detekce vodovodních trubek
Moderátor: Moderátoři
detekce vodovodních trubek
Mě napadly dvě řešení - pustit do vody vyšší napětí 50Hz, detekovat běžným detektorem drátů - má to šanci?
nebo - pustit do trubek horkou vodu a infrakamerou kuk na to - ale nemám kameru a asi by to nebylo moc přesné.
Ta termokamera by taky šla, pustit teplou vodu a ráno vyvětrat pár minut a věřim, že by to bylo vidět. Já termokamerou vidim spáry cihel pod omítkou na baráku.
Existuje i elegantní metoda s citlivým mikrofonem a mírně proudící vodou. Nebo si někde vypůjčit stetoskop (fonendoskop).
V práci mám nějakou hledačku Bosch (podle obrazků by to mohla být GMS120) a je to značně náladové. V podstatě to se 100% spolehlivostí najde leda kovová futra. Kabely nejvýš 30 mm hluboko. Ignoruje stovku hřebík zapomenutý pod omítkou ve šlicu, ale ječí nad ocelovou jehličkou pro obrázek. Má to umět hledat i dřevo, ale ve skutečnosti prdlajs. Elektriku to indikuje na odpojeným kabelu, kabel od (sepnutého) vypínače, který má pod šťávou dvě žíly ze tří, nikoli.
Na vodu bych zkusil: nechat chvíli téct teplou i studenou a pak kouknout na stěnu termokamerou, jestli něco bude vidět.
- martinkopp
Pokus s termokamerou bych úplně nezavrhoval. Žádná izolace není dokonalá. Chtělo by to vymrzlou koupelnu (což teď v létě nejde) aby se líp ukázal rozdíl. Bude to rozplizlé ale střed se dá zhruba určit. Já v podlaze i na zdi vidím kudy vedou trubky topení. Ale s mnohem větší nejistotou než 3cm.