 2 vodičů s různým průřezem.
Celeron

#4 Příspěvek od Celeron »

Součastný ČEZem schválený jističe do elektroměráku mají krom svorky na drát taky šlic pod hlavami šroubků pro propojovací lištu.https://www.realelektro.cz/pripojovaci- ... 390-p-1724 Je to sice pro průřez 6-25mm² ale místní výrobce MSP to v elektroměrákách na odpíchnutí pro HDO používá. Zítra se ti můžu zeptat jak to dělá.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
vasekpetr1

#5 Příspěvek od vasekpetr1 »

Pokud je to skutečně propoj na přívod pro jistič pro HDO, tak ho udělej také "černou nebo hnědou šestkou" a máš vystaráno :wink: .
Achab

#6 Příspěvek od Achab »

Odbočka přívodu - jistič sazbového spínače (požadavek ČEZ 2 - 6B / 10kA, EG.D do 2B)
Odbočka vývodu - elektroměr, fáze ovládání tarifu

Pokud jsou oba jističe modulové a vedle sebe, na přívodu je vhodné použít propojku (např. Eaton EVG-1PHAS/2MODUL), nebo odřezek delší lišty.
Vývod lze odbočit přídavnou svorkou, jak uvedl Celeron. Ale přímé připojení je k vidění docela často. Slabší vodič se "otupluje" (1-2× přehne), aby spolehlivě držel. Aspoň u stávajících starších ER to zatím nikomu nevadilo.
ransom

#7 Příspěvek od ransom »

Jističe LTN mají nahoře i dole dvojitou svorku. Do větší díry vodič až do 25mm², do menší (blíž k základně) až 6mm². Není problém, je to asi nejlepší volba.
Jinak se dá tenký vodič obtočit kolem silného.
Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
vasekpetr1

#8 Příspěvek od vasekpetr1 »

Hlavně u přívodního jističe pamatovat na zkratovou odolnost 10kA s charakterisitikou B :wink: .
Například:
Celeron

#9 Příspěvek od Celeron »

Ransome a to ti to projde revizí? Ta menší díra na LTN je přeci na propojovací "hrábě" https://eshop.elkov.cz/products/propojo ... -210-10-3f Můj revizák mě říkal, že se tam drát cpát nesmí, protože ani jeden kontakt není do žlábku a tudíž není splněná podmínka vícenásobnýho dotyku drátu s kontaktem jističe. A ještě něco říkal o poměru průřezů. Má to ze školení výrobce, prý něco s odtečením mědi. Jak jsem nakoupil, tak prodávám.
Ale je to nějaký divný, Eaton a Schracky mají pevnou a pohyblivou část svorek taky jen rovný. Ale ty mají propojovací lišty pod hlavičkama šroubů.
Jirka

Hape
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od Hape »

V katalogu modulárních přístrojů MINIA (vydání 09/2024) fy. OEZ, je na stránce č. 22 tabulka s možnými kombinacemi průřezů vodičů a přední/zadní svorky jističů LTN. Kdyby nebylo možné použít pro vodiče obou svorek (přední a zadní současně), tak by to snad v katalogu výrobce neuváděl. Školitel revizáka by nejspíš sám potřeboval školení.
ransom

#11 Příspěvek od ransom »

Celeron: Hape odpověděl za mě. Vyrábějí to tak i autorizovaní výrobci elektroměrových rozvaděčů. U nás třeba Flek v Rychnovku.
(Myslím, že elektroměrových rozvaděčů už jsem namontoval docela dost. Poslední cca před týdnem.)

Vasekpetr: Ne jenom zkratovka, ale i další vlastnosti, třeba plombovací otvory. Distributoři mají myslím jmenovité seznamy schválených typů jističů, jiné se použít nemohou.
Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
vasekpetr1

#12 Příspěvek od vasekpetr1 »

Dík za doplnění, já chtěl hlavně upozornit na to, že někdo si vítězně osadí jistič se zkratovkou 6kA a pak se diví, že mu to nechcou rozvoďáci zaplombovat :wink:
Prostě je dobré, si ty připojovací podmínky ČEZu přečíst.
bu2520

#13 Příspěvek od bu2520 »

díky všem za osvětlení
Celeron

#14 Příspěvek od Celeron »

ransom píše:Celeron: Hape odpověděl za mě. Vyrábějí to tak i autorizovaní výrobci elektroměrových rozvaděčů.
Tak to budu muset svýho revizáka proškolit. :D Ale nesmím moc zhurta, aby mě to na něčem zase nevrátil.
Jirka

vasekpetr1

#15 Příspěvek od vasekpetr1 »

Jen ještě drobně opravím Hapeho, že uváděná tabulka připojovaných vodičů v katalogu OEZ Minia pro jističe LTN je na stránce B14 dole :wink: . (Jestli jsem se dobře díval).
Odpovědět

Zpět na „Silnoproudá technika“