Obrazovka 8LO29I

Náhrady součástek všeho druhu, informace a dotazy k součástkám

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
danhard

#46 Příspěvek od danhard »

Myslím, že by si ty rady měl onlyvikastar nějak odpracovat :D
masar

#47 Příspěvek od masar »

Ale on už tady pracuje dost dlouho, veden dobrým úmyslem. Mně by se jeho násobič líbil, kdyby fungoval. A Delon by mu záviděl.
Ti kluci, co tenkrát zatloukli hřebík s drátem do sloupu, a pověsili žárovku tatínkovi do dřevníku, měli taky pěknou představu...
:wink:
onlyvikastar

#48 Příspěvek od onlyvikastar »

masar píše:Ztrojovač třeba takový:
Dobrý den, děkuji a pomoc.
Koukal jsem na citované schéma. Proč je možné se setkat s návody kde je na místo propojení sekundáru transformátoru a ztrojovače použit kondenzátor, vizualizace je zde.

Předem děkuji za vaše reakce.
masar

#49 Příspěvek od masar »

Z dotazu vyplývá, že nerozumíš tomu zapojení. Ztrojovač na schematu se skládá ze dvou částí: jednoduchého půlvlnného usměrňovače (zeleně orámováno) a zdvojovače napětí (červeně orámováno). Jejich napětí se sčítají (C6+7 je "opřen" o C3). Kondenzátor, který jsi tam dokreslil, by pouze "změkčoval" výsledné napětí (tzn. zvyšoval impedanci zdroje, snižoval maximální proud). Samotný jednocestný usměrňovač by s ním nefungoval vůbec (přidaný kondenzátor by se neměl kudy vybíjet).
----
Pro lepší představu o funkci obvodů je dobré obvody simulovat a sledovat, jak se jednotlivé součástky chovají. Zmíněný ztrojovač jsem ti nasimuloval zde. Můžeš si sám vyzkoušet zapojit do něj tvůj kondenzátor a zjistit, "co to udělá".
V té simulaci si všimni, že kondenzátor usměrňovače (C3) je po zapnutí/resetu v první půlvlně namáhán opačnou polaritou napětí, což se elektrolytu nemusí líbit. Jistě tě napadne, jak lze tomuto stavu snadno zabránit.
A pak si ještě všimni, jak velký proud ze sítě teče po zapnutí a ve špičkách. Ani tohle není pro součástky zdravé. Jistě tě napadne, jak to "ozdravit".
Přílohy
ztrojovač.png
ztrojovač.png
danhard

#50 Příspěvek od danhard »

Zdroj 230V má vnitřní odpor jako elektrárna :D
onlyvikastar

#51 Příspěvek od onlyvikastar »

Současná situace je taková že zalité (žhavící) trafo má v sérii připojený 1Ω (4W), napětí na výstupu při zátěži je 6,7 V...optimální situace
Každopádně bod na stínítku mne dělá starosti, konkrétně jeho mizerná svítivost. Na výstupu z násobiče mám necelých 1,2 kV, ale bod je koukatelný pouze po zhasnutí světla. Bod jsem samozřejmě vystředil za pomoci napětí (270 V) a kombinace potenciometrů a odporů. Mám postavený schéma z první stránky od přispěvatele Hill.
V některým AMARu byla zmínka o astigmatismu, pokud si dobře pamatuji tak je možné připojit anodové napětí na některý pin (G3, G2, nevím) a následně jej za pomoci potencimetru regulovat - zvyšovat, snižovat svítivost bodu. Napětí s kterým obrazovka pracuje bude vyšší, pokud dobře počítám tak skoro 1,5 kV. Výše uvedené AMARo už k dispozici bohužel nemám.
Mohl by mne někdo v této věci navést/pomoci? Předem děkuji
danhard

#52 Příspěvek od danhard »

Astigmatismus tam je, abys měl anodu v okolí vychylovaček na stejném potenciálu, jinak Ti to fokusuje s vychýlením.

Co se týče jasu, tak při stejném proudu paprsku jde jas nahoru s energií, tj. s urychlovacím napětím.

Při malém urychlení hrozí, že velkým proudem si popálíš stinítko a takové obrazovky tu mám, sám jsem je zmršil :D
Odpovědět

Zpět na „Součástky“