Koupím autotransformátor

Přístroje, součástky, náhradní díly. Náhrady součástek, kompatibilita apod.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
HF_Tech

#76 Příspěvek od HF_Tech »

Já si nedělám moc srandu. Už jsem řešil takový rozběh pro 1,5MW trafo připojené na záložní zdroj. Nakonec bylo řešení mnohem jednodušší než si dráteníci představovali :)

Pak jsou ještě trochu chytřejší SSR relé, která mají mód určený pro připojení tansformátoru. Pro 1f nejsou ani nějak drahá.
tomasjedno

#77 Příspěvek od tomasjedno »

lesana87 píše:A psal jsi obrovské kmity i u ideální indukčnosti, ta je projektovaná na nekonečný proud, proti tomu je dvojnásobek zanedbatelný. :wink:
No dobře, no, tak ne obrovské, ale nadměrné. Taky jsem to kdysi počítal, tak jsem si to teď v rychlosti zopáknul a ten cca dvojnásobek sedí.
tomasjedno

#78 Příspěvek od tomasjedno »

HF_Tech píše:rozběh pro 1,5MW trafo připojené na záložní zdroj
Hezký projekt :D
Olchor

#79 Příspěvek od Olchor »

lesana87 píše:Už je to dlouho, co jsem počítala přechoďáky, ale nějak mě nenapadá, kde by se u ideální indukčnosti vzal nějaký obrovský proudový kmit. Když ji sepnu v nule napětí, naintegruje se tam "jen" dvojnásobný proud oproti ustáleném stavu.
Jestliže mám změřený ustálený proud 1kW regltrafa cca 0,5A, pak by ta špička při sepnutí v nule byla jen 1A ?!
Jaká by ( teoreticky) byla při sepnutí v maximu?
lesana87

#80 Příspěvek od lesana87 »

Při sepnutí ideální indukčnosti v maximu přechodný děj nenastane, rovnou tam poteče těch 0,5A. Ale regl trafo má právě do ideální indukčnosti daleko. Jakmile se jádro přesytí, proud letí vzhůru. Při sepnutí v nule k tomu přesycení dojde zcela jistě. Při sepnutí v maximu záleží na remanenci, na kterou stranu bylo jádro zmagnetované při vypnutí. Ale tomasjedno tvrdí, že remanence je zanedbatelný problém, takže při sepnutí v maximu by tam žádný dramatický přechodný děj neměl nastat.
HF_Tech

#81 Příspěvek od HF_Tech »

tomasjedno píše:
HF_Tech píše:rozběh pro 1,5MW trafo připojené na záložní zdroj
Hezký projekt :D
Největší sranda na tom byla, že se to pořešilo úpravou softwaru toho záložního zdroje.

Kdyby někdo chtěl vážně pokusovat, tak mám demo desku s obvodem pro měření spotřeby, který umí časování okamžiku sepnutí relé od průchodu nulou. Řídí se to přes UART. Naprogramují se registry a pak se jenom dává povel pro sepnutí a rozepnutí.
Olchor

#82 Příspěvek od Olchor »

Drobný problém je, že běžná relé mají čas přítahu v řádu desítek ms, tedy srovnatelné s délkou půlperiody. Na experimenty by to chtělo AC SSR bez spínání průchodem nulou.
HF_Tech

#83 Příspěvek od HF_Tech »

Olchor: a na ty 10ky milisekund jsi přišel jak? Tohle slyším papouškovat už hodně dlouho.
Olchor

#84 Příspěvek od Olchor »

v DS - relé RP700 20ms, relé LUN 20ms.... Ostatní jsem nezkoumal. Ale půlperioda trvá 10ms, tak aby bylo relé použitelné, muselo by mít řádově kratší časy přítahu.
HF_Tech

#85 Příspěvek od HF_Tech »

To taky nesmíš použít takovou vykopávku.
Moderní relé za 100Kč pro 16A má přítah typicky kolem 7ms a odpad 3ms.
Olchor

#86 Příspěvek od Olchor »

Ono i těch 7ms je hodně při půlperiodě 10ms. Navíc vDS bývá tenhle parametr jen jako informativní, takže moc nejde použít třeba pro jeho kompenzaci předstihem.
ransom

#87 Příspěvek od ransom »

Než se tady dosyta vykecáte, jinej by to měl dávno hotový. Mně na tohle většinou stačí rezistor ze šuplete a trofejní časový relé. U svýho 5kVA variaku z NDR to mám právě tak.
Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
Olchor

#88 Příspěvek od Olchor »

Však jo, to píšu hned na začátku. Ale forum je od toho, aby se vykecávalo. A zaznělo tady i pár užitečných informací. IMO by stálo za to, oddělit tuhle diskusi někam třeba do teorie.
tomasjedno

#89 Příspěvek od tomasjedno »

lesana87 píše:obrovské kmity i u ideální indukčnosti, ta je projektovaná na nekonečný proud, proti tomu je dvojnásobek zanedbatelný. :wink:
To je trochu nepřesné, ba zavádějící. Není projektovaná na nekonečný, nýbrž na libovolně veliký konečný proud.
I kdybys shromáždila všechny elektrony z viditelného vesmíru (odhaduji, že jich je tak asi 3x10^79, tedy náboj cca 5x10^60 C) a procpala je během 1 ns skrz tu cívku (jsme limitováni rychlostí světla), tak to máš proud 5x10^69 A, což je proti nekonečnu zanedbatelné :D
rnbw

#90 Příspěvek od rnbw »

Kazde cislo je oproti nekonecnu zanedbatelne :D
Odpovědět

Zpět na „Sháňka po přístrojích, součástkách nebo náhradních dílech“