v poslední době jsem zničil dvě bílé LED a netuším jak. Obě sice trochu svítí, ale až při jmenovitém proudu 20mA, třeba při 10mA už nic. Mají větší úbytek, cca 3.7V@20mA. Ohmmetr, který používá cca 0.4V měřící napětí normálně vidí LED jako izolant, u těch poničených měří stovky ohmů až kiloohmů, v obou směrech. A tyhle divné parametry se různě náhodně mění.
Pátral jsem na netu a našel jsem tvrzení, že modré/bílé LED se dají zničit statickým výbojem, a že se k nim má dávat antiparalelně ochranná dioda, prý dokonce Zenerka.
Nikdy jsem neuvažoval o tom, že by LED mohl ublížit statický náboj, a už vůbec ne v propustném směru. Co si o tom myslíte? Je fakt, že modrá LED má spoustu různých vrstev, třeba je opravdu náchylnější na poškození.
Ty poničené LED prošly soustruhem, takže uvažuju i probíjející soustruh, nebo nějaký triboelektrický jev.

Ale nejvíc podezřívám trafopájku. Nikdy jsem nedával pozor, jak ji zapojuju, teď už si to hlídám. Trafo bez stínění mezi vrstvami pouští na výstup velmi měkké síťové napětí, domnívám se že přes kapacitu mezi primárem a sekundárem, a pak záleží na tom, jak se strčí vidlice do zásuvky, jestli je blízko sekundáru spíš nula nebo fáze.