Jak snížit otáčky DC motoru na 230V

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Vojtasko123

Jak snížit otáčky DC motoru na 230V

#1 Příspěvek od Vojtasko123 »

Ahoj
Mám DC motor 230V 500W a reguluji ho triakovým regulátorem za regulátorem je usměrňovač filtrační kondenzátor má kapacitu 200uF.
Vím že to není nejlepší způsob ale funguje to.
Ale mám problém že i když regulátor nastavím na minimum tak otáčky motoru jsou příliš vysoké.
Potřeboval bych aby minimální otáčky byli alespoň trochu nižší.
Už jsem o tom mluvil s kamarádem a ten mi poradil aby jsem gate triaku připojil přes diodu protože pak bude triak spínat pouze v jedné půlvlně a když budu potřebovat vyšší otáčky tak mám diodu přemostit vypínačem.
Podle mě to nebude fungovat ale třeba ano proto se ptám tady.
Další nápad byl použít tyristorový regulátor protože ten propouští pouze 1 půlvlnu a otáčky motoru by byly poloviční.
Samozřejmě pokud bych dal do série s motorem žárovku nebo výkonový odpor tak se otáčky také sníží ale já chci nějaké lepší řešení.

Děkuji
jardafiala

#2 Příspěvek od jardafiala »

Asi by to chtělo upřesnit jaký je to motor, DC je docela málo....Jinak PWM regulace od číňana za pá korun, nebo zadej "PWM regulátor" do hooooohle a vyber si.
samec

#3 Příspěvek od samec »

Vyhoď kondenzátor.
Olchor

#4 Příspěvek od Olchor »

Dej schema. Regl by měl jet od nuly.
BOBOBO

#5 Příspěvek od BOBOBO »

Běžný stav nezatíženého triaku . Můžeš jak vynechat kond , tak dát na výstup před usměrňovač jen diodu a tu přemosťovat .
Vojtasko123

#6 Příspěvek od Vojtasko123 »

jardafiala píše:Asi by to chtělo upřesnit jaký je to motor, DC je docela málo....Jinak PWM regulace od číňana za pá korun, nebo zadej "PWM regulátor" do hooooohle a vyber si.
Je to kartáčový DC motor.
Žádný PWM regulátor na 230V jsem nenašel všechny jsou většinou max na 60V a i kdyby jsem ho našel tak asi nebude levný.
Vojtasko123

#7 Příspěvek od Vojtasko123 »

samec píše:Vyhoď kondenzátor.
To už jsem zkoušel.
Otáčky na minimum byli menší ale motor dost hučel protože za usměrňovačem nebyla filtrace.
A nejsem si jistý jesli by se motor po delší době nespálil.
Vojtasko123

#8 Příspěvek od Vojtasko123 »

Olchor píše:Dej schema. Regl by měl jet od nuly.
Za regulátorem je můstkový usměrňovač na 10A a 200uF kondenzátor nabíjený přes odpor hodnotu odporu teď nevím.
Přílohy
stažený soubor.jpeg
stažený soubor.jpeg
DukeNuke

#9 Příspěvek od DukeNuke »

A nebylo by lépe nakreslit skutečné schema a ne stažený orázek z netu, který ani nemusí odpovídat skutečnosti? O hodnotách součástek nemluvě...
Olchor

#10 Příspěvek od Olchor »

Když zapojíš P1 jako dělič - tedy spodní konec na zem a jezdec na spoj C1R2 mělo by to regulovat od nuly.
break

#11 Příspěvek od break »

Vojtasko123 píše:
Olchor píše:Dej schema. Regl by měl jet od nuly.
Za regulátorem je můstkový usměrňovač na 10A a 200uF kondenzátor nabíjený přes odpor hodnotu odporu teď nevím.
ten zobrazený regulátor: nedal by se použít na oživování přístrojů namísto té trpné předřadné žárovky? a jaký použít diak?
Vojtasko123

#12 Příspěvek od Vojtasko123 »

ten zobrazený regulátor: nedal by se použít na oživování přístrojů namísto té trpné předřadné žárovky? a jaký použít diak?[/quote]

Myslím že ne protože triak neomezuje proud a vůbec nezáleží jesli máš potenciometr nastavený na minimum nebo na maximum proud bude stále stejný.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“