modul PAL
Moderátor: Moderátoři
- radioelectrum
modul PAL
Já mám takovej pocit, že tam původní SECAMovej modul zvostává a tenhle se připojuje paralelně k němu do cesty videosignálu ...radioelectrum píše:...Stačí jej vyměnit za ten SECAM modul, co je v té TV nebo potřebuje TV ještě nejakou úpravu? ...
A kutilmile - nelituju tě
To, co popisuje Ekkar, se dělalo většinou (byl tam PAL dekodér 3510 a někdy i směšovač pro zvuk 5,5 => 6,5 Mhz), nicméně modul DSP-12 má TDA4556, což je kompletní PAL/SECAM/NTSC dekodér.
Proto to bylo koncipováno jako náhrada SMC-2.
kdo ne - hledá důvod.
Ze dvou možností často volím tu třetí.
Jen se tuším musí vyndat propojka odpínače barvy, protože chybí identifikace SECAM a napětí řídící barevnou sytost je bez ní zkratované.
A pak se u některého modelu (tuším C382) stalo, že byly převrácené barvy, pro něj se musely buď výstupy (R-Y) a (B-Y) doplnit invertory, nebo švába vyměnit za typ TDA4555, ten se od 4556 liší opačnou polaritou rozdílových signálů barvy na výstupech.
Ono těch dekodérů bylo víc a pro jistotu jsem vozil s sebou dva tři různé (nebo aspoň jeden univerzální, a stejně jsem v tom univerzálu párkrát na místě přehazoval tranzistory NPN na výstupech za PNP): mezi lidmi běhaly i televize po Sovětech individuálně dovezené, o kterých jsem podle názvu nevěděl nic, a teprve po otevření jsem vybíral dekodér.
Dokonce pamatuji televizi, v níž jsem musel měnit v horizontálu K174Cha11 za A255D, protože z původního lezly nízké úrovně SCI a dekodér vysazoval. Osciloskop jsem s sebou vozil, tak jsem na to přišel.
Dalším fascinujícím kouskem pak bylo v novějších verzích dekodéru použití kombinace dekodér PAL + transkodér Secam - to byl pro zemi vysílající pouze v Secamu hodně idiotský výběr, ten Secam byl horší než z "našich" MDA3530.
Televizi s jakýmsi ekvivalentem TDA3592 už z výroby tu ještě mám hrající (jakási Universum, s napěťovou syntézou v procesoru M491BB1, osazení od asi 4 různých výrobců). Ten transkodér měl hlavní potíž stejnou, jako přepínač PAL/SECAM v řadě C110: jak zavětřily určitou sekvenci bitů v teletextu, přepínaly do SECAMu, oba ji interpretovaly, jako identifikaci SECAM, a nešlo to spolehlivě nastavit. Tak jsem ten transkodér vyhodil a zapojil videosignál přímo na dekodér PAL. V C110ST to spravilo jen vyndání modulu A a propojení přepínacího napětí trvale na +12 V přes odpor asi 1 k (ale ten spíše jen pro jistotu).
U C110 to modul A taky identifikoval blbě. Je zajímavé, že u jugoslávské Color inline to bylo zapojené jinak a k tomuto nedocházelo, i když v dekodéru používala stejnou sadu IO.