Motor Pure -Tech

Vše, co se týká elektroniky v automobilech, motocyklech a jiných samohybech

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
EKKAR

#76 Příspěvek od EKKAR »

Tomasjedno - už to nechlastej, blbneš z toho jako Bobobeš. Kbulda napsal, že měl ŠÍŘKU kola o 10mm větší, ostatní parametry shodný - a ty tady blábolíš něco o průměru jiným o půl palce. Ale z tý STK ho vyhodili oprávněně - ten centimetr šířky jinak, POKUD NEJSOU TAKOVÝ ROZMĚRY UVEDENÝ JAKO POVOLENÁ MOŽNOST VE VELKÝM TECHNIČÁKU, je opravdu dostačující na to, aby auto neprošlo.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
tomasjedno

#77 Příspěvek od tomasjedno »

Jsi tak … nebo navedenej?
Když má šířku kola o 10 mm větší a stejný profil (hádám tak 60), tak má výšku boku pláště (a tedy i poloměr kola) o 6 mm větší. Kapišto?
p32

#78 Příspěvek od p32 »

A o čem ještě tak odborně diskutujete? Když tam má něco, co není povolené v techničáku, tak to není způsobilé. Milimetry jsou tak pro děcka.
AZK401

#79 Příspěvek od AZK401 »

p32 píše:Nechápu, jak někdo může rozlišovat velikost podle toho, jestli je to na zimní nebo letní období, když má povolenou jen tu jednu velikost.
Některý TRM se v zimním provedení ani nevyrábějí. Pak je ze zákona povolený o stupeň nižší. Ale jsem línej hledat, v čem. Možná jenom rychlostní index? Měli jsme to u Superbů 3,6, ale paměť už neslouží.
p32

#80 Příspěvek od p32 »

Co myslíš tím TRM?
tomasjedno

#81 Příspěvek od tomasjedno »

AZK401 píše:Pak je ze zákona povolený o stupeň nižší.
No já mám u jednoho auta v TP požadovaný rychlostní index léto/zima 230/160 (maximálka 210) a u druhého 300/210 (maximálka 250). Zákon s tím nemá co dělat.
EKKAR

#82 Příspěvek od EKKAR »

Zákon říká, že pokud se jako zimní použijou gumy s nižší maximálkou, musí na to při jejich nasazení trvale upozorňovat cedulka/nápis v zorným poli řidiče.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
tomasjedno

#83 Příspěvek od tomasjedno »

Trochu bych to upřesnil. Musí to být, pokud jsou nasazeny zimáky s nižší maximálkou než je max. konstrukční rychlost vozidla (tzn. i v případě, že vyhovují zápisu v TP). Říká to vyhl. 341/2002 Sb.
V mém případě auto s předepsanými letními/zimními 230/160 a max. konstrukční rychlostí 210 - nasazeny zimáky 210, takže cedulku nemusím.

Zajímalo by mě, odkud se bere hojně tradovaná hláška, že zimáky mohou mít nižší maximálku, než jaká je pro ně předepsaná v TP. To podle mne může platit jen v případě, že v TP není uvedena separé hodnota pro zimáky. Pokud uvedena je, tak podle mne přes to vlak nejede.

P.S. Samozřejmě to cedulkování vede k tomu, že se po zimě nesundá, takže tam je celoročně s tím, že se na ni dlabe, a to celoročně.
Koupil jsem takhle v červnu auto na letních gumách a s cedulkou o omezení rychlosti :-)
rnbw

#84 Příspěvek od rnbw »

Vacsina ludi tych 210 a ani 160 nejazdi. Cedulka je tam kvoli STK permanentne.
Hill
Administrátor

#85 Příspěvek od Hill »

V superbech a dvojkových TDi dvoulitrech oktávkách jsme měli po výměně za zimáky servisem nastavenou maximálku (170), která na nás v Německu otravně cinkala a blikala na maxidotu, kdykoli jsme chtěli po dálnici mazat s ostatními. U dnešních aut by to asi rovnou omezilo rychlost.

Ta nálepka tam samozřejmě byla taky na palubce nad spojkovým pedálem.
Ovšem je pravda, že když přijedu v létě na STK na letních, které odpovídají zápisu v techničáku, nikdo ty zimní a jejich rychlostní index s nálepkou řešit nebude.
Odpovědět

Zpět na „Auto - Moto technika“