Jak fungují analogové hodíny řízené DCF
Moderátor: Moderátoři
Jak fungují analogové hodíny řízené DCF
- pocitujlasku
To záleží na tom co umožňují konkrétní hodiny, které mají integrovanou synchronizaci času přes DCF77.Ivan_01 píše:strojček s DCF môžem mať na Slovensku, v Kaliningrade (alebo dokonca v Bielorusku) alebo v Írsku. Každá z týchto krajín je v inom časovom pásme. Ako nastavím lokálny čas ?
Je potřeba počítat s tím, že čas DCF77 je synchronizován s UTC a automaticky zohledňuje středoevropský čas (SEČ) a středoevropský letní čas (SELČ). V zemích kde je časové pásmo odlišené se musí na hodinách, které používají DCF77 nastavit vhodný offset případně jiné časové pásmo a pokud to hodiny neumožňují pak je synchronizace pomocí DCF77 v daném místě nepoužitelná a pokud se dá v hodinách vypnout pak leda vypnout a nastavovat čas ručně.
Výjimkou mohou být různé lokálně vyráběné nebo upravované hodiny, které v sobě mají integrován přijímač DCF77 a obsahují pevně při výrobě nebo úpravě dané jiné časové pásmo bez možnosti změny uživatelem. DCF77 synchronizace času u takových upravených hodin pak bude fungovat správně jen v časovém pásmu, pro které mají tu pevnou úpravu.
Pokud budeme v jiném časovém pásmu, není problém nastavit "offset" tak, že si ručičky nasadím na 1:00:00 nebo i na Hillových 6:30:00
Ale podotýkám, že NASADIT ručičky, ne je tam ručně docvrnkat. Moje mechanické DCF se seřizují ráno v 1:00 a pak pár minut čekají na synchronizaci se signálem a pak nastaví přesný čas. V takovém případě by při offsetu 1 hodiny proběhla synchronizace ve 2h ráno místního času, nebo u Hilla až v 7:30, což by už mohlo být trochu problém.
Pokud jde o změnu pásmového a letního času, změna probíhá až po noční synchronizaci a ke správnému načtení času dochází až následující synchronizaci. Nebo jí lze vynutit ručně resetem, případně vytáhnutím a vložením baterie. U číslicového zobrazení je to jak kdy, podle typu hodin.
- martinkopp
Stále mi vrtá hlavou ten mechanicko elektronický princip, ale nějak se mě je nechce rozebrat
GPS mechanický strojek jsem neviděl, ale třeba existuje.
- Artaban001