Zdroj ZPA 5V/50A

Sháníte nebo nabízíte nějaký návod, schéma, manuál, katalogový list (datasheet) ?

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
salzvo

Zdroj ZPA 5V/50A

#1 Příspěvek od salzvo »

Zdravím.
Mám doma tenhle zdroj: ZPA DC205 5V/50A. Jedná se spínaný zdroj, dříve určený asi pro výpočetní techniku. Nemá od toho někdo schéma? Docela by mě zajímalo, jestli (a jak) by se z toho dal udělat regulovatelný zdroj (třeba do 15V).
Přílohy
zdroj_ZPA.JPG
takhle to vypadá...
(68.75 KiB) Staženo 47 x
jano2

#2 Příspěvek od jano2 »

Mam zdroj stejneho vzhladu,no je tam 5V,20A a 12V 4A.Schemu bohužial nemam.Tiež by som ju rad vlastnil...
Malo toho viem,radšej sa spytam.
Jenys
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Jenys »

salzvo píše:Zdravím.
Mám doma tenhle zdroj: ZPA DC205 5V/50A. Jedná se spínaný zdroj, dříve určený asi pro výpočetní techniku. Nemá od toho někdo schéma? Docela by mě zajímalo, jestli (a jak) by se z toho dal udělat regulovatelný zdroj (třeba do 15V).

Tak mám doma také něco takového a mám dojem, že je dokonce 5V/70A, ale to se musím podívat :wink:
Jestli se nepletu, tak mám nejmíň dva a ani nevím, jestli to funguje
Musím se kouknout do garáže :roll:
Když něco nevíte...klidně se zeptejte :) Co vás nezabije, to vás posílí :) Jenys :)
mtajovsky

#4 Příspěvek od mtajovsky »

Předělávat se to moc nedá. Je to vybastleno s čs. součástkami, aby to chodilo tak, jak se to dodává. Kdysi jsem zkoušel upravit takový ZPA zdroj 12V/25A na nabíječku a skončil jsem s odpálenými 4-mi dvojicemi KU.
Jenys
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Jenys »

mtajovsky píše:

Předělávat se to moc nedá. Je to vybastleno s čs. součástkami, aby to chodilo tak, jak se to dodává. Kdysi jsem zkoušel upravit takový ZPA zdroj 12V/25A na nabíječku a skončil jsem s odpálenými 4-mi dvojicemi KU.

Takže je to asi k ničemu, možná tak to rozebrat a na součástky, chladiče a tak. Hm, já to kdysi také dostal a tak asi se to už k ničemu nehodilo, tak to vyhazovali :) Kouknu na to někdy co s tím, ať to nezabírá místo :)
Když něco nevíte...klidně se zeptejte :) Co vás nezabije, to vás posílí :) Jenys :)
salzvo

#6 Příspěvek od salzvo »

Já jsem to koupil v nějakém výprodeji za pár korun (zřejmě to nebylo nikdy použité). Dává to celkem přesně 5V. Díval jsem se dovnitř a vypadá to celkem složitě. Na jedné desce je síťová část (nějaké velké kondíky a tyristory) pak tam je nějaké trafo a jedna deska s IO (ta je nějak vyvedená na ten šedý konektor nahoře vpravo - asi nějaké řízení). Zatím leží zabalený v regále (možná ho příležitostně zrecykluju ). :lol:
Kdysi někdo prodával na Aukru návod k těmhle zdrojům. Pokud si dobře pamatuji, tak u toho bylo i schéma.
zdenoeddie
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od zdenoeddie »

Nema niekto nieco podobne ale na 12V (asi 10A) za nejaky dobry peniaz?
stepa
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od stepa »

zdenoeddie píše:Nema niekto nieco podobne ale na 12V (asi 10A) za nejaky dobry peniaz?

Zdroj z PC ti nestaci?
zdenoeddie
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od zdenoeddie »

stepa píše:
zdenoeddie píše:Nema niekto nieco podobne ale na 12V (asi 10A) za nejaky dobry peniaz?

Zdroj z PC ti nestaci?

aj stacil ale co s tymi 5V bez ktorych tych 12V nejak bohvieako nefunguje.potrebujem to na skusacku privesneho vozika :wink:
stepa
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od stepa »

Odkdy nefunguje na ATX zdrojich 12V vetev bez 5V? Mne to normalne funguje, zkousel sem z toho tahat 8A a v klidku to chodilo, pokles napeti v toleranci.
rnbw

#11 Příspěvek od rnbw »

Na niektorych PC zdrojov sa neda 12V vetva zatazovat bez zatazenia 5V.
stepa
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od stepa »

rnbw píše:Na niektorych PC zdrojov sa neda 12V vetva zatazovat bez zatazenia 5V.

To samozrejme vim, ale tohle byvavalo kdysi, pokud se nepletu...dnes uz by mela byt situace jina(co jsem zkousel vsechny zdroje, tak funkcni bez zatizeni 5V vetve-a ze to nebyli zadni mladici). A vymlouvat se nato je podle me blbost...radsi sezenu nejaky jety zdroj, kde mam moznost vice napeti, nez tuhle starou obludu.
Martas...

#13 Příspěvek od Martas... »

Mám podobný zdroj, 5V/20A+12V/8A. Nemáte někdo alespoň popis toho konektoru? Díky. Martin
salzvo

#14 Příspěvek od salzvo »

Který konektor máš na mysli? Jestli ten patnáctipinový hybrid, tak s tím neporadím. :? . Faktem je, že ten 5V zdroj co mám jede v pohodě i bez zapojeného toho konektoru. Akorát jsem si všiml, že ten 15pin konektor končí na nějaké desce s hafo IO.
stefan31

#15 Příspěvek od stefan31 »

Zdroj na foto hore a jemu podobné sa používali v sálových počítačoch napr. typu SMEP (Systém malých elektronických počítačov), na niektorých boli okrem výstupných napätí aj konektory na signály ACLO a DCLO ( v tom značení sa môžem mýliť - je to už dávno :D ), dokumentácie boli viazané v knihách formátu cca A3 na ležato (všetky, čo som mal sú v zbere), mám ešte niekoľko podobných zdrojov, aj sólo na +5V a +12V...môžem nafotiť, ak by niekto mal záujem...

Stefan31
Odpovědět

Zpět na „Návody, schémata, manuály, literatura, katalogové listy (pouze pro registrované)“