Problém s obrázkama ve formátu .webp
Moderátor: Moderátoři
Problém s obrázkama ve formátu .webp
V čem konkrétně: na síti je používá čím dál tím víc webů, není problém je najít - ani otevřít prohlížečem. Vložený do souboru jdou otevřít, protože browser je načte - má to jen malej "háček" = VYŽADUJE TO BEJT AKTIVNĚ PŘIPOJENEJ K SÍTI.
Což je ovšem docela k prdu, pokud ten obrázek potřebujete třeba promítnout - ale z nejrůznějších důvodů nemáte nebo nechcete v daný situaci uskutečňovat přístup na síť.
Já potřebuju, abych je dokázal zobrazit i v prezentaci, která kvůli řekněme i bezpečnostním požadavkům musí fungovat i off-line - a v ní mi tyhle vobrázky vkládaný vlastně ve formě odkazu/linku na aktivní web resp. nějakou databázi/cloud jednoduše nefungujou, nenačtou se. Prostě potřebuju je nějak překopnout do "offlajnovýho" formátu - a je mi víceméně jedno, jestli to bude .jpg/.jpeg, .tiff, .png nebo .bmp, to už si upravit/překonvertovat umím. Zatím jsem praktikoval tlačítko "PrtScr" a uložení přes "Painting/Malování", ale je to strašně zdlouhavý, když takhle máte dělat 50 nebo ještě víc "fotek plochy" kvůli obrázkům , schématům nebo tabulkám do přednášky. Když jsou ještě navíc některý obrázky větší než formát monitoru, musím je printskrínovat na vícekrát a pak ořezávat a znovu spojovat, je s tím prostě fůra další úplně zbytečný práce.
Nevíte někdo jednodušší metodu, jak tenhle zkurwenej formát jednodušším způsobem oyebat a "zofflajnit" ??????
A kutilmile - nelituju tě
2Valdano - to cos popsal je v podstatě to samý, co dělám printskrínem a Malováním = zbytečně zdlouhavý. Hromadná konverze XnViewem je rychlejší - teď jsem to vyzkoušel na souboru asi 30 různě velkejch obrázků. Zůstanu zatím u něj.
Na hromadné konverzi bude lepší ten XnView.
Nicméně já to nepoužívám hromadně, ale spíš jen ojediněle tu a tam na nějaký ten obrázek, který navíc obvykle upravuji např. oříznutím, změnou velikosti a další případnou úpravou jako třeba vložení textu, zvýraznění určité části apod. Takže mě víc vyhovuje postup s tím kopírováním a následným vložením do grafického editoru což jak už jsem zmínil jde najednou i u velkých obrázků. Prostě stačí použít v prohlížeči na webu "Kopírovat obrázek" a pak jej rovnou celý přes CTRL+V najednou vložíte do editoru tj. dělat PrintScreen po částech vůbec není potřeba ani na velké obrázky.
- martinkopp
Jinak běžně většina současných programů pro vytváření prezentací zřejmě bude podporovat i formát webp a i kdyby některý starší ne tak určitě bude podporovat offline vložení obrázku z webového prohlížeče přes clipboard. Takže dostat v podstatě jakýkoli obrázek z webového prohlížeče přímo do prezentace prostým jednorázovým kopírováním přes clipboard (bez použití PrintScreenu) aniž by se musel dělat mezikrok s ukládáním obrázku na disk, by snad neměl být problém.
Pro ukládání v jiném formátu než je obrázek uložen na webu je však potřeba doplněk či rozšíření v závislosti na tom či onom webovém prohlížeči. Pro většinu webových prohlížečů bude zřejmě existovat nějaký doplněk či rozšíření, které to umožní ukládat do jiného formátu z prohlížeče.
Spusťte si webový prohlížeč Google Chrome a přejděte na zde uvedený odkaz rozšíření "Save image as Type". Pak stačí kliknout na tom tlačítku "Add to Chrome" a máte hotovo. Pak už stačí kdekoli na webu v prohlížeči Google Chrome nad obrázkem přes pravé tlačítko myši zvolit "Save image as type..." a vybrat si formát, ve kterém chcete obrázek uložit. To rozšíření funguje i ve starších verzích Google Chrome. Mě to funguje i na starém železe s Windows 7.
FF i Edge obrázky webp zobrazují. Napřed do toho taháš on/off-line, teď hw...EKKAR píše:Jsem "operovej", pro specifický weby používám i "chromýho vod ghůghla" nebo firefox. Ani jeden prohlížeč s formátem webp nechce spolupracovat...
test: https://plan.up.ac.th/en/storage/news/g ... jPX7m.webp
- martinkopp