Černý plast po umytí zbělal
Moderátor: Moderátoři
Raz som skúšal na obnovu poškriabaného "plastu" nejakú "vodičku" z alíka (môžem dohľadať) ... prvý dojem bol fajn, no nesmelo sa to HNEĎ utrieť..na tom plaste - stratil sa účinok... po pár dňoch a "zaleštení"- pošúchaním bavlnenou tkaninou to bolo ako za mlada...Veda ide v pred!
- vzduchonic
Stalo se to po umytí jarovou vodou a fleky se objevily jen kolem potenciometru. Nejdřív vyzkouším tan antistatický sprej a pak nějaký ten oživovač. Horkovzdušku vidím až jako poslední možnost.
A kutilmile - nelituju tě
- vzduchonic
- vzduchonic
Možná tomu tak není, ale napadá mě, že celý povrch, jak je vystaven světlu, je degradovaný a fleky u ovládacích prvků vznikly tak, že se do pórů zatřela původně čirá mastnota, která působením saponátu zbělala. Podobně zbělá povrch (víceméně do hloubky) zbytků polymerovaného rostlinného oleje na nádobí, když ho po dlouhé době začneme čistit saponátem. Ten saponát do té víceméně tuhé mastnoty může propašovat vodu a na rozhraních mezi nimi může vznikat ten odraz světla. Otázkou je, jestli by se ta mastnota dala úplně vymýt. Pak by fleky mohly nadlouho zmizet, i když by byl povrch dále porézní. Myslím si, že ty různé oživovače tady ovlivní bílý zákal té nečistoty. Třeba ji trochu rozpustí, ona tam sice zůstane, ale snížením viskozity se nečistota s novou příměsí od čištění v objemu homogenizuje, povrch se zahladí, světlo se v ní přestane odrážet a tím se to zbaví toho světlého zákalu. Může to být povrch mastnoty, který ten saponát umožnil potrhat, ale spíš zakalený objem pod povrchem. Nevím, jen nad tím jako neodborník uvažuji.
Podstatné by mohlo být, jako námět k úvaze, nepřetavovat povrch plastu horkým vzduchem, dokud v jeho pórech zůstaly nějaké nečistoty. Ty se mohou včas odpařit, ale částečně i smísit s tím plastem.
Horký vzduch s nízkou a regulovanou teplotou při opatrné aplikaci může jen vysušit a slít mastnotu, která je potom zase bez světlého zákalu. To je sice šetrné, ale tak nějak polovičaté řešení provedené při teplotách, které plast nezdeformují a ani neopraví jeho degradovaný povrch. Nakonec je možné, že v povrchu plastu ani prasklinky nejsou a prostě by stačilo tu mastnotu opravdu úplně umýt (saponát, kartáček, třeba i ultrazvuk) nebo aspoň tak či onak odstranit její zákal. Degradace povrchu a vznik pórů závisí na druhu plastu a působení především světla.
Nakonec by praktickým a levným kompromisem při restaurování spotřební elektroniky mohlo být přijmout, že je nějak zdegradovaný povrch plastu zatažený mastnými nečistotami, které jej mohou a nemusí dále naleptávat a které, pokud nejsou zrovna zakalené, vracejí plastu přiměřený vzhled. Tedy zasáhnout jen minimálně, očistit hrubé nečistoty na povrchu a odstranit případný zákal, který v nasáklé mastnotě vznikl při čištění. Třeba metodami, které jsem si ve vlákně přečetl.
Jsou to ode mne jen náměty k úvahám a případně k pokusům. Jak jsem to napsal, byl by to pro mne návod v převráceném pořadí pokusů. Napřed to nahrubo očistit, v případě vzniklých fleků je zkusit opravdu pečlivě umýt kartáčkem nebo naopak odstranit zákal, potom případně další pokusy.
Google s využitím AI odpověděl na fleky docela rozumně, ale ne moc užitečně. Asi nemá smysl zkoušet rozpouštět vodní kámen. Ten příčinou zákalu v těchto případech nebude. Aspoň jsem se poučil o existenci důlkové koroze u některých plastů (pokud AI nehalucinuje). Na odkaz na výrobce oživovačů plastů bych pohlížel trochu kriticky a kladl bych si otázku, jakým způsobem ten oživovač funguje ve smyslu toho, co jsem napsal výše. Cílem výrobců není šetrné restaurování, ale kšeft.