letovani smd mini tranzistorů

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
elnovy
Doporučuje se dohled statného moderátora
letovani smd mini tranzistorů

#1 Příspěvek od elnovy »

Ahoj. Jak fixovat před letováním SMD tranzistory na dps ???
Někde jsem slyšel, že se to dělá lepidlem. Ale nevím jakým druhem. Aby to nebylo na závadu. Pro spoje + tetovací proces to Nerušilo.
Předem děkuji za popis postupu.
Můj e-mail: elnovy@email.cz
Povolání: Vývoj elektroniky+DPS
Zájmy: Programování C++ ,assembler
EKKAR

#2 Příspěvek od EKKAR »

Já dost dobře nechápu, jak můžeš dělat jako povolání vývoj elektroniky - a tohle nevědět. To je něco podobnýho, jako by se zedník s výučním listem přišel políra na stavbě voptat, jak se dávkuje písek a vápno na maltu ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
ondraN

#3 Příspěvek od ondraN »

elnovy
#4 Příspěvek od elnovy »

Právě proto, že nejsem zedník. A proto se zeptám, čím se to dá dobře přilepit?
Neexistuje ještě něco. Dostupnějšího.
Jiný druh lepidla.
Nejde o to pochopit. Proč to neumím. Ale poradit mi.
Nejsem automat ani rodilej. Létovač
elnovy
#5 Příspěvek od elnovy »

P024B – Pasta pájecí pro SMD XG-Z40 35g (10ml), složení Sn63Pb37
Návod k použití
Vážení zákazníci,
děkujeme Vám za Vaši důvěru a za nákup tohoto produktu. Tento návod k obsluze je součástí výrobku. Obsahuje
důležité pokyny k uvedení výrobku do provozu a k jeho obsluze. Jestliže výrobek předáte jiným osobám, dbejte na to,
abyste jim odevzdali i tento návod. Ponechejte si tento návod, abyste si jej mohli znovu kdykoliv přečíst!
Popis:
Pájecí cínová pasta pro měkké pájení SMD
EKKAR

#6 Příspěvek od EKKAR »

elnovy píše:Právě proto, že nejsem zedník.
...
Nejde o to pochopit. Proč to neumím. Ale poradit mi.
Nejsem automat ani rodilej. Létovač
Tvůj problém už dávno zodpověděl Velký Plešatý Zrzavý Syfilitik, když prohlásil asi jedinou pravdu svýho života (to ostatní byla plná fikce a nebál bych se říct lež): UČIT SE! UČIT SE! UČIT SE! ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
HF_Tech

#7 Příspěvek od HF_Tech »

To pájíš v peci, cínovou vlnou nebo kopytem?
jenicek

#8 Příspěvek od jenicek »

Pokud je pájíš ručně, netřeba nic fixovat. Položíš tranzistor vedle místa kde má být, pocínuješ jednu plošku pro tranzistor a na tu plošku s roztavenou pájkou ho pinzetou dostrkáš a usadíš do správný pozice. Pak připájíš ostatní nohy, dáš trochu tavidla na tu první nohu a opravíš ten první pin, kde se pájka většinou trochu přehřeje.
Pokud to pájíš horkovzduchem, tak si na joutůbu nasleduj nějaký videa.
Tam je alfa a omega tavidlo a pasta.
elnovy
#9 Příspěvek od elnovy »

Děkuji za poslední radu.
1. bod zafixovat a pak dostrkat SUPER .Taky mě napadlo přilepit to vteřinovým a po zaschnutí bez nutnosti používat pinzetu proletovat hrotovou pájkou.
Rady ala masírování vlastního ega je fakt naprd .Ale takový je svět, takový lidé se stále vyskytují nejen zde. Tišťáky profesionálního provedení za hubičku. Jsem neustále osazoval diskrétními součástkami. Nyní přecházím na 1. deskové počítače a těch pár obvodů z periferie jsou typu SMD.
ps.Zedníci neustále radí+kritizují a odborník poradí.
Přeji hezký den.
Všem realizátorům ať už osazují smd + smt Čímkoliv.
:idea: :arrow: :|
A kibicom a kecalům at jiím to kecá hodně je to opravdu k smíchu. Často se člověk zahřeje a zasměje.
:) :) :) :)
Pikofarad

