Autobaterie AGM - výměna

Vše, co se týká elektroniky v automobilech, motocyklech a jiných samohybech

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
EKKAR

#16 Příspěvek od EKKAR »

msar píše:Voltmetr si může koupit přímo do zásuvky zapalovače, já jej tam mám trvale. V Passatu mi ukazuje za jízdy 14,4V, když se dá noha z plynu; a pokles na 12,5V jakmile se sešlápne plyn. pedál. Jenže někdy nepětí klesá až na 11,8V, baterka je na výměnu po 2 letech. A to se vyplatí :evil:
Jop, to je to ychtyllygentní NEdobíjení, za který bych autorům a hlavně těm co ho schválili strkal rozžhavenej pohrabáč tím studeným koncem do prdele (aby si ho ty buzny za ten žhavej konec nemohly vytáhnout).
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Behemot
Doporučuje se dohled moderátorů
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od Behemot »

Vonehdá se to řešilo pod D-F článkem, taky se mu ta 🤐 🤐 nekde na cestách, kdosi psal, že řešením je dát tam EFB/AGM a kundící dvojdotce nastavit, že to je ale vobyčejná nalejvaná. Dvojdotka to pak bude nabíjet skoro furt, i když to reálně najlevaná není.

Anebo nemáte byt 🤐 a nemáte takový sračky fungovat, žánop. 8-)
dvorak

#18 Příspěvek od dvorak »

Toto mi řekla AI :

"Hyundai i30 z roku 2016 nemá inteligentní dobíjení v tom smyslu, jak se to obvykle chápe u modernějších vozů s mild-hybridním systémem nebo stop-start systémem. Inteligentní dobíjení, které by automaticky regulovalo nabíjení baterie na základě jízdních podmínek a spotřeby energie, nebylo u i30 (2016) standardní výbavou.
Nicméně, systém dobíjení u Hyundai i30 2016 je řízen řídící jednotkou motoru (ECU) a stará se o to, aby alternátor dobíjel baterii optimálně v závislosti na potřebách vozidla. Tento systém obvykle dobíjí baterii efektivněji, když je motor v chodu, a snižuje dobíjení, když je motor v klidu, aby se šetřila energie.
Pokud hledáte inteligentní dobíjení v modernějším smyslu, tak to vyžaduje vozidlo s mild-hybridním systémem, který je u i30 2016 k dispozici pouze u některých verzí (např. i30 s 48V mild-hybridním systémem). "
EKKAR

#19 Příspěvek od EKKAR »

dvorak píše:Toto mi řekla Artifical Idiocie :
"... systém dobíjení u Hyundai i30 2016 je řízen řídící jednotkou motoru (ECU) a stará se o to, aby alternátor dobíjel baterii optimálně v závislosti na potřebách vozidla. Tento systém obvykle dobíjí baterii efektivněji, když je motor v chodu, a snižuje dobíjení, když je motor v klidu. ... "
Fskutku, když je motor klidnej, zcela jistě to dobíjí nižšíma hodnotama ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
dvorak

#20 Příspěvek od dvorak »

Nová baterie (Bosch 70Ah,AGM) měla napětí 12.6 V, snažil jsem jí dobít alespoň na 13 V, ale po odpojení dobíječky (mám Absaar 1A) spadla zase dolů. Po instalaci do auta jsem musel samotřejmě nastavit datum a čas a také češtinu v infotainmentu. Při jízdě zřejmě pracuje ta "inteligence", napětí se mění od 12.4 do 14.7 V. Proč u té původní bylo konstantní napětí při jízdě 14.4 V si vysvětluji tím, že již byla na konci životnosti a potřebovala tudíž stabilní napětí pro průběžné dobíjení. Paradoxně se všude píše, že tento systém int. nabíjení má právě za úkol prodloužení životnosti baterie.
Start-stop nefunguje - vyjede hláška "nevhodné podmínky pro start-stop", což mi sice nevadí, ale může to znamenat nějaký problém -např. málo nabitá baterie ?
msar

#21 Příspěvek od msar »

U VW by se po výměně baterie za novou mělo diagnostikou v jednotce regulace baterie zadat, že proběhla výměna a případně změnit typ a kapacitu, pokud se liší hodnota nové od původní.
sis2

#22 Příspěvek od sis2 »

