Osciloskop - samodomo výroba Ukončeno.

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
HF_Tech

#16 Příspěvek od HF_Tech »

Kdyby si to Habesan rozmyslel, tak se stavím do řady.
Habesan
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od Habesan »

Ano, vem si ho.
Budu raději když si ho vezmeš ty, jak už jsem naznačil v pondělí.

A když Mírovi ulehčíš také od nějakých dalších zásob, bude to jenom dobře.
josef-1

#18 Příspěvek od josef-1 »

U tohoto osciloskopu je velmi problematické nastavování vertikálního zesilovače. V dávné době, jsem se při jeho stavbě s tím dlouho zabýval, ale výsledek nebyl nikdy dost uspokojivý. Toto trápení jsem vyřešil zhotovením nového, modernějšího zesilovače, který byl popsán asi v RK3/74. Obrazovku jsem nahradil B7S2. Přikládám 2 foto z provedené úpravy.
Možná se najou bastlíři, kteří mají lepší zkušenost, ale bohužel já jsem to vyřešil takto.
Všem bastlířům přeji jen vše dobré.
Přílohy
DSCN4090.JPG
DSCN4090.JPG
DSCN4089.JPG
DSCN4089.JPG
ondraN

#19 Příspěvek od ondraN »

Hezká práce :!:
Celeron

#20 Příspěvek od Celeron »

RK3/1974 byla výborná kuchařka na měřící metody všeho možnýho pomocí osciloskopu. V podstatě jsem se na tom časáku vyučil na osciloskopistu. :lol:
Ve škole byl jen jeden funkční Křižík a na něj nás vyučující nechtěli pouštět aby jsme ho nerozbili. :roll: Takže doma s vlastním bastlem podle sešitku Radioamatérská škola č.36 "Miniaturní dvouelektronkový osciloskop" co kdysi vydávaly Drobný zboží nebo co to bylo.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
EKKAR

#21 Příspěvek od EKKAR »

Celeron píše:... Takže doma s vlastním bastlem podle sešitku Radioamatérská škola č.36 "Miniaturní dvouelektronkový osciloskop" co kdysi vydávaly Drobný zboží nebo co to bylo.
Nejdřív Pražský obchod potřebami pro domácnost, pozdějc ELEKTRA, prodejna radiotechnického a elektrotechnického zboží, nakonec Domácí potřeby, furt na stejný adrese Praha II, Václavské náměstí 25. Dvouelektronkovej škopíček s pásmem 16Hz až 0,1MHz vyšel v příčurce č.36, s obrazovou baňkou 7QR20, osazení 2x pentoda (1x EF80 nebo E180F, případně EF861 + 1x EL83).
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Celeron

#22 Příspěvek od Celeron »

Nejmenovalo se to Karle nakonec Diamant? V suterénu prodejna součástek. 7QR20 jsem koupil právě tam, jestli mě paměť neklame, stála normalizačních 155 Kčs. A za mnou ve frontě stál Karel Černoch. Co sháněl už nepamatuju. Tenkrát měl zrovna dlouhej zákaz kvůli "Píseň o mé zemi".
Jirka

EKKAR

#23 Příspěvek od EKKAR »

Netuším, v tý době jsem se patrně ještě nebyl schopnej pohybovat vlastní silou a byl jsem houpán v tátovejch trenclích ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Hill
Administrátor

#24 Příspěvek od Hill »

7QR20 se dala koupit i v Pardubicích ve Smilovce (tam jsem ji kupoval na podzim 1969, ceny byly stálé, protože úředně stanovené: 155 Kčs). Ale muselo se to vyšlapat, kdy zrovna co dostali, ani zdaleka ne pokaždé jsem tam napoprvé sehnal, pro co jsem tam přišel.
Slavná Hruškova věta "neseženete-li, nahraďte to tím, co seženete..." ještě nebyla zformulována (autor tehdy ještě ani v plánu nebyl), ale uplatnila se častěji, než po jejím vyhlášení.

Jako študáci jsme častěji vymetali bazary za rohem u podjezdu a druhý na rohu náměstí za Zelenou bránou. S mimotolerantními součástkami tolik nebolelo, když nepřežily naše pokusy, a někdy nás to docela vyškolilo.

V Praze to byl Diamant, ale zajímavější pro nás tehdy byla Elektronika Ve Smečkách, Radioamatér v Žitné a bazar v Myslíkově, od půlky sedmdesátek ještě pasáž Compo na Karláku - mezi prodejnami do deseti minut pěšky.
Eleman

#25 Příspěvek od Eleman »

Ono toho bylo víc - Martinská ještě byla v dosahu těch deseti minut, pak ještě Budečská, Dlouhá, bazar vyšehradská a další, ale to už byl větší perimetr. Jó to byly časy, než to člověk všechno oběhl a vystál fronty...
Člověk se celý život učí jenom proto, aby ve stáří všechno zapomněl.
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
EKKAR

#26 Příspěvek od EKKAR »

V okolí toho Václaváku ještě pamatuju prodejnu Kovomatu v Růžovce - tam jsem jezdíval shánět i hnilíkový profily na chladiče a podobný zvěrstva ...
Eleman

#27 Příspěvek od Eleman »

Jj, teď je tam snad nějakej PC bazar
Člověk se celý život učí jenom proto, aby ve stáří všechno zapomněl.
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
Celeron

#28 Příspěvek od Celeron »

EKKAR píše:V okolí toho Václaváku ještě pamatuju prodejnu Kovomatu v Růžovce - tam jsem jezdíval shánět i hnilíkový profily na chladiče a podobný zvěrstva ...
Jmenovalo se to počátkem osmesátek Hutník. Snad jedinnej krám v republice, kde se daly legálně koupit měděný trubičky do destiláku na samohonku a jiný pochutiny. :wink:
Jirka

EKKAR

#29 Příspěvek od EKKAR »

No jo, to tam Bobobobeš musel nejspíš bejt pečenej-vařenej-destilovanej ...
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“