Flexa - teplota převodovky
Moderátor: Moderátoři
Flexa - teplota převodovky
Mám ještě vypůjčenou Makitu, která po stejné době - a nejen naprázdno - má převodovku zhruba o tělesné teplotě. Předtím jsem měl skoro 30 let malou 115 mm flexu Ferm, zřejmě ještě Made in Holland, ta měla kluzná (!) bronzová ložiska, mazal jsem je za tu dobu snad dvakrát, udělala spoustu práce, uhlíky neměněny nikdy, převodovka o teplotě psího čumáku. Kdyby stářím nepraskl spodní polyamidový (a tudíž nelepitelný) kryt a mé bastlířské cti nevadilo jeho potupné omotání izolačkou, jela by dodnes.
Jak moc se zahřívají vaše flexy? Díky.
Měl jsem nějakou no-name, fčil mám 125mm Makitu, po cca půlhodině hrubýho obrušování 2m dlouhejch stavebních latí 30x40 "osmdesátkou" šmirglem pod nátěr byl reduktor citelně ohřátej, tipoval bych to na 40-45°C, ne horkej (ruku trvale bezproblémově udržím na teplotě kolem 55°C). Doba práce-klid byla zhruba 50:50. U tý tvojí bych se nejdřív podíval, jestli vůbec do ní ve výrobě dali nějaký mazivo, protože to je základ ...norrsken píše:Ahoj, u nové flexy Bosch Profi GWS 9-125 S zjišťuji po pěti minutách chodu naprázdno při plných otáčkách, že na převodovce neudržím ruku. IR teploměrem jsem naměřil 52 °C. Reklamace v OBI neuznána.
....
Jak moc se zahřívají vaše flexy? Díky.
A kutilmile - nelituju tě
U příklepu se maže píst(ek), vytvářející pneumatickej ráz. Mazat kuželový (flexy) i čelní (vrtačky) ozubený kola u elektrickýho ručního nářadí ze strany uživatele žádnej běžnej návod nepožaduje, ale každej aspoň trochu přemejšlející uživatel to minimálně čas od času zkontroluje. Ty maziva zákonitě časem i právě vlivem tepla vysychají, něco unikne i kolem hřídele, protože ty reduktory samozřejmě nejsou ideálně hermetický, takže se opravdu vyplatí po nějakým počtu "odmakanejch" hodin u takovýho nářadí mazivo zkontrolovat, případně doplnit nebo i úplně vyměnit.Sandal píše:Nečtu návody, k tomuto nářadí, ale dříve se psalo, že po určitejch hodinách provozu, se má převod promazat. Platilo to jak u flexy, tak i třeba příklepovejch vrtaček, a sbíječek.
Přesně - najdeš to jedině když začneš shánět něco k servisu, normálně při běžný koupi prakticky jakýhokoliv elektrickýho nářadí ti takový informace zůstanou utajený.dudo02 píše:... Pri výmene a kupovaní ozubenia som narazil na servisný plán a v ňom bolo naozaj uvedené mazanie prevodovky po xxx hodinách. ...