Obrazovka 8LO29I
Moderátor: Moderátoři
- onlyvikastar
Dobrý den, děkuji a pomoc.masar píše:Ztrojovač třeba takový:
Koukal jsem na citované schéma. Proč je možné se setkat s návody kde je na místo propojení sekundáru transformátoru a ztrojovače použit kondenzátor, vizualizace je zde.
Předem děkuji za vaše reakce.
----
Pro lepší představu o funkci obvodů je dobré obvody simulovat a sledovat, jak se jednotlivé součástky chovají. Zmíněný ztrojovač jsem ti nasimuloval zde. Můžeš si sám vyzkoušet zapojit do něj tvůj kondenzátor a zjistit, "co to udělá".
V té simulaci si všimni, že kondenzátor usměrňovače (C3) je po zapnutí/resetu v první půlvlně namáhán opačnou polaritou napětí, což se elektrolytu nemusí líbit. Jistě tě napadne, jak lze tomuto stavu snadno zabránit.
A pak si ještě všimni, jak velký proud ze sítě teče po zapnutí a ve špičkách. Ani tohle není pro součástky zdravé. Jistě tě napadne, jak to "ozdravit".
- onlyvikastar
Každopádně bod na stínítku mne dělá starosti, konkrétně jeho mizerná svítivost. Na výstupu z násobiče mám necelých 1,2 kV, ale bod je koukatelný pouze po zhasnutí světla. Bod jsem samozřejmě vystředil za pomoci napětí (270 V) a kombinace potenciometrů a odporů. Mám postavený schéma z první stránky od přispěvatele Hill.
V některým AMARu byla zmínka o astigmatismu, pokud si dobře pamatuji tak je možné připojit anodové napětí na některý pin (G3, G2, nevím) a následně jej za pomoci potencimetru regulovat - zvyšovat, snižovat svítivost bodu. Napětí s kterým obrazovka pracuje bude vyšší, pokud dobře počítám tak skoro 1,5 kV. Výše uvedené AMARo už k dispozici bohužel nemám.
Mohl by mne někdo v této věci navést/pomoci? Předem děkuji
Co se týče jasu, tak při stejném proudu paprsku jde jas nahoru s energií, tj. s urychlovacím napětím.
Při malém urychlení hrozí, že velkým proudem si popálíš stinítko a takové obrazovky tu mám, sám jsem je zmršil