#10 Příspěvek od Pikofarad »

Brzy přibude pod "Nasliněným prstem na svorkovnici domovního rozvaděče" i hláška A elnovy - nelituju tě 🤣🤣
jenicek

#11 Příspěvek od jenicek »

Vteřinový lepidlo není dobrej nápad, jak o něj škrtneš pájkou, tak se vyvíjí dost nepříjemnej plyn, zkus si to :lol:
HF_Tech

#12 Příspěvek od HF_Tech »

No na ruční osazování to chce tenký kvalitní trubičkový cín a lupu. Jak psal jeden výše, tak si u číňana nechás udělat desku s úpravoul HASL. Jednu plošku pocínuješ, přichytíš nožičku a pak přikládáš hrot páječky na jednotlivé nožičky a ťukáš cínem. SOT23 a SOxy pouzdra tak jsou úplně v pohodě. Odpory 0805 a 0603 taky. Chce to jen mít rozumnou pinzetu a stůl ve správné výšce.

Pokud je potřeba víc kusů, tak už je lepší pasta. Na pár kusů se nanese ze stříkačky ručním dispenzerem. Na ohřev funguje velice dobře "pec" ze staré žehličky. Řízení stačí přes arduino a měření teploty s termočlánkem. Je potřeba dodržet předehřev, aby se odpařila voda z pasty a pak netavit cín moc dlouho.
Žehlička je vzhůru nohama - deska se položí na žehličku, přiklopí se plechovka jako kryt a nechá se proběhnout cyklus. Výsledek celkem profesionální, náklady na řízení jsou pár stokorun.
HF_Tech

#13 Příspěvek od HF_Tech »

Pikofarad píše:Brzy přibude pod "Nasliněným prstem na svorkovnici domovního rozvaděče" i hláška A elnovy - nelituju tě 🤣🤣
Zase Elnovy má snahu alespoň něco dělat a alespoň trochu publikovat. Ekacal jenom produkuje mekty a tlachy...
EKKAR

#14 Příspěvek od EKKAR »

O technologii SMT/SMD už se napsala tuna publikací, v každý knihovně bude minimálně 1 titul, kde se o práci s povrchovou technologií píše. V Amáru/Praktický Elektronice vycházel seriál. Jsou tam popsaný postupy ručního i strojovýho osazování, pomocí pasty, tenkýho plněnýho "cínu" i pomocí epoxidu a pájecí vlny. A samozřejmě, u ručního osazování vícevývodovejch pouzder se popisuje způsob "přichycení" obvodu za dva úhlopříčně umístěný vývody s následnou kontrolou a možností opravy a až pak finálního připájení - ať pastou, tak trubičkovou pájkou. A ne, není to 30 let zpátky, jde to dohledat - KDYŽ SE CHCE A KDYŽ MÁ ČLOVĚK SNAHU. Normální bastlíř to tak udělá, optá se KDE NAJDE PRAMENY NEBO LITERATURU. Samozřejmě, dostat řešení hotový "na stříbrným talířku" chce každej. Takže vyžírka přijde somrovat ... Takže jsem jen čekal, kdo z vás to Elblbýmu zbaští jak hladovej okoun třpytku - aby se on mohl chlubit cizím peřím ... Congrats HF-žvanilovi und dalším, jemu podobným.
Pikofarad píše:Brzy přibude pod "Nasliněným prstem na svorkovnici domovního rozvaděče" i hláška A elnovy - nelituju tě 🤣🤣
Neboj, i k tomu může dojít. Seznam kandidátů je čím dál tím delší ...
elnovy
#15 Příspěvek od elnovy »

Dobře tak to přilepím kanagonem. Pořád ho vyrábějí za 3 koruny, dneska stojí 65. Zrovna jsem ho minulý tejden kupoval.
Jo jo zase máš pravdu. Zase jsem začal něco dělat. A zase někdo začal blbě kecat. To člověk, aby měl strach se tady na něco zeptat.
Hned dostane pojeb.
:idea: :arrow: :| :roll: :roll: :roll: :roll:
Končím, řešilo se to před 100 lety a já to neznám. Až to vyjde knižně. Tak se zmíním, jak jste mi tu dobře poradili a pojebali .
:idea: :arrow: :|
Odpovědět

Zpět na „Poradna“