výměna článků baterie Bosch 18V

Problémy s elektrickým nářadím

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
BOBOBO

#31 Příspěvek od BOBOBO »

Tak jsem si přes čtvrtek zařídil slušný zánět horních žil a tak jsem uložen horizontálně . Dobelhal jsem se alespoň do dílny a rozdělal ta aku . U 6,5Ah prázdný první mínusový , u 2,3Ah první plusový bez napětí . Zkusil jsem tam alespoň něco nacpat . U 6A je dnes ráno napětí , u 2,3 zase zírou . Takže předpoklad 6A zachráněn , u 2,3 budu muset článek vyměnit .
Takže: u obou žádné hlídání odběru , což při rozvážení zajistí likvidaci článků rychleji , je tam stejná elektronika viz výše . U 2,3 je vývod úplně natvrdo , u 6,3 alespoň pojistka . Nechce se mi to rozdělávat , ví kdos který kontakt je napájen z nabíječky ? Tu jaksi nemám . Jsou tam mimo bočních hlavních ještě tři kontakty . Nechce se mi tu elektroniku oddělávat .....
BOBOBO

#32 Příspěvek od BOBOBO »

Takže za půlden ta 6ka vybalancována na 4,18 a 3 sekce 10mΩ a 2 sekce 11mΩ , můžeš to mít podobně . Tedy nwm , jestli hlídání nabíjení funguje ....
Články v 2,3ce jsou ICR18650HE4 prodával je hezkýd .
dudo02

#33 Příspěvek od dudo02 »

MarekLev píše:Zdravím,

můj šéfko si koupil na Aukru baterii, která je kupodivu na nic. Jde o myslím o 5Ah, 18V :) Zkoušel jste někdy někdo repasovat takovou baterii za použití nových článků? A kde jste je případně sehnali? Díky moc, M
Originálnych akumulátorov Bosch som zrepasoval viacero. Články som objednával z Aliexpress. Životnosť cca 2 roky. Využívanie denné na stavbe. Originálne batrerie kúpené s náradím vydržia cca 3 až 4 roky. Už dokupovane solo batérie cca 2 roky ako moj repas, tak už ich nerepasujem, ale kupujem. Cenovo to vychádza rovnako, akurát s repasom je práca.
MarekLev

#34 Příspěvek od MarekLev »

to je právě ono, aby se vůbec vyplatilo s tím něco dělat. vzal jsem to spíš jako možnost se zase něco dozvědět...
Marek
BOBOBO

#35 Příspěvek od BOBOBO »

Vše si musíš osahat sám , zrovna u tohoto jsou deklarované výsledky a porovnání na vodě . Zkusil jsi dobít jednotlivé sekce ? na 99 ne
MarekLev

#36 Příspěvek od MarekLev »

ještě ne, čekal jsem na nabíječku z Ali expresu :) včera dorazila tak se v tzom zítra pohrabu, mám trochu volna
Marek
BOBOBO

#37 Příspěvek od BOBOBO »

Kurňa , nabíječka z alíku jaká ? Jestli ta na jednotlivé články tak OK , jestli jen celková , tak zbytečně blbneš . Dodnes jsi nenapsal napětí .
Ian

#38 Příspěvek od Ian »

Pokud se repasuje aku s lionkama tak se musí vyměnit všechny (i když je vadná např. pouze jedna), protože staré články už mají vyšší vnitřní odpor a docházelo by k přebíjení nového článku. Případně se dají vzít třeba 4 dobré ks z 5-packu a udělat z nich 4-pack.
Zatím jsem neviděl v nářadí nebo vysavačích BMS s balancérem, takže časem se články obvykle "rozjedou", ale viděl jsem i několik let staré Aku, kde se napětí jednotlivých článků i po letech liší třeba jen o setinu V.
Konvertoval jsem i NiCd packy na LiIonky - na Ali se dají sehnat i slušné BMS.
Při sestavení nového packu je nutné použít články ideálně ze stejné serie/kapacity/stáří a před zapojením do série se mě osvědčilo je spojit třeba na 24h všechny paralelně aby se vybalancovaly. Ale ani tak to není záruka. Jeden pack se mě pořád rozchází i když sem ho pak manuálně několikrát balancoval.
Do nářadí musí být speciální lionky pro vysoký odběr (20A+). Dají se koupit i na Ali, ale je potřeba brát od seriózního prodejce obvykle se na kvalitní čeká.
Lion packy nabíjím i laboratorním zdrojem - nastaví se napětí (počet článků v sérii x 4,15V) a proudové omezení třeba na 1A. Pak není potřeba to hlídat.
Kremik

#39 Příspěvek od Kremik »

Ian píše:docházelo by k přebíjení nového článku
Ale no tak... :-)
Jak asi?
Ian

#40 Příspěvek od Ian »

Jéje já to napsal naopak, fakt? Asi moc brzo ráno na mě.
Odpovědět

Zpět na „Elektrické nářadí“