Jak fungují analogové hodíny řízené DCF

Základní principy, funkce, rovnice, zapojení - t.j. vše, co byste měli vědět, než se pustíte do praktické realizace elektronického zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
bu2520

Jak fungují analogové hodíny řízené DCF

#1 Příspěvek od bu2520 »

Do venkovních hodin jsem pořídil nový strojek a v rámci pokroku jsem pořídil strojek řízený DCF, velikostí stejný jako bez . A přemýšlím jak to vlastně snímá pozici ruček.
mi-ro

#2 Příspěvek od mi-ro »

Ve strojku jsou skutečně snímače pohy ruček. Po vložení baterie se rafice rozjedou a zastaví na 12.00h. Po synchronizaci DCF pak dopočítá chybějícící čas mezi 12.00 a skutečným časem a tam se rafice zrychleným posunem dopraví.
..to bude jen ňákej odpůrek
Ivan_01

#3 Příspěvek od Ivan_01 »

a ako sa nastavuje Time zone ? Daj odkaz na ten strojček, prípadne návod.
pocitujlasku

#4 Příspěvek od pocitujlasku »

dcf nema timezone. tym, ze pokryva len urcite krajiny, tak posiela priamo +1, alebo +2 hod plus priznak ci je to normalny, alebo letny cas
No vidis, a tak si sa bal
Ivan_01

#5 Příspěvek od Ivan_01 »

strojček s DCF môžem mať na Slovensku, v Kaliningrade (alebo dokonca v Bielorusku) alebo v Írsku. Každá z týchto krajín je v inom časovom pásme. Ako nastavím lokálny čas ? Tak bola myslená otázka.
rnbw

#6 Příspěvek od rnbw »

Na niektorych hodinach sa da nastavit offset, na mnohych ale nie.

V Bielorusku bude signal uz asi slaby a nepouzitelny.
Hill
Administrátor

#7 Příspěvek od Hill »

No, nevím: v noci je signál DCF77 zachytitelný i v Bombaji (pardon - v Mumbaii), ale tam mají o 6,5 hodiny víc...
rnbw

#8 Příspěvek od rnbw »

Hodiny s tym mavaju problemy aj tu.
mi-ro

#9 Příspěvek od mi-ro »

Některé DCF s displayem posun mají. U mechanických jsem neviděl. Ale to neznamená že neexistuje. A letní/SE čas mechaniky umí. To se vždycky ve 2.00h rozjedou buď o 1 nebo 11hodin.
Naposledy upravil(a) mi-ro dne 09 črc 2025, 16:10, celkem upraveno 1 x.
..to bude jen ňákej odpůrek
Valdano

#10 Příspěvek od Valdano »

Ivan_01 píše:strojček s DCF môžem mať na Slovensku, v Kaliningrade (alebo dokonca v Bielorusku) alebo v Írsku. Každá z týchto krajín je v inom časovom pásme. Ako nastavím lokálny čas ?
To záleží na tom co umožňují konkrétní hodiny, které mají integrovanou synchronizaci času přes DCF77.

Je potřeba počítat s tím, že čas DCF77 je synchronizován s UTC a automaticky zohledňuje středoevropský čas (SEČ) a středoevropský letní čas (SELČ). V zemích kde je časové pásmo odlišené se musí na hodinách, které používají DCF77 nastavit vhodný offset případně jiné časové pásmo a pokud to hodiny neumožňují pak je synchronizace pomocí DCF77 v daném místě nepoužitelná a pokud se dá v hodinách vypnout pak leda vypnout a nastavovat čas ručně.

Výjimkou mohou být různé lokálně vyráběné nebo upravované hodiny, které v sobě mají integrován přijímač DCF77 a obsahují pevně při výrobě nebo úpravě dané jiné časové pásmo bez možnosti změny uživatelem. DCF77 synchronizace času u takových upravených hodin pak bude fungovat správně jen v časovém pásmu, pro které mají tu pevnou úpravu.
Mikras
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od Mikras »

Pokud se hodinový strojek DCF osazuje do ciferníku, je potřeba sundat ručičky. Pokud vím, není na nich žádný klíč ani aretace "správné" polohy. Takže po vložení baterie se počká, až se mechanismus zastaví a opatrně se nasadí ručičky na 12:00:00

Pokud budeme v jiném časovém pásmu, není problém nastavit "offset" tak, že si ručičky nasadím na 1:00:00 nebo i na Hillových 6:30:00

Ale podotýkám, že NASADIT ručičky, ne je tam ručně docvrnkat. Moje mechanické DCF se seřizují ráno v 1:00 a pak pár minut čekají na synchronizaci se signálem a pak nastaví přesný čas. V takovém případě by při offsetu 1 hodiny proběhla synchronizace ve 2h ráno místního času, nebo u Hilla až v 7:30, což by už mohlo být trochu problém.

Pokud jde o změnu pásmového a letního času, změna probíhá až po noční synchronizaci a ke správnému načtení času dochází až následující synchronizaci. Nebo jí lze vynutit ručně resetem, případně vytáhnutím a vložením baterie. U číslicového zobrazení je to jak kdy, podle typu hodin.
martinkopp

#12 Příspěvek od martinkopp »

bu2520 píše:Do venkovních hodin jsem pořídil nový strojek a v rámci pokroku jsem pořídil strojek řízený DCF
V rámci pokroku sis měl pořídit rovnou GPS. Když někdo v okolí zapne neodrušený frekvenční měnič nebo něco podobného, můžeš být s DCF nahraný.
bu2520

#13 Příspěvek od bu2520 »

Aretace tam je , trochu mě vyškolila, protože návod je pro zbabělce. Tak jsem jí nevyndal i když jsem podle obrázku dal všechny ručky na 12 , ale nevytáhl aretační kolík, tak vteřinovka jen cukala. Pak už hodiny tryskem najely na správný čas.
Stále mi vrtá hlavou ten mechanicko elektronický princip, ale nějak se mě je nechce rozebrat :D když fungují.
GPS mechanický strojek jsem neviděl, ale třeba existuje.
Artaban001

#14 Příspěvek od Artaban001 »

Je tam primitívní optozávora, která snímá "paprsky" koleček. Kdyby jste viděli rozebranou mechaniku, viděli by jste, jak mají sledovaný kolečka nestejně široký "šprušličky". Sledovaný kola jsou za sebou. Prvně se nastaví sekundy na výchozí stav, pak hodiny a potom minuty. Posuv timezone mají strojky, co mají na zadní straně tlačítka
Milda134
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od Milda134 »

U 30 let starých mechanických DCF hodin z Konráda to fungovalo tak, že se tlačítkem posunula sekundová ručička na dvanáctku a ručně se nastavila nižší celá hodina. Po synchronizaci se hodiny posunuly jen o požadované minuty na správný čas.
Odpovědět

Zpět na „Teorie“