Pak jsou ještě trochu chytřejší SSR relé, která mají mód určený pro připojení tansformátoru. Pro 1f nejsou ani nějak drahá.
Koupím autotransformátor
Moderátor: Moderátoři
- tomasjedno
- tomasjedno
Jestliže mám změřený ustálený proud 1kW regltrafa cca 0,5A, pak by ta špička při sepnutí v nule byla jen 1A ?!lesana87 píše:Už je to dlouho, co jsem počítala přechoďáky, ale nějak mě nenapadá, kde by se u ideální indukčnosti vzal nějaký obrovský proudový kmit. Když ji sepnu v nule napětí, naintegruje se tam "jen" dvojnásobný proud oproti ustáleném stavu.
Jaká by ( teoreticky) byla při sepnutí v maximu?
Největší sranda na tom byla, že se to pořešilo úpravou softwaru toho záložního zdroje.tomasjedno píše:Hezký projektHF_Tech píše:rozběh pro 1,5MW trafo připojené na záložní zdroj
Kdyby někdo chtěl vážně pokusovat, tak mám demo desku s obvodem pro měření spotřeby, který umí časování okamžiku sepnutí relé od průchodu nulou. Řídí se to přes UART. Naprogramují se registry a pak se jenom dává povel pro sepnutí a rozepnutí.
- tomasjedno
To je trochu nepřesné, ba zavádějící. Není projektovaná na nekonečný, nýbrž na libovolně veliký konečný proud.lesana87 píše:obrovské kmity i u ideální indukčnosti, ta je projektovaná na nekonečný proud, proti tomu je dvojnásobek zanedbatelný.
I kdybys shromáždila všechny elektrony z viditelného vesmíru (odhaduji, že jich je tak asi 3x10^79, tedy náboj cca 5x10^60 C) a procpala je během 1 ns skrz tu cívku (jsme limitováni rychlostí světla), tak to máš proud 5x10^69 A, což je proti nekonečnu zanedbatelné