U tv JVC se po zapnutí pomocí DO objeví hláška "slabé baterie v DO". Po té nápis zmizí a TV lze ovládat bez problémů. Opravdu má DO měření napětí baterí a posílá do TV kodem upozornění? Nebo jak TV pozná slabé baterie?
Zkus ten ovladač připojit na lab. zdroj, nastavený na 3,2V (jestli tam jsou dvě tužky nebo mikrotužky).
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
a keď baterky vymeníš za nové, hláška zmizne? Stretol som sa s tým, niektoré TV to dokážu, ale vyhodnocuje sa to nejako v IR prijímači, pretože pri odraze od steny to vypisovalo slabé baterky, pri priamom výhľade na čidlo nie.
Máme doma TV Philips 55OLED804/12 a jeho DO si také umí říct hláškou na obrazovce, že má slabé baterie. Přenos signálu je myslím také IR. Ale kde dochází k vyhodnocení, že už jsou baterie slabé (jestli v DO, nebo v IR přijímači v televizi), jsem nezkoumal.
Až bude čas, zkusím načíst kód z IR čidla DO se slabými a potom dobrými bateriemi. PS jinak zvukaři znají, dobré sady mikroportů toto umí také. Na displayi RX vidím stav aku portu.
Pokud jsou tam ty klasické třívývodové IR příjimače, tak ty nedokáží předat informaci o síle signálu, takže by to příjimač mohl vyhodnocovat jen na základě chybovosti přenosu (povely se většinou vysílají opakovaně). Takže nejspíš to měří vysílač a přidává do povelu. Fakt že ovladač dál funguje je v pořádku, kdyby to odvysílal až v okamžiku kdy by chcípnul, byla by taková informace k ničemu. Když jsem si vyráběl ovladač, naprogramoval jsem si tuhle funkci taky, jen to nehlásí v povelu, ale zapípá buzzer v ovladači.