Se mi líbí, jak AI ochytřuje bl*bce, kteří o věci nic neví ... aby mohli získaná moudra šířit dalším xxx-cům..., případně se dožadovat vysvětlení, co jim to vlastně bylo naservírováno...
p32

#23 Příspěvek od p32 »

dvorak píše:Start-stop nefunguje - vyjede hláška "nevhodné podmínky pro start-stop", což mi sice nevadí, ale může to znamenat nějaký problém -např. málo nabitá baterie ?
Já myslím, že si to pamatuje tu starou baterku s jejími parametry. Někde to musíš nastavit či resetovat.
EKKAR

#24 Příspěvek od EKKAR »

p32 píše:...Někde to musíš nastavit či resetovat.
Leda nasrat. Nech to bejt, vyřadíš tím z funkce dvě absolutně nechutný a nežádoucí 🤐 kurvítka zároveň = jak 🤐 Stop/Start, tak ychtylygentní nenabíjení 🤐 battery magormentem.
mi-ro

#25 Příspěvek od mi-ro »

sis2 píše:Se mi líbí, jak AI ochytřuje bl*bce, kteří o věci nic neví ... aby mohli získaná moudra šířit dalším xxx-cům..., případně se dožadovat vysvětlení, co jim to vlastně bylo naservírováno...
A protože budou chybnou informaci šířit dál, AI (nejde o inteligenci ale o systémový vyhledávač!!) vyhledá tyto chybné informace a bude je dále šířit jako svoje moudro. Takto jsem AI už nachytal několikrát. Pravda, dokázala se pod tíhou důkazů nakonec i omluvit.
..to bude jen ňákej odpůrek
dvorak

#26 Příspěvek od dvorak »

Tak abych to uzavřel - jelikož původní baterie vydržela bez bez jakéhokoliv zásahu (např. externí nabíjení) min. 9 let, lze předpokládat, že nabíjecí soustava vozu je naprosto v pořádku. Doufám, že instalací nové baterie nedošlo k nějakým změnám, příležitostně v servisu Hyundai učiním dotaz, zda není skutečně nutné provést odpovídající korektury v ŘJ.
keras

#27 Příspěvek od keras »

Behemont, prosím tě, to nakodovaní EFB jako klasiky zaplavené jsi četl kde? D-F článek je co? Dvojdotka je co? :) Oktávka 2?

Asi hraje roli zda je IBS odpojené.
Asi jsi myslel s připojeným ibs, že?

Chápu dobře, že když mam ibs senzor ODPOJENÝ, mám EFB (zaplavenou), že bych překodovanim na úplnou klasiku SLI (zaplavenou) mírně zvýšil nabíjecí napětí? Nebo proud?
SLI je přece s voltáží nabíjení stejně jako EFB.

Nakodovano mám na EFB (tak jak má být), ale zdá se mi, že by ecu mohlo dobijet na trochu vyšší napětí, i když bez ibs nabíjí stále.
Podle mě tam nakodovat spíše misto EFB typ AGM, ne?
AGM by mělo dobíjet na vyšší napětí (EFB+SLI 14,4 vs AGM 14,7)

A nebo když je ibs odpojené, je nakodovanej typ baterky jedno a auto dobíjí dle reglu?

Děkuji :oops:
p32

#28 Příspěvek od p32 »

Tak mi nějak vychází, že Hyundai i30 z roku 2016 bude asi pěkný šmejd od stejného výrobce. Původní baterie ti ošetřováním od Hyundaie vydržela 9 let, já původní baterku od Toyoty měnil po 12 letech a to jen proto, že jsem měl pocit, že už nebude "nejnovější", ale dalšího půl roku by stejně fungovala na stopro. Tak jsem ji měnil pro jistotu, protože jsem nechtěl zůstat někde stát kvůli nenastartování.
dvorak

#29 Příspěvek od dvorak »

Ale já jsem tu baterku také vyměnil preventivně, byla zcela funkční, a zřejmě jsem udělal dobře - vzhledem k sučasným mrazům.
p32

#30 Příspěvek od p32 »

Současné mrazy nemají vliv na baterku, pokud jedeš autem aspoň dvakrát týdně. Pokud ale jedeš jednou za 10 dnů, tak je výměna už dobrá prevence. :wink:
Odpovědět

Zpět na „Auto - Moto technika“