UNIMET - Prosba o radu
Moderátor: Moderátoři
UNIMET - Prosba o radu
Moc děkuji za odpověď. Hoblic
A ano, kdysi se daly koupit v té papírové trubce dva články pod označením 2R10 (malá třívoltovka).
Dnes snadněji seženeš "krátkou tužkovku" LR1 (Lady) a na ji adaptér, vlastně jen kousek plastové trubičky, aby měla větší průměr a držela uprostřed.
Pro měření napětí a proudů ale ten budík žádnou baterii nepotřebuje, ta slouží jen na měření odporů.

http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... F8ova%E8ky :
Kremik píše:...
K čemu vlastně byly tyto baterie původně určeny?
masar píše:Do svítilen zn. My Day. Když jsem byl malý, dostal jsem takovou baterku jako dárek.

Mám možnost získat ještě jeden z těchto dvou přístrojů, buďto RLC 10 nebo ICOMET. Chtěl bych se s ním naučit a navíc se mi do začátku hodí, neboť žádný můstek nemám. Mnozí by asi řekli, že v dnešní době je to již hloupost, ale já kromě toho, že teprve začínám a žádný můstek nemám, mám velkou slabost pro takové staré přístroje. Jednak se mi líbí jejich zpracování, ale především vzhled mě vždy uchvátí. Který z těchto přístrojů je podle Vás lepší/přesnější? Pokud mezi nimi jsou vůbec natolik významné rozdíly.
Ještě jednou moc děkuji a přeji krásný víkend. Hoblic
Pohodlnější měření umožňuje RLC 10 (pokud mu nedrhne ručka galvanometru), protože má detektor napětí v příčce a vyvážení vidíš na ručce i při měření kapacit a indukčností.
Icomet vyžaduje cvičené ucho, protože podle galvanometru vyvažuješ pouze odpory. Kapacity a indukčnosti ručka neukazuje, ty "měříš uchem" sluchátkem a vyvažuješ na minimální hlasitost. A to v té smršti harmonických, který vyrábí bzučák, není vždycky úplně snadné rozeznat. Jak říkám - cvik to chce.