Má upgrade smysl

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
josef_novak

#16 Příspěvek od josef_novak »

Profoukneš sem tam chlazení nebo NB rozebereš a vyčistíš nánosy prachu z chladiče a ventilátoru? Při tom zasekávání by byla vysoká teplota CPU.
EKKAR

#17 Příspěvek od EKKAR »

DukeNuke píše:Každý antivir systém zpomalí.
A zrovna Avast je brzda největší. A k tomu taky ještě největší panikář = má snad největší % zbytečnejch hlášek o potenciálních hrozbách, protože jako "hrozbu" indikuje kdejaký makro. Co se týče teplot, se synátorem děláme "lehkej durchpucunk" u kyždýho kompu v rodině zhruba 1x ročně = vysavač, štětec, demontáž krytů, ometení a ofoukání větráků a mřížek. Zhruba 1x za 2-2,5 roku se děje "generální durchpucunk", kdy kromě ofoukání a vymetení jdou dolů chladiče a umejvají se čipy a heat-sinky benzínem a dávají se fungl nový teplovodný pady a čerstvá pasta na dotykový plochy.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Vojtasko123

#18 Příspěvek od Vojtasko123 »

josef_novak píše:Profoukneš sem tam chlazení nebo NB rozebereš a vyčistíš nánosy prachu z chladiče a ventilátoru? Při tom zasekávání by byla vysoká teplota CPU.
Naposledy jsem notebook čistil asi před 3 měsíci.
A procesor má teplotu do 70 stupňů.
PotPalo

#19 Příspěvek od PotPalo »

Ctrl+Shift+Esc, Viac podrobností..., karta Výkon. Nechať zobrazené okno niekde na kraji a pozorovať počas práce čo sa bude pohybovať okolo 100% a to je to čo spomaľuje. Mimochodom, opotrebovanie SSD disku sa prejaví jeho spomalením. Bežné čítane ktoré trvá 30ns sa kľudne zmení na 600ns.
Je na čase vymeniť primátora Bratislavy, a celú tú neschopnú pakáž okolo.
GeXeS

#20 Příspěvek od GeXeS »

Podle hardwaru by to opravdu nemělo být pomalé. Máte ověřené, že ta deska přijme 3630QM? Protože ten má TDP 45 W. Vhodnější by možná byl 3632QM, který má TDP 35 W stejně jako ten Váš stávající. Je tedy o maličko pomalejší než 3630, pravda... a především ho nikde nevidím na prodej, zatímco 3630 je na Bazoši i na Aukru.
Ale spíš bych skutečně prohlédl kartu výkonu a podrobnosti ve Správci úloh - co Vám žere pozornost procesoru a co RAMku. Avast určitě odinstalovat.
xsc

#21 Příspěvek od xsc »

Ale ono to je pomalé. Dnešní web je zaplácán a 15 let staré dvoujádro už to nedává svižně.
warp

#22 Příspěvek od warp »

Dej SSD disk a naintaluj "čistá Wokna", i W11 by to mělo vzít ...
xsc

#23 Příspěvek od xsc »

Win11 se tomu samozřejmě musí vnutit, oficiálně je to nepodporuje.
warp

#24 Příspěvek od warp »

xsc: jsou i upravené instalačky co nemají problém (osobně zkoušeno)
K tomu SSD - myslel jsem vyzkoušet jiný.
GeXeS

#25 Příspěvek od GeXeS »

xsc: Já používám srovnatelný Dell s i7-3540M s 8GB RAM pro každodenní práci a naprosto nemám problém, a to je oproti 3340M rozdíl všehovšudy 300 MHz taktu. Tam bude problém jinde.
Hubert_79
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od Hubert_79 »

Přesně tak. Buď to chce důkladnou analýzu procesů co to vytěžují, případně čistou instalaci. Jedenáctky bych tomu asi nevnucoval...
Teď jsem schválně vytáhl Dell s již poněkud diluviálním i5 M520 a 8 GB RAM (místo disku SSD) a desítky na tom jedou naprosto v pohodě, bez náznaků nějakého "zadýchávání se" a podobně.
Frýba a láska zvítězí nad Hemalou a nenávistí!
p32

#27 Příspěvek od p32 »

Já to řeším vždy tak, že odinstaluji Avast, což je většinou největší brzda. Dále musíš zkontrolovat, co se tam všechno spustí po startu a co jsou jen preventivně spuštěné programy, kdybys je náhodou potřeboval, tak aby byl tzn. už připravené a rychleji se spustily celé. Kdybys sem dal kopii toho, co je po startu vše spuštěné, tak by ti hodně lidí vysvětlilo, čeho se zbavit.
Potom určitě pomůže vyčistit registry, ale to není práce pro každého.
Lepší procesor ti určitě pomůže, ale výsledek záleží pouze na tom, jestli to bude stíhat i sběrnice na desce s pamětmi. Daleko více pomůže SSD, protože spouštění dalších programů se výrazně zrychlí načtením z výrazně rychlejšího média.
Pokud můžeš, tak bych doporučil čistou instalaci OS.
Vojtasko123

#28 Příspěvek od Vojtasko123 »

warp píše:Dej SSD disk a naintaluj "čistá Wokna", i W11 by to mělo vzít ...
To jsem chtěl udělat.
Upravil jsem si flashku pro instalaci přes rufus.
Jenže jsem doma našel jediné prázdné SSD na které windows 11 nainstalovat nejde protože má tabulku oddílů MBR.
Takže budu muset koupit nové SSD.
Vojtasko123

#29 Příspěvek od Vojtasko123 »

xsc píše:Ale ono to je pomalé. Dnešní web je zaplácán a 15 let staré dvoujádro už to nedává svižně.
Pokuď jenom prohlížím internet tak to pomalé není.
Ale když mám spuštěnou nějakou další aplikaci tak už to pomalé je.
masar

#30 Příspěvek od masar »

Vojtasko123 píše:Jenže jsem doma našel jediné prázdné SSD na které windows 11 nainstalovat nejde protože má tabulku oddílů MBR.
Co je zase tohle za objev? Na svým pc se dvěma Win11 mám všechny disky MBR.
:wink:
Naposledy upravil(a) masar dne 19 kvě 2025, 15:19, celkem upraveno 1 x.
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“