Co s rybízem
Moderátor: Moderátoři
Co s rybízem
Tak bych chtěl zkusit víno. Máte s tím někdo osobní zkušenost? Rybízu mám asi tak 15 kg dohromady, má to smysl se s tím matlat? Postup, poměry, jaký kvasinky? Pro červenej, černej nebo řezanej. Teoretický bláboly z internetu mě nezajímají, jen reálný osobní zkušenosti.
Díky!
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Mám jich zavařených asi 20 sklenic 0,7l marmelády, možná je vyklopím a taky dám kvasit.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Říkám, kdybych to k tobě neměl 100 kiláků jednu cestu, tak nad tím budu uvažovat. To máš jen na cestu minimálně 3 hodiny ... Ale pokud budeš dávat kvasit, tak černej rybíz musíš nejdřív podrtit, má asi 5x tužší šlupku na bobulce, než červenej a trvalo by to zbytečně dlouho. Nebožtík děda kupoval "vinný" kvasinky v Řempu, kde je koupit teď netuším - nejen rybízový, ale vůbec všecky domácí "ovocný vína" = pochop jako "tlamolepy&bolehlavy" jsou pro mě urážka poctivýho pití, který může vyjít jedině spirálovou trubkou z měděnýho kotle ...BOBOBO píše:Černý si můžeš Karle přijet otrhat , za pár dní spadne .......
A kutilmile - nelituju tě
- jezevec
- Hlavní moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Není potřeba žádných kvasinek. Jeden den to necháš v teple a jakmile to začne kvasit, dáš to do chladu, třeba do sklepa. Pokud bys to nechal v teple, dojde k bouřlivému kvašení a bude z toho hned víno.
Višňák je nejchutnější, když se pije jako "burčák", trochu alkoholu a nasládlá chuť. Když začne "přecházet", tj více alkoholu a chuť do hořka, stačí jej oživit trochou vody s cukrem (cukru podle chuti).
Po vykvašení je z toho rybízové víno, co chutná asi jen bezdomovcům.
Z černého ani smíchaného mi moc nechutná.
Vzniklo z toho něco jemně fialového, říkali jsme tomu tutti frutti, stočili jsme toho na podzim asi 36 litrů s tím, že jestli to nebude pitelné, necháme to vypálit, nebo to svaříme na čúčo, ale ani na to už nedošlo.
Do poslední kapky se to vypilo na hromadné oslavě našeho třetího Silvestra v paneláku, pili to i původem Moraváci a neuráželo je to, a jestli, tak se zapřeli, protože kvůli tomu "tutti frutti" čekali, že to spontánně spustí něco, co bylo k vidění ve stejnojmenném pořadu na OK3, zato plasticky a bez brýlí. Na to bohužel nedošlo, v šest ráno jsme to v pohodě rozpustili, nikdo nelezl po stěně, nevzpomínám, že by si pak někdo stěžoval na bolehlav, jen na Tři krále nám ještě prdy voněly po jablečných jadýrkách.
A kutilmile - nelituju tě