auto-moto, zadní kotoučová brzda, zatlačení pístku

Vše, co se týká elektroniky v automobilech, motocyklech a jiných samohybech

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
sr71

auto-moto, zadní kotoučová brzda, zatlačení pístku

#1 Příspěvek od sr71 »

Chtěl jsem vyměnit destičky na zadních kotoučových brzdách (audi A4 B8, elektrická ruční brzda). Na jedné straně proběhla výměna bez problémů, ale na druhé straně mám problém se zatlačením/zašroubováním pístku, nejde to.
(přípravek na zatlačování mám, diagnostikou jsem "otevřel zadní brzdiče", poté je potřeba pístek přípravkem zašroubovat/zatlačit)
Přitom pístek se při otevírání/zavírání brzdiče diagnostikou o kousek pohybuje v axiálním směru, takže zatuhlý snad být nemůže. Taky to kolo nejspíš normálně brzdí protože auto bylo cca měsíc zpět na stk a žádný problém nebyl.
Co s tím? použít větší sílu? Není mě moc jasné kde to může být zatuhlé.
Potřeboval bych vědět jak je to uvnitř řešené, našel jesm řez jak by to mohlo uvnitř vypadat, podle toho nákresu by se možná pístkem při zatlačování točit nemuselo (ale na čele pístku jsou výřezy, za které je možno pístek přípravkem chytit pro otáčení)
Přílohy
el brzda.jpg
el brzda.jpg
Naposledy upravil(a) sr71 dne 08 čer 2025, 14:59, celkem upraveno 1 x.
Pikofarad

#2 Příspěvek od Pikofarad »

Jestli to nebrzdí ten motorek ruční brzdy,ten může být zaseknutý.Mělo by se jim dát nějakým klíčem,u mojeho J11 torxem otáčet
Naposledy upravil(a) Pikofarad dne 08 čer 2025, 14:52, celkem upraveno 1 x.
jurosdi

#3 Příspěvek od jurosdi »

Teraz som menil btrzdy na BMW F11 a tam sa piest len tlačí elektrická ručná). V zásade sa tlak kombinovaný s otáčaním používal na zadných kotúčových brzdách bez elektromotora. Nemáš náhodou plnú nádobku na kvapalinu a piest nemá kam kvapalinu natlačit???
sr71

#4 Příspěvek od sr71 »

Nádobku jsem měl při práci na brzdách otevřenou. Motorek se při hýbání diagnostikou zdá se, točí normálně.
ace_ventura

#5 Příspěvek od ace_ventura »

To že by byl zatuhlý pístek by nebylo nic výjimečného i u takto "mladého" auta. Předpokládám, že systém je u těch koncernových brzdičů shodný a když jsem dělal Passata tak to po odblokování v diagnostice šlo 1. půl otáčku taky ztuha. A točit bylo potřeba.
Rozhodně se mi osvědčilo povolit před zatlačáváním odvzdušňovák. Přeci jen tlačit kapalinu kanálky v ABS jednotce klade odpor a navíc to se to případně vytlačí i s bordelem.
sr71

#6 Příspěvek od sr71 »

Taky si myslím že by se mělo pískem otáčet, na druhém kole jsem to tak i udělal. Je divný že na tomto videu se při zatlačování pístek neotáčí https://youtu.be/xYoScxui2w4?si=LhukgtGS8rCLAUdw
Naposledy upravil(a) sr71 dne 08 čer 2025, 17:56, celkem upraveno 1 x.
josef_novak

#7 Příspěvek od josef_novak »

Každá motorizace bude mít jiné velikosti kotoučů a nejspíš i konstrukci celé brzdy.
vrky

#8 Příspěvek od vrky »

U elektrické ručky nic nazatlačuješ. Jak ji pomocí diagnostiky otevřeš, musí pístek zajet do třmenu nadoraz. To si pohlídá jednotka. Musí být oba pístky stejně zajeté. Jak nejsou, tak je to špatně a pravděpodobně třmen na repas nebo nový (jetý). Zavření si pohlídá jednotka pomocí měření proudu do motorků až dojedou na doraz na desky.
sr71

#9 Příspěvek od sr71 »

to jsem si taky myslel že pístky diagnostikou zasunu naplno do třmenu, ale v praxi jsem to zatím neviděl, asi 2 roky zpět jsem asistoval při výměně zadních destiček na Volvo XC60 (taky s el. ruční brzdou) a tam jsme motorky brzd roztáčeli připojením externího napětí přímo na svorky motoru a taky se pístky musely poté ještě ručně zatlačit
vrky

#10 Příspěvek od vrky »

Na passatu b6 mě pístky zajíždějí zároveň se třmenem. Ale jednou byl problém s pravým pístkem že nešel vysunout. Musel se rozdělat a opravit. Šroubovice protočila matku v pístku a strhla mechanismus.
sr71

#11 Příspěvek od sr71 »

Taky si myslím že vy se mělo pískem otáčet, na druhém kole jsem to tak i udělal. Je divný že na tomto videu se při zatlačování pístek neotáčí https://youtu.be/xYoScxui2w4?si=LhukgtGS8rCLAUdw
PCmaniac99

#12 Příspěvek od PCmaniac99 »

U elektronické brzdy koncernu vw není potřeba pístkem otáčet. Stačí pístek zatlačit. Otázka je, jestli když jsi pomocí diagnostiky provedl 1 krok pro výměnu destiček, tak jestli vrčeli oba třmeny... Jestli je elektromotorek jen 2 pin tak si dej něco mezi staré destičky místo kotouče a vem dráty a 12V (autobaterii např.). vnitřek brzdiče můžeš "zatočit" i takto jen musíš vyzkoušet polaritu a když to dojede na doraz tak to zbytečně netrápit. Jestli už máš novější 5ti pin nebo tak nějak tak tam to nemám vyzkoušené.
BOBOBO

#13 Příspěvek od BOBOBO »

Řečeno jinak , když se vrátí motorový posun uvnitř , což není vidět , můžeš píst zatlačit zpět .
sr71

#14 Příspěvek od sr71 »

PCmaniac99 píše:...Otázka je, jestli když jsi pomocí diagnostiky provedl 1 krok pro výměnu destiček, tak jestli vrčeli oba třmeny..
motorky se točí v obou třmenech, zkoušeno poslechem, a je to i vidět na na pístku že se trochu pohne když motorek dojede na doraz. A taky diagnostika zobrazuje proud motorkem, při najetí do krajní polohy stoupne hodnota na cca 17A (to se mi zdá nějak moc), ale u obou motorků cca stejná a téměř ve stejném okamžiku, takže ty oba motorky se pohybují téměř synchronně.
Pikofarad

#15 Příspěvek od Pikofarad »

Sundal bych celý motorek,pak se zjistí jestli nemá vadnou převodovku nebo je zarezlý pístek
Torxem by mělo jít hýbat s válečkem,nejspíš bude posunován šnekem
Přílohy
Audi1.jpg
Audi1.jpg
Odpovědět

Zpět na „Auto - Moto technika“