Flexa - teplota převodovky

Problémy s elektrickým nářadím

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
norrsken

Flexa - teplota převodovky

#1 Příspěvek od norrsken »

Ahoj, u nové flexy Bosch Profi GWS 9-125 S zjišťuji po pěti minutách chodu naprázdno při plných otáčkách, že na převodovce neudržím ruku. IR teploměrem jsem naměřil 52 °C. Reklamace v OBI neuznána.
Mám ještě vypůjčenou Makitu, která po stejné době - a nejen naprázdno - má převodovku zhruba o tělesné teplotě. Předtím jsem měl skoro 30 let malou 115 mm flexu Ferm, zřejmě ještě Made in Holland, ta měla kluzná (!) bronzová ložiska, mazal jsem je za tu dobu snad dvakrát, udělala spoustu práce, uhlíky neměněny nikdy, převodovka o teplotě psího čumáku. Kdyby stářím nepraskl spodní polyamidový (a tudíž nelepitelný) kryt a mé bastlířské cti nevadilo jeho potupné omotání izolačkou, jela by dodnes.
Jak moc se zahřívají vaše flexy? Díky.
Sandal

#2 Příspěvek od Sandal »

5 minut na prázdno je hodně bizarní test. Normálně s ní dělej, a uvidíš, že teplota bude naprosto normální. 5 minut broušení v kuse je i na mne dost, a to s flexou dělám denně, tak 50 na 50 s 125kou a 230kou. Za 5 minut nepřerušené práce z flexou ti upadnou ruce :wink:
Lepší jednou ukázat, než desetkrát vysvětlovat :-)
EKKAR

#3 Příspěvek od EKKAR »

norrsken píše:Ahoj, u nové flexy Bosch Profi GWS 9-125 S zjišťuji po pěti minutách chodu naprázdno při plných otáčkách, že na převodovce neudržím ruku. IR teploměrem jsem naměřil 52 °C. Reklamace v OBI neuznána.
....
Jak moc se zahřívají vaše flexy? Díky.
Měl jsem nějakou no-name, fčil mám 125mm Makitu, po cca půlhodině hrubýho obrušování 2m dlouhejch stavebních latí 30x40 "osmdesátkou" šmirglem pod nátěr byl reduktor citelně ohřátej, tipoval bych to na 40-45°C, ne horkej (ruku trvale bezproblémově udržím na teplotě kolem 55°C). Doba práce-klid byla zhruba 50:50. U tý tvojí bych se nejdřív podíval, jestli vůbec do ní ve výrobě dali nějaký mazivo, protože to je základ ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
jenicek

#4 Příspěvek od jenicek »

Mám Bosch 125 s regulací otáček i Makitu 125 a ta Bosch fakt hřeje víc. Ale mám to tak asi 10 let a nic se neděje. Jen to trochu se*e. že když jsem brousil třeba roubení a povaly šmirglem den v kuse, tak sem musel dávat bacha, protože se na převodovce nedala udržet ruka. Zase se s tim hezky dělá v zimě venku, nemrznou ruce :D :D :D
DedVseved

#5 Příspěvek od DedVseved »

Ta tzv. profi Boška stojí 15 stovek! Co asi za takovou cenu očekávat?
V dobách, kdy byly výplaty třetinové, stály profi flexy 4-5x tolik.
Achab

#6 Příspěvek od Achab »

Mám novou GWS 7-125 (720 W), po 5 řezech trubky 3/4" se zahřála podobně. Typy GWS 7 a 9 jsou spíš lepší Hobby, jako Profi pouze při méně intenzivní zátěži. Professional Bosch made in China.
ransom

#7 Příspěvek od ransom »

Je to normální jev.
Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
Sandal

#8 Příspěvek od Sandal »

EKKAR píše: U tý tvojí bych se nejdřív podíval, jestli vůbec do ní ve výrobě dali nějaký mazivo, protože to je základ ...
To ono tam něco bude, ale klasický bude mazivo odstříknutý na skříni. Do flexy dávám polotekutý mazivo PZOP.
norrsken

#9 Příspěvek od norrsken »

Sandal píše: To ono tam něco bude...
Nu ovšem, to je první, co jsem kontroloval... cosi tam je
jenicek píše:Mám Bosch 125 s regulací otáček i Makitu 125 a ta Bosch fakt hřeje víc.
Tak to potvrzuje, že Boschky jsou na tom hůř. Třeba nahlásit neplnění Green Dealu :coolglema:
Sandal

#10 Příspěvek od Sandal »

Nečtu návody, k tomuto nářadí, ale dříve se psalo, že po určitejch hodinách provozu, se má převod promazat. Platilo to jak u flexy, tak i třeba příklepovejch vrtaček, a sbíječek.
HF_Tech

#11 Příspěvek od HF_Tech »

norrsken může být rád, že si nekoupil metabo. To má půlku skříně převodovky z plastu 8-)
EKKAR

#12 Příspěvek od EKKAR »

Sandal píše:Nečtu návody, k tomuto nářadí, ale dříve se psalo, že po určitejch hodinách provozu, se má převod promazat. Platilo to jak u flexy, tak i třeba příklepovejch vrtaček, a sbíječek.
U příklepu se maže píst(ek), vytvářející pneumatickej ráz. Mazat kuželový (flexy) i čelní (vrtačky) ozubený kola u elektrickýho ručního nářadí ze strany uživatele žádnej běžnej návod nepožaduje, ale každej aspoň trochu přemejšlející uživatel to minimálně čas od času zkontroluje. Ty maziva zákonitě časem i právě vlivem tepla vysychají, něco unikne i kolem hřídele, protože ty reduktory samozřejmě nejsou ideálně hermetický, takže se opravdu vyplatí po nějakým počtu "odmakanejch" hodin u takovýho nářadí mazivo zkontrolovat, případně doplnit nebo i úplně vyměnit.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
vicious

#13 Příspěvek od vicious »

Na sieťovej Makite som si nejaké zahrievanie nevšimol, na batériovej Parksajdke sa prevodovka zohrieva po niekoľkých minutách prevádzky. EDIT: zohrieva sa odhadom na 40 - 45°C, na dotyk je horúca ale ruku možno normálne udržať.
dudo02

#14 Příspěvek od dudo02 »

Pravé spomínaná Bosch GWS125 kupovaná pred 18 rokmi v UK prešla výmenou ozubenia v prevodovke pred 1 rokom. A to som s ňou rezal drážky do železobetónu. A bolo ich dosť. Využívaná denne na stavbe. Pri výmene a kupovaní ozubenia som narazil na servisný plán a v ňom bolo naozaj uvedené mazanie prevodovky po xxx hodinách. Okrem toho som asi 2x menil uhlíky. Pri flexe je dôležité nechať ju pracovať vo vysokých otáčkach, aby sa rotor dostatočne chladil. Takto mi odišla Veľká 240 od Bosch. Brúsilo sa s veľkým dratenim kotúčom, príliš sa tlačilo a flexa sa dusila a zhorel rotor.
EKKAR

#15 Příspěvek od EKKAR »

dudo02 píše:... Pri výmene a kupovaní ozubenia som narazil na servisný plán a v ňom bolo naozaj uvedené mazanie prevodovky po xxx hodinách. ...
Přesně - najdeš to jedině když začneš shánět něco k servisu, normálně při běžný koupi prakticky jakýhokoliv elektrickýho nářadí ti takový informace zůstanou utajený.
Odpovědět

Zpět na „Elektrické nářadí“