a 120W zosilňovač s 2x (IRF540 + IRF9540), (4x FMD2400) ma odber len 2.5 A možeš byt že na tom druhom zosiku neni tíh 120 sinusovi vikon ? alebo ako je to
odber
Moderátor: Moderátoři
forbidden píše:Prece zalezi na napajecim napeti ne? Kdyz budu zesik napajet 2x50 V tak bude mit polovicni proudovy odber nez pri 2x25 V a to bude mit treba porad stejny vykon.
Předpokládám, že se nikdo neurazí, když to řeknu rovnou - tohle není pravda, pokud se nemění impedance zátěže. Výkon se myslí výkon na zátěži a tak je irelevantní počítat s napětím zdroje. To by platilo při úvahách o výkonovém odběru ze zdroje.
A teď odpověď na původní dotaz. Odběr ze zdroje závisí na dodávaném výkonu a impedanci zátěže. Pokud se bavíme o beztransformátorových koncových stupních, tak odebíraný proud je při daném výkonu a odporu zátěže nezávislý na napájení. Jiná situace by ovšem nastala, jestliže bychom přizpůsobili impedanci zátěže pomocí transformátoru. Pak se musí počítat s transformovanou zátěží a potom může mít zesilovač 120W menší proudový odběr než zesilovač 50W.
Aby zesilovač napájený 2x25V dával stejný výkon jako ten napájený 2x50V, musí být v můstku. Zatímco ten napájený z 2x50V bude klasický.
No a pak ten můstkovaný bude brát dvojnásobný proud než ten klasický.
A zrovna TDA1562Q je kombinace obojího. Můstkový zesilovač s nábojovou pumpou. Takže je schopen po krátkou dobu (než se vybijí kondenzátory měniče) dodat vyšší výkon než odpovídá napájecímu napětí. Proto má tak vysoký odběr.
- forbidden
- Kontaktovat uživatele:
mtajovsky píše:To by platilo při úvahách o výkonovém odběru ze zdroje.
Ale on se ptal na odber zesilovace, predpokladal jsem, ze tim myslel odber ze zdroje samozrejme. Odpoved byla obecna, nebral jsem v uvahu ruzna zapojeni zesilovacu. Proste mam obecny mustkovy zesilovac a chci z nej dostat treba 50 W sin. Kdyz ho budu napajet 2x25 V, tak bude brat cca 2A (nechci se pocitat s ucinnosti a tak). A kdyz ho budu napajet 2x50 v, tak abych dosahl stejnyho vykonu, tak mi staci zhruba polovicni proud ze zdroje.
http://www.aldax.cz/
je to tam velmi dobře vysvětleno, především dimenzování zdrojů pro zesilovače a pod. Jinak samozřejmě ostatní maji pravdu, každý tu svou. Nelze pouze vycházet z výkonu zesilovače, ale jsou zde další okolnosti.
forbidden píše:mtajovsky píše:To by platilo při úvahách o výkonovém odběru ze zdroje.
Ale on se ptal na odber zesilovace, predpokladal jsem, ze tim myslel odber ze zdroje samozrejme. Odpoved byla obecna, nebral jsem v uvahu ruzna zapojeni zesilovacu. Proste mam obecny mustkovy zesilovac a chci z nej dostat treba 50 W sin. Kdyz ho budu napajet 2x25 V, tak bude brat cca 2A (nechci se pocitat s ucinnosti a tak). A kdyz ho budu napajet 2x50 v, tak abych dosahl stejnyho vykonu, tak mi staci zhruba polovicni proud ze zdroje.
Tak teď jsi střelil úplně mimo.
Když budeš stejný zesilovač napájet z 2x25V tak dostaneš do zátěže 4R řekněme 30W, ale když jej budeš napájet 2x50V tak dá do stejné zátěže už 200W. Samozřejmě pokud to snese. (pokud budu odečítat 10V z napájecího napětí na ztráty v zesilovači)
U zesilovače je totiž zátěž konstatní a z napětí a odporu ti vychází výkon. Výkon je tudíž závislý na napětí.
- forbidden
- Kontaktovat uživatele:
Takže to tvoje počítání napětí a proud pro 50W je pro tazatele asi zmatek. Kdybys napsal předtím že to platí pro změněnou zátěž, pak by to bylo něco jinýho.
Masar: jj stihl... jestlipak víš co mi vypdalo z výpočtu při předchozí chybě? (bylo to 1,4).