VIPER26

Vše, co se týká osvětlení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
lesana87

#16 Příspěvek od lesana87 »

Výrobce předpokládá, že si tu hodnotu indukčnosti spočítáš tím jeho spredšítem.
Tobě to podle toho oscilogramu běhá v přerušovaných proudech. Proud cívkou rychle naběhne, měnič vypne výstup, proud rychle spadne a pak se do konce periody nic neděje (až na ty chaotické kmity), proto je střední hodnota proudu malá. Zvětšením indukčnosti se zpomalí náběh proudu i jeho následný pokles a tím se zvětší střední hodnota proudu, proud zátěží teče delší část periody. Až se dostaneš do stavu, kdy proud teče celou periodu, to je režim nepřerušovaného proudu. Takže potřebuješ větší indukčnost, zároveň ale musí snést dvojnásobek střední hodnoty výstupního proudu, jinak se přesytí a menič vypne moc brzy, důsledek stejný jako při malé indukčnosti. Vhodná velikost cívky se dá spočítat i bez spredšítu ze vstupního napětí, výstupního napětí, frekvence spínání a výstupního proudu.
Celé to zapojení je celkem jednoduché i jeho funkce.
pdp7

#17 Příspěvek od pdp7 »

OK, zapojoval jsem do obvodu i zkusmo cívku 100mH která ale má určitě ten DC proud malý, mám celkem problém něco reálně vybrat a použít, v tomhle případě.

Lesano aspoň mi prosím potvrď, že 100mH je blbost, to by pak musela být cívka velká jak ten plošňák :lol:
pdp7

#18 Příspěvek od pdp7 »

Podívej, tohle je taky dobrý:

https://piexpertonline.power.com/pixls/design/index

zkusil jsem si tam měnit VOUT v rozsahu 60-90V na IOUT 0.2A a v závislosti na tom koukat na hodnotu doporučené indukčnosti

jako nevím, ale tipuju, že jim to nějak moc dobře nefunguje :lol: :lol:
feliz_navidad

#19 Příspěvek od feliz_navidad »

Běžně používám LNK306, sice jako jako zdroj napětí 13,8V. S indukčností 820uH-1,2mH a optočlenem chodí naprosto excelentně v rozsahu vstupního napětí 30-300Vss, výstupní proud 0-300mA.
S cívkou 100mH si to dost dobře neumím představit.
pdp7

#20 Příspěvek od pdp7 »

Předpokládám, že pro větší VOUT by měla být indukčnost větší.
pdp7

#21 Příspěvek od pdp7 »

Aktualizace:
Přišel jsem na to, že když odpojím zpětnou vazbu odpojením led optronu tak není problém aby se na snímacím 12ohm Rsense odporu vytvořil úbytek až těch 1.1V který by byl potřeba pro optron. Dělal jsem to opatrně zase přes autotrafo až do napětí kdy to začne blikat jak strobo (to je to nasycení?) Dál už jsem napětí radši nezvyšoval.

Nějaký verdikt? Asi to přecejenom šrktí SZ ale co, nějaké špice a v optronu to bliká v krátkých časových intervalech?
pdp7

#22 Příspěvek od pdp7 »

Nějaký progres, tedy pokud to někoho zajímá...
zapojil jsem elyt 47uF paralelně k diodě optronu a proud LED se razantně zvýšil.

Na 2.5mH a 4 výkonové 3V LED v sérii teď mám požadovaných 100mA.
Na nějakou COB cca 30V mám kolem 75mA se stejnou indukčností, tam by to chtělo asi ještě trochu nahoru.
Přílohy
zapojeni.png
zapojeni.png
lesana87

#23 Příspěvek od lesana87 »

To schéma pro LED z datašítu nemá na výstupu žádnou kapacitní filtraci, takže LEDkama a i tím i snímacím odporem ZV teče proud jen když teče proud cívkou. Takže si myslím, že to může fungovat spolehlivě jen v nepřerušovaných proudech. Kondenzátorem přes snímací odpor jsi tam pro zpětnou vazbu tu kapacitní filtraci dodělal.
To blikání při rozpojené ZV bude ochrana před rozpojenou ZV, kterou ten obvod má a ta způsobuje restart.
Odpovědět

Zpět na „Osvětlovací technika“