Nabíjení přes USB

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Valdano

#16 Příspěvek od Valdano »

Já mám doma už několik let 2 kusy těchto přes USB nabíjecích tužkových AA baterií s deklarovanou kapacitou 2500mAh. Dnes už se tato konkrétní verze neprodává. Ochranný obvod sice má malou spotřebu v řádu uA, ale interní měnič na 1,5V má účinnost okolo 85%. Takže se část energie z interního Li-ion článku logicky promrhá po dobu vnějšího odběru přímo v měniči. Nicméně tato konkrétní verze baterie má garantovanou kapacitu minimálně 2100 mAh a v tom už jsou započteny i ztráty na měniči.

Kapacitou podobná verze AA přes USB nabíjecí baterie, která se aktuálně prodává je např. tato. Odběr proudu z této baterie je omezen maximálně na 2A. Při vyšším proudu zasáhne protizkratová ochrana v baterii a odběr přeruší.
ransom

#17 Příspěvek od ransom »

To by mě zajímalo. Je v tom LiIon článek a měnič? To ale znamená, že pokud je odběr, byť malý, musí měnič s nějakou účinností furt běžet. Při malém odběru s mizernou účinností. Nebo ne? Ta baterka musí nějak poznat, kdy měnič zapnout a kdy vypnout.

Dvorak: Nedali ti k tomu návod? Nemáš nějaký typový označení? Fotku? Tady opravdu nikdo není telepat.
Ale čistě logicky: Proč by byla možnost připojit čtyři baterky, kdyby se to nesmělo používat? Myslím, že se s tím elektronika popasuje sama.
Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
BOBOBO

#18 Příspěvek od BOBOBO »

Já to chápu tak , že má čtyři vývody nabíječky a ptá se , zda musí všechny obsadit . Někde je o nich celé pojednání , kde je popsán i ten obvod .
rnbw

#19 Příspěvek od rnbw »

ransom píše:To by mě zajímalo. Je v tom LiIon článek a měnič? To ale znamená, že pokud je odběr, byť malý, musí měnič s nějakou účinností furt běžet. Při malém odběru s mizernou účinností. Nebo ne?
Ano, ten menic bezi stale. Podobne ako pri li-ion 9V s jednym clankom (existuju aj s dvoma - tie su bez menica, co je lepsie riesenie). Takze casom sa to samovolne vybije, ale hlavne to sposobuje rusenie. Takze nepouzivat do radia (a pod.).
p32

#20 Příspěvek od p32 »

BOBOBO píše:Já to chápu tak , že má čtyři vývody nabíječky a ptá se , zda musí všechny obsadit . Někde je o nich celé pojednání , kde je popsán i ten obvod .
Už to bylo snad vyjasněné.
p32 píše:To snad musí být jasné každému, ne? Baterie je nutno dobíjet zásadně všechny 4 společně nebo i jednotlivě. :lol:
Odpověděl si sám, po jedné nebo ve dvou či třech nebo všechny čtyři. Leze tam furt 5 V z USB, které se uvnitř každé baterie upraví na 3,7-4,2 V a tuto každou dobije podle potřeby. Proud není důležitý, stačí i USB1.
Mahoney

#21 Příspěvek od Mahoney »

Dělají se i s výstupním napětím 1,7V? Mám foťák Panasonic na NiZn baterie (Panasonic Oxyride®) a docela by se mi hodily…
BOBOBO

#22 Příspěvek od BOBOBO »

Tyhle mají 1,5 , ale i při zatížení , narozdíl od primárních článků , kde to hned spadne .
Valdano

#23 Příspěvek od Valdano »

Mahoney píše:Dělají se i s výstupním napětím 1,7V?
USB nabíjecí NE, ale dělají se bez elekroniky dobíjecí NiZN AA baterie. Já mám doma tyto od Conradu. Jmenovité napětí je 1,6V a koncové nabíjecí je 1,9V. Nemají v sobě žádnou elektroniku ani USB port a k nabíjení se používá nabíječka, která podporuje nabíjení NiZN. Já používám k nabíjení tuto nabíječku ISDT C4 Air, která umí nabíjet různé typy i velikosti nabíjecích článků včetně NiZN. Nicméně životnost těch nabíjecích NiZN je obvykle okolo 200 cyklů tj. podstatně kratší než u těch Li-ionek, které vydrží i přes 1000 cyklů.

NiZN nabíjecí baterie jsou dost háklivé na hluboké vybití a jelikož nemají ochranné obvody proti hlubokému vybití tak záleží na zařízení, ve kterém jsou použity jak hluboce je dokáže vybít a při hlubokém vybití případně i zničit. Pokud dojde k hlubšímu vybití pod 1,2V tak může dojít k nevratnému poškození článku. Už se mi to u několika stalo při vybití na úroveň okolo cca 1V. Projeví se to tak, že napětí na NiZN článku poškozeném hlubokým vybitím po dokončení nabíjení během krátké doby padá i bez odběru zpět k hluboce vybitému stavu a nepomáhá ani opakované nabíjení.
Mahoney

#24 Příspěvek od Mahoney »

Děkuji za radu a užitečné informace. 200 cyklů mi stačí, resp. vůbec to nevadí.
dvorak

#25 Příspěvek od dvorak »

Pro lepší názornost přikládám foto .
Přílohy
DSCN2191.JPG
DSCN2191.JPG
BOBOBO

#26 Příspěvek od BOBOBO »

Nešlo to hned ?? :lol:
Odpovědět

Zpět na „Poradna“